Vizier op volleybal

 

Top drie maakt geen fout in Eredivisie-m

VoV, 07-04-2019. 8:12 uur. Twee van de drie topploegen in de Eredivisie mannen hebben de ontknoping voor de play – off tickets tot de laatste speeldag bewaard. Dan spelen Orion en Dynamo om het tweede ticket tegen elkaar.

De finale is nu reeds een feit voor Abiant Lycurgus omdat het voor Orion (2de) en Dynamo (3de) niet meer mogelijk is nog meer punten te halen dan Abiant Lycurgus. Orion heeft nu 25 punten en Dynamo 23. Beide ploegen treffen elkaar komende zaterdag in Doetinchem en verdelen drie punten. Dat is onvoldoende om, mocht Abiant Lycurgus onverhoopt het slotduel tegen SV Land Taurus verliezen, beide teams de Groningers te laten passeren op de ranglijst. Slechts één van die twee concurrenten zal de finale halen. Voor Lycurgus is volgende week een 3-0 of 3-1 zege tegen Taurus voldoende om met thuisvoordeel aan de play – offs te beginnen.

Via een redelijk eenvoudige 0-3 overwinning in Koog aan de Zaan tegen Zaanstad plaatste Lycurgus zich gisteravond voor de finale om het landskampioenschap. Voor het vijfde jaar op rij.  De setstanden tegen Zaanstad waren 20-25, 19-25 en 18-25.

In alle drie de sets werd ruim voor het einde van de set een voordelige marge opgebouwd. Een pipe van Auke van de Kamp besliste de eerste set. Van der Schaaf deed dat in de tweede met een mooie aanval langs de lijn. Borst was met een snelle middenaanval via het blok verantwoordelijk voor het benutten van het matchpoint.

Orion heeft de goede reeks van de afgelopen weken gisteravond een vervolg gegeven met een 3-0 zege op SV Land Taurus. De gasten kwamen alleen in de eerste set tot aan twintig punten, daarna bleven ze op 18 en 13 steken. Een duidelijke zege voor de ploeg uit Doetinchem, die met deze winst de spanning tot het einde erin houdt.

Achterhoek Orion was met een 48 om 23 score voor eigen punten ruim beter dan de gasten uit Houten. Vooral aanvallend (34 om 14) en blokkerend (10 om 2) kwam dat tot uiting. Joris Marcelis werd met 15 punten topscorer, teamgenoot Shalev Saada bleef twee puntjes bij hem achter. Bij de bezoekers werd Hidde Uittenbosch met 7 punten de meest scorende speler.

In Apeldoorn behield Draisma Dynamo de kansen op het play  off ticket in eigen hand. Opnieuw waren ze te sterk voor de bezoekers uit Sliedrecht, met de 3-0 zege was dat voor de vijfde keer dit seizoen. Sliedrecht leed de zevende nederlaag op rij in de kampioenspoule en kon alleen in de derde set met de ploeg uit Apeldoorn meekomen. Daarvoor gingen ze met 25-13 en 25-19 naar de kant. De 27-25 was vervolgens voor Dynamo op het nippertje, maar ook weer ruim voldoende.

Bram Langevoort werd met 15 punten topscorer bij Dynamo, Rik van Solkema kwam tot een dozijn punten. Bij Sliedrecht Sport kreeg Gerard Baan de meeste punten op naam, totaal 14. Met een eigen score van 59 om 37 punten had Dynamo genoeg over om zich een iets grotere foutenlast te kunnen permitteren.  Vooral aanvallend (45 om 30) werd het verschil gemaakt.

De stand bij de top 3 is nu, met nog een wedstrijd te gaan. :

  • 01. Lycurgus 26 punten, sets 24/11
  • 02. Orion 25 punten, sets 26/10
  • 03. Dynamo 23 punten, sets 23/9

Degradatiepoule:

Coniche Topvolleybal Zwolle heeft met 3-2 verlies afscheid van de Eredivisie genomen. In Barneveld kwam de degradant middels 25-18 en 25-15 op een snelle 2-0 achterstand tegen Advisie / SSS. Een snelle aftocht konden ze vervolgens voorkomen door met 23-25 en 21-25 de stand naar 2-2 te tillen. In de tiebreak was het daarna niet voldoende om met een zege afscheid te nemen, SSS gaf het vorige week in Nijmegen bereikte behoud met de zege wat meer glans.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Rudy Biekart.