SSS naar kwartfinale om de NL-titel.

VoV, 31-03-2024. 7:33 uur. De beslissing in de B-Poule bij de heren in de Eredivisie viel gisteren voor wat betreft welk team door ging naar de kwartfinale en voor welke teams het seizoen erop zat. Favoriet voor de tweede plaats in de poule en het tweede ticket voor de kwartfinale was SSS Barneveld. Ze stonden drie punten voor op VoCASA, en hadden dus aan één puntje of minimaal twee sets voldoende voor de kwartfinale plaats.

SSS vs. ZVH werd 3-1 voor de thuisploeg. Via de setstanden 18-25, 25-20, 25-22 en 25-21.

ZVH kon in de eerste set na 15-15 het verschil maken met eerst een serie naar 15-18 en na de side out van SSS met een volgende serie naar 16-22. In deze set viel topschutter Michael Dowhaniuk van SSS geblesseerd uit. In de tweede set nam SSS de leiding na 15-16 over (18-16), moest nog een gelijke stand toestaan bij 18-18 en 20-20 om vervolgens de set met Ludrich Innocente aan de opslag in een keer uit te maken.

In de derde set bleef de thuisploeg vanaf het begin (2-0) tot en met de big points (21-18) een voorsprong houden. De marge van drie punten werd echter door ZVH veranderd in een verschil van één punt bij 21-22. De side out en drie breakpoints zorgden voor de 25-22 winst van SSS. En daarmee was het ticket voor de kwartfinale binnen.

In de vierde set kon SSS na 12-13 uitlopen naar 15-13, 17-14 en 20-15. Op matchpoint bij 24-17 kwamen de gasten nog terug naar 24-21, voordat SSS het laatste punt kreeg bijgeschreven voor de 3-1 winst.

Het andere duel ging tussen VoCASA en PDK deed de thuisploeg wat het doen moest. Ze pakten drie punten via een 3-1 zege met de setstanden 25-22, 25-22, 23-25 en 25-23 maar omdat ze afhankelijk waren van de uitslag in Barneveld bleef een verrassing uit.

De serie van 10-11 naar 17-11 was beslissend in de eerste set, ondanks dat PDK nog tot 22-20 terugkwam. In set twee eenzelfde eindstand, nu pakte VoCASA een marge van twee punten bij 18-16, hield die vast tot 23-21 en met het breakpoint op die stand kwamen ze op setpoint, dat bij 24-22 werd verzilverd.

Set drie was voor PDK. Richting de twintigpuntengrens veranderden ze een 18-17 achterstand in een 18-20 voorsprong die ze winnend naar de finish brachten. In de vierde en laatste set sloeg VoCASA na 18-20 achter toe met eens ere van vijf punten (23-20) en kon na matchpoint op 24-23 de strijd met 25-23 en 3-1 voor zich beslissen.

De eindstand is:

• 01> Sliedrecht Sport 8-28, in kwartfinale vs. VC Limax
  • 02> SSS 8-17, in kwartfinale tegen Lycurgus
  • 03> VoCASA 8-14
  • 04> PDK 8-7
  • 05> ZVH 8-4

Voor VoCASA, PDK en ZVH zit het seizoen erop. Sliedrecht Sport en SSS spelen in ieder geval nog twee wedstrijden en mogelijk ook een golden set bij een gelijke stand.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto SSS Barneveld.

Noot: Er waren nog geen matchreports beschikbaar.