Sovoco: Participizza, de zon en 2 punten

VoV, 15-02-2018. 17:00 uur. Vandaag, zaterdag 10 februari, was het tijd voor revanche. Revanche tegen Leython voor de onnodig verloren wedstrijd eerder dit seizoen, maar vooral revanche op onszelf na de wedstrijd tegen VCN van vorige week. Het werd wederom een zeer memorabele pot volleybal, met dubieuze rollen voor de arbitrage en de zon.

Een aantal dagen voor de wedstrijd hadden de meiden afgesproken om na de wedstrijd samen pizza te gaan halen / eten. Erg gezellig! Maar goed, om dan tijdens de voorbespreking nog even te vragen wat voor pizza iedereen wil, is dan weer wat vreemd. Maar dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heel bijzonder! Degene die deze vraag stelde is dan ook dezelfde persoon die op willekeurige momenten helemaal plat gaat van het lachen met haar ‘meeuwenlach’. Iedereen participeerde met het pizza eten,  het was dus met recht een participizza sessie te noemen. Nu maar hopen dat wij vandaag net zo veel succes hebben als de Luizenmoeder op tv.

Daar leek het wel op in de eerste set. We kwamen furieus uit de startblokken en Leython startte erg zwak aan de wedstrijd met vooral een hoge foutenlast. Dit zorgde eigenlijk direct voor een ruime voorsprong voor ons. Leython wist dit gat vrij snel te dichten dankzij enkele goed serverende speelsters, maar gelukkig lieten wij ons niet van de wijs brengen en konden wij laten zien dat wij ook goed kunnen serveren. Uiteindelijk lieten wij een uitstekende set noteren, en wonnen we hem dan ook ruim met 25-16.

Voordat we verder gaan met de tweede set, eerst een kort verhaaltje over de arbitrage van vandaag. Volgens het schema zouden er, zoals wel vaker, drie man van de Nevobo komen. Twee scheidsrechters en een beoordelaar.  Één scheidsrechter had echter autopech, waardoor de beoordelaar ook maar besloot om niet te komen of zo. De eerste scheidsrechter moest dus constateren dat hij het vandaag alleen zou moeten opknappen. Optimistisch als deze man was, dacht hij dat varkentje wel even te wassen.

Zeker met een beetje medewerking van de teams. Zoals u waarschijnlijk wel kunt zien, was deze beste heer nog nooit in de Bunt geweest. Hij zat er dan ook behoorlijk naast. Want hij zou te maken krijgen met vliegende stoelen, een Soester King Kong die de bok beklom alsof het een wolkenkrabber uit de film was, en zelfs tegenwerkende weergoden die de zon vol in zijn gezicht lieten schijnen. Al met al zeer lastige omstandigheden dus.

Maar goed, verder met de wedstrijd. In de tweede set was er een heel ander spelbeeld te zien dan in de eerste set. Leython wist hun foutenlast een stuk lager te houden, en vooral hun diagonaal wist de gaten in onze verdediging zeer makkelijk te vinden. Wij konden daar uiteraard ook behoorlijk wat power tegenover stellen, en zo ging de stand eigenlijk de hele set gelijk op.

Leython wist een minieme voorsprong te houden en mocht zo het eerst gaan proberen om de set binnen te halen bij een 22-24 voorsprong.  Gelukkig liet Sandra zien waarom zij aanvoerder is, want ze wist beide setpunten netjes weg te werken met 2 smashes. Althans, dat dacht iedereen.  Nadat Sandra 24-24 gescoord had, gaf de telster aan dat Sovoco een opstellingsfout gemaakt had, en dat niet Sovoco, maar Leython het punt diende te krijgen. Aangezien ik als data analist alles had bijgehouden en mijn computerprogramma niet liegt, ging ik direct naar de teller om ervoor te zorgen dat deze onterechte beslissing teruggedraaid zou worden.

Er volgde een vrij lange discussie tussen de scheidsrechter, de teller, de twee aanvoerders en ikzelf. De beslissing van de scheidsrechter was uiteindelijk een beetje raar in mijn ogen. Hij besloot namelijk dat de wedstrijd verder zou gaan op 23-24 voor Leython, maar dat ditmaal niet Franke, maar Romy (zoals het volgens de teller moest) zou serveren. Ik snap dit niet helemaal. Want je gaat mee met de teller, en geeft het punt aan Leython, of je gaat niet mee met de teller en je geeft het punt aan Sovoco.

De scheidsrechter was niet te vermurwen en we besloten om het punt maar over te spelen. Dat ging in eerste instantie goed, want Leython sloeg de bal uit. De scheidsrechter zag het echter anders en gaf het punt, en daarmee de set, aan Leython. Hierdoor kwam er wat lichte frustratie naar boven aan Soester kant, zoals al eerder beschreven in dit verslag. Dit zorgde voor een rode kaart voor een Sovoco speelster, waardoor we in de 3e set met een 1-0 achterstand zouden beginnen.

Gelukkig had dit nauwelijks invloed op ons spel, want we hielden ons niveau vast en kwamen vrij simpel op 24-20 en Bijna een 2-1 voorsprong. Bijna is het sleutelwoord, want Leython wist, dankzij één service serie, de boel om te draaien en de set met 24-26 naar zich toe te trekken en ons wederom een mentale dreun te verkopen.

In de vierde set lieten we het niet zo ver komen. Met een indrukwekkend staaltje volleyballen van de hele ploeg, lieten we Leython zien dat je Sovoco niet zomaar verslagen hebt. We wonnen deze set dan ook met overmacht en volkomen terecht met 25-15. Helaas was toen de pijp leeg bij Sovoco. Daarnaast begon de Leython libero ineens goed te passen in de vijfde en beslissende set. Leython pakte al vrij snel een voorsprong die ze niet meer weggaven. Daarmee ging de winst met 15-9 en 3-2 mee naar Leiderdorp, een gefrustreerd en teleurgesteld Sovoco achterlatend.

Na de wedstrijd smaakten de pizza en de taart van de bijna jarige Chris gelukkig een stuk beter dan de zure druiven van de wedstrijd. Als ik nu, een dag later, terugkijk op de wedstrijd, overheerst er vooral een gevoel van ARGH WAAROM!!!!!11!1!1oneoneone

Waarom laten we Leython weeeer terugkomen, waarom brengen we onszelf in een positie waarin één beslissing van de scheidsrechter cruciaal kan zijn, waarom, waarom toch. Zoals de vaste lezer inmiddels weet, het leven van de Soester damescoaches gaat niet over rozen!

Gevolg is dat we nog slechts één punt boven de PD plek staan. Met drie concurrenten die slechts 3 en 4 punten verwijderd zijn van ons, is er echter nog geen man overboord. Wat rest zijn nog zes finales, waarin we nog kunnen zakken naar plek 12, maar ook nog kunnen stijgen naar plek 6. We hebben eerst drie weekenden rust, en daarna komt aanstaand kampioen Inter Rijswijk naar de Bunt. Als wij alles geven, kunnen we deze ploeg goed partij geven.

In combinatie met de verwachte drukte van de verenigingsdag van Sovoco, zit er misschien wel een stunt in. Vorig jaar hebben we immers ook VC Wik, die nu in de 1e divisie spelen, geklopt in de Bunt. Gaat dat kunststukje dit jaar herhaalt worden? You have to be there to find out! 10 maart, 15:45, sporthal de Bunt, Soest. Tot dan!

gh @ VoV, verslag van Edward Kraak. Van den Hengel / Sovoco. Archieffoto John van Geenen.