Sliedrecht terug aan kop in Eredivisie

VoV, 16-11-2017. 6:18 uur. Vanwege de Europese verplichtingen in de Champions League duurde de Engelse week voor Sliedrecht Sport (en tegenstander Coolen Alterno) nog even langer dan bij de overige Eredivisieteams. Gisteravond haalden ze in.  Sliedrecht kon de koppositie bij winst weer terugveroveren op VC Sneek, Alterno had de mogelijkheid om bij winst de kloof van 5 punten naar de top twee een stukje te dichten, waarbij echter het aantal gespeelde wedstrijden niet gelijk is. Voor begin was de situatie aan kop Sneek 8-19, Sliedrecht 6-18 en Alterno 7-13.

Sliedrecht Sport liep in de eerste set na een gelijkopgaand begin (6-7) via 8-12 naar een hele ruime voorsprong bij 10-16. Vanaf die tussenstand begon Coolen Alterno in te halen en liepen ze na 13-17 in naar één punt verschil bij 18-19. Maar ernaast komen lukte niet, Sliedrecht gaf weer gas en bracht het verschil naar drie punten bij 18-21.  De 20-22 konden de gasten daarna met 20-25 afsluiten.

In de tweede set was het scoreverloop ongeveer als in de eerste, maar dan in het voordeel van Coolen Alterno. En ze deden er iets langer over om aan een verschil van zes punten te komen. Na de 7-6 ging het via 14-10 en 17-14 naar 21-15. Dus langzaam maar zeker bouwde Alterno uit en bleef daarna dat verschil koesteren tot aan 24-18. Met de 25-18 brachten ze de setstand op 1-1.

Sliedrecht herpakte zich in de derde set en was weer duidelijk de bovenliggende partij, zoals de tussenstanden 1-4, 6-11, 9-16 en 11-19 tot aan de big points aangeven. Alterno had een kleine opleving vroeg in de set toen ze de 1-4 naar 4-5 konden inlopen. Daarna bouwde Sliedrecht alleen maar verder uit. Het verschil bedroeg tien punten bij 13-23 en bleef tien punten bij 15-25. Sliedrecht had het eerste puntje binnen, de volgende set konden er twee meer opleveren.

Na een gelijkopgaande score in het begin van de vierde set kon Alterno na 11-11 tot 13-11 uitlopen. Sliedrecht maakte het verschil met een serie van vier punten ongedaan en bleef daarna steeds aan de goede kant van de score. Met een voorsprong van een punt of vier zoals bij 15-19 en 18-22 . Alterno probeerde nog wel de kloof te dichten (22-24) maar dat lukte niet meer en verloor de set met 22-25 en de wedstrijd met 1-3.

Bij Coolen Alterno werd Romy Hietbrink topscorer met 12 punten, waarvan 5 blokkerend. Ook haar ploeggenote Eline Timmerman was blokkerend op dreef, ze maakte er 6. Lea van Rooyen scoorde het meest voor Sliedrecht Sport, 16 keer, waarmee ze tevens topscorer van de partij werd. Carlijn Oosterlaken en Esther Hullegie kwamen tot 11 punten.

Blokkerend won Alterno het met 16/8, maar dat verschil van 8 punten was in de totalen niet goed genoeg om het negatieve verschil van 6 / 10 aan aces en 30/38 aan aanvallende punten weg te werken. Ook hun foutenlast was met 37 om 30 punten een stuk hoger, eigenlijk heel hoog voor vier sets.

Sliedrecht Sport gaat nu aan kop met 21 punten uit 7 wedstrijden, dan volgt Sneek met 7-21 en Alterno blijft derde met 7-13. Set – Up heeft ook 7-13. Het verschil is tussen de top twee en de achtervolgers is dus al aanzienlijk.