Vizier op volleybal

 

Sochi, beide dames duo’s uitgeschakeld.

 

VoV, 28-05-2021. 18:52 uur. Voor de Oranje dames duo’s die de poulefase hadden overleefd kreeg het FIVB 4* toernooi in Sochi vandaag een vervolg met eerst de KO-ronde voor de achtste finale (van Iersel/ Ypma), daarna waren de achtste finales aan de beurt (met in ieder geval Keizer/ Meppelink) en speelden zij die hier doorheen kwamen de kwartfinales.

Marleen van Iersel/ Pleun Ypma stonden tegenover het duo Megan/ Nicole, zeg maar de zusjes McNamara uit Canada, die in de poulefase de derde plek in poule G hadden gehaald. Het begon goed voor het NL-duo, maar het liep slecht af. Oftewel einde toernooi voor van Iersel/ Ypma.

Bij de tweede veldwissel in de eerste set stond het NL-du met 8-6 voor, maar veelvuldige 2de bal scores, geen doortikkertjes maar smashes, maakten er 8-10 van, waarop Nederland de time out opnam. Van Iersel scoorde daarna oerend hard. Vervolgens was het net eerst vriendjes met Nederland, (11-10 na twee McNamara aanvallen in het net), daarna koos het net de partij van Canada door een netroller precies aan de goede c.q. verkeerde kant te laten vallen voor 11-11. Na 14-14 pakte Oranje twee punten verschil hield dat via 16-14 en 18-16 tot aan 20-18 vast. Van Iersel sloeg Oranje naar de winst met 21-18.

De wedstrijd kantelde in de tweede set bij een 8-9 stand voor Canada. In drie servebeurten, waarin Oranje steeds maar één puntje scoorde c.q. cadeau kreeg liep Canada uit naar 11-20. Te veel Nederlandse fouten en met nog steeds het net als goede vriend was Canada oppermachtig en won met 12-21.

In de tiebreak had Canada na de 2-2 het initiatief, nam naar 2-6 afstand en hield het verschil van drie punten na de side out voor 3-6 vast tot aan de derde set wissel bij 6-9. Van Iersel/ Ypma kregen daarna nog twee puntjes mee, de set eindigde met 8-15 voor de McNamara twins. Dus met een zeventiende plaats einde toernooi voor van Iersel/ Ypma.

In de achtste finale kwamen Keizer/ Meppelink uit tegen Menegatti/ Orsi Toth, die verantwoordelijk waren voor de uitschakeling van Stam/ Schoon. Vanwege poulewinst had het NL-duo de KO-ronde mogen overslaan.

Met het Italiaanse tweetal had de voormalige Europese Kampioen helemaal geen moeite, tenminste niet tot de 10-4 in de tweede set. Het liep in de eerste set als een tierelier, 4-0, 9-2, 13-4, 15-6. Het eindigde met 21-12. In de tweede set leek het bij 9-2 op dezelfde manier door te gaan. Maar bij 10-9 was de spanning terug. En die was bij 20-13 wel weer uitgezwaaid, maar wilde niet vertrekken en maakte vervolgens rechtsomkeer om bij 20-19 weer helemaal terug te zijn. De laatste rake klap van Keizer/ Meppelink leverde een plaats bij de laatste acht op.

Om 17:50 uur waren Hüberli/ Betschart uit Zwitserland het laatste te nemen obstakel voor een plaats bij de laatste vier. Dat obstakel bleek te hoog, vooral in de eerste set waren de dames uit Zwitserland een stuk beter. Ze openden met 1-8 en hielden de hele set een veilig voorsprong zoals bij 5-11 en 10-17 om met 14-21 af te sluiten. In de tweede set boden Keizer/ Meppelink beter weerstand, de 9-12 achter werd ingelopen en vanaf 12-13 waren de verschillen klein, veelal maar één puntje op de side out. Na 18-19 ging het mis, Keizer sloeg uit en het matchpoint werd verzilverd met een blok op Sanne Keizer.

Keizer Meppelink worden dus vijfde in Sochi.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.