Vizier op volleybal

 

Spaarnestad CMV-J beste van Nederland

VoV, 28-05-2019. 5:48 uur. Het jongensteam van VC Spaarnestad (Sjoerd van Assema, 11 jaar, Simon ter Steege, 11 jaar, Melle Eradus, 10 jaar, Stef Hofman, 10 jaar en Lucas Vos, 10 jaar) speelde al langer samen. Ze deden afgelopen zaterdag in het Topsportcentrum Eindhoven mee aan het NGJK, namens de regio West. Het is een team dat al vier jaar fanatiek gezamenlijk traint en een doel heeft.

Eerst was het kampioen van de speelkern Haarlem worden, daarna via de regiofinale zich plaatsen voor het NGJK en daarna ook goed presteren op het NGJK. Er deden totaal acht CMV – teams uit de vier regio’s mee. Regio West was vertegenwoordigd door de meisjes van Dinto en de jongens van VcSpaarnestad. We waren enigszins verrast dat we als Spaarnestad het enige jongensteam waren en tegen zeven meidenteams (met meer lengte moesten opboksen), terwijl we gemiddeld bijna een jaar jonger waren dan die meiden.

In de poulewedstrijden startte het jonge Spaarnestad – team tegen Flamingo’s. Bij de start van de eerste set waren ze nog erg onder de indruk van de grote hal en het lawaai van al die wedstrijden bij elkaar. Het stond snel 1-8, maar ze toonden veerkracht en op 22-20 leek er winst mogelijk. Flamingo’s kon echter doordrukken en won met 22-25. In de tweede set was Flamingo’s vanaf de start de sterkere, hoewel Spaarnestad zich goed tegenstand bood: 14-25.

In de tweede wedstrijd troffen de Spaarnestad-jongens de veel grotere meiden van Dynamo Tubbergen, dat met 15-25 won. In de tweede set kon Spaarnestad wel meekomen en op 21-19 waren er weer mogelijkheden voor de jongens, maar ze konden het niet afmaken: 24-26. Na twee wedstrijden waren Flamingo’s en Dynamo Tubbergen ongeslagen. Hun onderlinge wedstrijd eindigde in 1-1, maar Dynamo Tubbergen werd eerste op basis van het onderling resultaat.

De Spaarnestad – jongens speelden daarna tegen de Bevers uit Lemerveld. De eerste set was spannend, maar ging verloren met 21-25. In de tweede set startte Spaarnestad zwak: 4-13, maar in één servebeurt kwam de ommekeer 13-13. Spaarnestad zette goed door en won deze set met 25-18. Op basis van het onderling resultaat werd Spaarnestad 3e en mocht voor de 5e plaats tegen Stanfries uit IJlst gaan spelen, terwijl Webton Hengelo tegen de Bevers voor de 7e plaats mocht gaan spelen.

De Spaarnestad-jongens moesten lang wachten voor ze weer mochten spelen. Bovendien was de tweede kruisfinale tussen Dinto uit Warmenhuizen (regio West) en Flamingo’s een lange en spannende strijd. Een derde set tot 15 moest daar de beslissing brengen. Dat werd een thriller, want beide teams kregen matchpoints. Uiteindelijk trok Dinto aan het langste eind met 19-17.

Daarna mocht Spaarnestad eindelijk weer aan de bak. In de wedstrijd om de 5e en 6e plaats trof Spaarnestad in Stanfries een taaie tegenstander. Er waren lange rally’s en het was heel moeilijk om de bal bij Stanfries op de grond te krijgen. Op 20-23 zag het er voor Spaarnestad niet goed uit, maar weer toonde het team veerkracht en vocht zich naar 25-23 winst. In de tweede set startte Spaarnestad slecht op 4-13, maar in één servicebeurt kwam Spaarnestad terug naar 13-13 en ging daarna door naar 25-21. Hiermee werd het team vijfde van Nederland, maar feitelijk het beste jongens team van Nederland.

En daarvoor kreeg het team geen beker, maar wel werd hiermee een bewuste investering van vier jaar in een jongensgroep beloond. En VC Spaarnestad had de luxe om ze veel trainingsruimte te kunnen geven, met een gedreven trainer als Jeroen Syrier. Bovendien heeft VC Spaarnestad meer dan 100 mini’s, waarbij de verhouding meisjes-jongens ongeveer 55%-45% is.

Mooi was verder dat Dinto uit regio West met zijn 2e plaats ook op hoog niveau presteerde. Ten opzichte van de regiofinale van West misten ze drie speelsters, maar zij waren de enige met een jongen in het team en die kon ze blokkerend goed aan de punten helpen. Jammer dat de andere regio’s geen jongens hadden ingebracht

gh @ VoV, verslag van Andre Triep, foto Mark van Assema.