Sneek op play-off koers na verlies Set-Up

VoV, 07-04-2019. 8:03  uur. Sneek heeft gisteravond een grote stap naar de play – offs gezet. Door de eigen winst (3-1) en het verlies van concurrent Springendal Set-Up (0-3) bedraagt hun voorsprong op de ploeg uit Ootmarsum nu 3 punten in de kampioenspoule. Zij hebben volgende week tegen Zwolle aan één puntje genoeg om de best of five serie tegen Sliedrecht Sport om de titel te kunnen spelen

Sneek vs FAST eindigde in een 3-1 zege voor de thuisploeg. Sneek begon niet goed aan de wedstrijd, herstelde zich in set twee en drie met ruime zeges en maakte het in de vierde set nog een keer spannend.

Het strijdvaardige FAST opende in Sneek met een 24-26 setwinst. Hoe graag zij de huid ook duur wilden verkopen, de gasten konden de voorsprong in sets niet vasthouden. Na 25-19 en 25-16 in de tweede en derde set vocht FAST voor de laatste kans op winst via een tiebreak. FAST knokte zich in de vierde terug na een 12-9 achterstand , waarna de fans een uiterst spannende finale voorgeschoteld kregen. Na 24-23 voor VC Sneek maakte FAST gelijk en ze hadden bij 24-25 zicht op een vijfde set. Echter zette Sneek een streep door dat vooruitzicht en verzilverde het matchpoint voor 27-25 en 3-1.

Door de 0-3 nederlaag van Set-Up zijn de kansen voor de ploeg van Lesley de Jonge op het bereiken van de play – off wel erg klein geworden. Sliedrecht was over het geheel genomen gewoon een maatje te groot voor de thuisploeg. Zo simpel was het eigenlijk.

Al had Set-Up wel de beste start (7-3, 10-5) in de openingsset. Na de 12-11 serveerde spelverdeelster Sarah van Aalen de gasten naar 13-18 en in de volgende servebeurt van Floor Gravesteijn kwam er 13-22 op het scorebord. Set-Up kon nog wat terugdoen, maar verloor ruim (19-25)

Een tegenovergesteld begin ten opzichte van de eerste set in de tweede. Sliedrecht pakte meteen stevig door, kwam op 4-9 en hield constant een punt of drie à vier voorsprong tot aan 13-17. De opslagen van Denise de Kant maakten daarna het verschil. Sliedrecht liep uit naar 14-21 en won opnieuw met duidelijke cijfers (19-25)

Met een 10-4 voorsprong in de derde set leek Set-Up op de goede weg er een vierde doorgang uit te slepen. Echter gooide Christie Wolt vanaf de opslaglijn met assistentie van Sarah van Aalen en Demi Korevaar aan het net behoorlijk wat roet in het eten. Bij 11-10 gaf ze af, toen vervolgens Esther van Berkel een serie met haar sprongserves maakte (van 14-14 naar 15-18) had Sliedrecht weer orde op zaken gesteld. Bij 21-22 leek het nog even spannend te worden, een driepunter besliste de strijd met 21-25.

Esther van Berkel en Fleur Savelkoel werden met 13 punten elk de topscorers. Merle Baasdam kreeg er 10 voor Set-Up achter haar naam. Met 38 om 57 eigen punten was Sliedrecht ver in het voordeel.

Eurosped won met 0-3 in Zwolle en nam revanche voor de eerder geleden nederlaag. In dit duel stond er niets mee op het spel, hetgeen voor de teams geen reden was om er niet keihard voor te werken. Maar al met al waren de gasten deze keer de betere ploeg.  Zwolle kwam in de eerste set op een 21-18 voorsprong, maar zag de gasten het verschil goedmaken (21-21) en vervolgens de set winnen (23-25).  Ook in de tweede set ging het lang gelijk op, Een ace van Zwolle maakte 18-19, Eline Timmerman blokkeerde de 18-20 tegen de vloer, waarna een technische fout voor de 18-21 zorgde. Na de 20-21 stond Eurosped Zwolle geen puntje meer toe. Met 20-25 werd de stand 0-2.

En daarmee was het Zwolse verzet ook wel gebroken. Eurosped denderde uit de startblokken in de derde set, liep via 0-3 naar 2-9 en gaf vervolgens Zwolle maar heel weinig gelegenheid om terug in de wedstrijd te komen. Afgetekend (16-25) werd de stand op 0-3 gebracht.

“We hebben niet laten zien wat we kunnen, maar het is in deze fase ook lastig om ons niveau te halen. Niemand laat het lopen hoor, want ik zie dat iedereen er hard voor werkt. Maar het gaat om des keizers baard en onbewust levert dat toch een andere mindset op. Eens zien of we volgende week in Sneek nog een keer alles uit de kast kunnen halen om te stunten”, aldus Zwolle coach Wilfried Groothuis op Sportief Zwolle.

Degradatiepoule:

In de degradatiepoule werd de laatste wedstrijd om des keizers baard door Dros – Alterno met 3-1 van degradant Pharmafilter US gewonnen. Setstanden waren 25-20, 25-23, 20-25 en 25-21. Caya van Cooten eiste bij de thuisploeg een scorende een hoofdrol op met 24 punten. Serverend (16 om 8 aces), blokkerend (10 om 5 blokpunten) en aanvallend (52 om 43) was Alterno een stuk beter. En gezien de foutenlast van 33 om 17 was dat ook nodig om te winnen. Hierboven en beneden de foto’s van Rudy Biekart van de afsched nemende speelsters / trainer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.