Spaarnestad buigt uiteindelijk voor NVC

VoV, 08-10-2018. 15:01 uur. Na de winst op Prima Donna Kaas Huizen H1 stond Spaarnestad H1 op het menu voor NVC H1. Weer een tegenstander van formaat, gezien ook zij, naast PDK Huizen H1, zich een top drie klassering toedichten. Weer een serieuze kluif dus voor de eerste selectie van NVC

In een goed gevulde sporthal Merwestein te Nieuwegein zagen de supporters NVC uit de startblokken vliegen. Waar NVC het vorig jaar soms moeilijk had om fel te starten, lukte dat deze keer weer uitstekend. Met veel energie vloog NVC naar 12-6 en had Spaarnestad niet het juiste antwoord. NVC nam gas terug en liet  Spaarnestad in de wedstrijd toe. Met veel overtuiging en verbaal geweld dook Spaarnestad op haar prooi. Verbouwereerd en gefrustreerd stond NVC erbij en keek erna. Time-outs bij 13-12 en 19-21 bracht NVC niet terug in wedstrijd. Spaarnestad trok zelfs de winst, 22-25, naar zich toe.

Op naar set 2, weer 0-0 en dan maar laten zien dat dit een vergissing was van NVC. Niets bleek minder waar. Spaarnestad H1 bleef de bovenliggende partij en zat in flow, een geestestoestand waarin geluk wordt ervaren, omdat iemand of een team positief en intensief met iets bezig is. NVC zat in een psychische entropie, een geestelijke wanorde die er voor zorgt dat de aandacht zich richt op de verkeerde dingen. Kom daar maar eens uit… Meestal wordt dan achteraf gezegd waarom er werd verloren en dat dit kwam door die psychische entropie, wat vaak wordt uitgelegd dat spelers er met hun kop niet bij waren, het wedstrijdplan niet uitvoerde, het duel niet aangingen et cetera. En wat gebeurde er in deze wedstrijd.

De NVC coach heeft al vaker laten zien dat hij dan in staat is om uit een ander vaatje te tappen. Hij besloot om een driftige en strijdbare speech in de setwissel te geven. Dit had nog niet het nodige effect, het team zat nog, in die vaak wedstrijd-durende, hardnekkige psychische entropie. Bij een achterstand van 6-9 volgde nog een donderspeech van de NVC coach. Op 11-12 volgde weer een time aan de zijde van NVC. Nu bestond deze uit louter opbouwende woorden en rust. NVC liep zelfs uit naar 19-16, kwam steeds meer aan het volleyballen toe, waar de coach wat aandacht van scheidsrechter en tegenstander op zich had gevestigd. Of het hiermee te maken had, zal nooit met zekerheid gezegd kunnen worden. Toch heeft het er alle schijn van. Feit is dat NVC met 25-20 deze set naar zich toetrok.

Het spelbeeld in set 3 en 4 bleef ongewijzigd, Spaarnestad was hun flow kwijt. De beide scheidsrechters waren de grip op de wedstrijd kwijt, vreemde beslissingen, de beginopstelling niet goed controleren, een team dwingen tot een verplichte wissel en rode kaart voor het hele team na het roepen van voetfout door een bankspeler, et cetera. Met NVC en Spaarnestad in gelijke geestestoestand liet NVC zien meer klasse in huis te hebben. Set drie werd door de mannen uit Nieuwegein met 25-19 gewonnen en set vier met 25-20.

Al met al was het weer een middagje vol met amusement en vertier. Waar vorige week een prachtig volleybalgevecht te zien was, was het deze keer een mentaal gevecht. Chapeau voor NVC, het is ook een kunst om niet in de wedstrijd te zitten en toch te winnen. Wanneer NVC het spel van vorig week, maar vooral de energie van toen in wedstrijden brengt en potjes zoals vandaag kan omdraaien, is dit zeker een top 5 team in deze competitie. Kort na de wedstrijd sprak ik trainer/coach Floris van Harsselaar nog even. Hij had maar één zin: “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het wel gaat”. Dat had ook een samenvatting kunnen zijn van deze wedstrijd.

Komende zaterdag 13 oktober speelt NVC uit in Amsterdam bij VV Amsterdam H1. De wedstrijd vangt aan om 14:30 uur in Sporthal Blauwwit. Op 20 oktober is NVC weer thuis te bewonderen in sporthal Merwestein, aanvangstijd 15:00 uur.

gh @ VoV, verslag van Erik van der Weide, NVC. Foto Jan van den Noort.