Vizier op volleybal

 

Stam/ Schoon testen zich in Gstaad voor OS in Parijs

VoV, 04-07-2024. 18:30 uur. Katja Stam en Raïsa Schoon spelen deze week het FIVB Elite-16 toernooi in Gstaad, waar ze als eerste geplaatst zijn. Vanmorgen was het Duitse duo Ludwig/ Lippmann de eerste tegenstander, in de namiddag speelden ze tegen Agatha/ Rebecca uit Brazilië. Morgen staat dan de laatste poulewedstrijd op het programma tegen Gotardi/ Menegatti uit Italië. Na de poulewedstrijden gaan de poulewinnaars door naar de kwartfinale, de nummers 2 en 3 spelen de achtste finales, de zgn. ‘Round of 12’

Tegen L.L & L.L: Laura Ludwig & Louisa Lippmann hadden niets in te brengen tegen het duo Stam/ Schoon en leden een kansloze nederlaag. Met 21-7 en 21-16. Katja Stam zorgde in de eerste set voor heel veel Nederlandse punten en Raïsa Schoon voorkwam keer op keer dat het Duitse duo tot scoren kwam met haar reddingen in het achterveld.

In de eerste set ging het na 2-2 naar 5-2 (veldwissel) en 10-4 (tweede veldwissel). Bij de technische time out had Oranje inmiddels na een portie Stam punten een 15-6 voorsprong. Het Duitse duo had het zichtbaar al opgegeven een goed resultaat te behalen, scoorde nog 18-7 en leed na een rake klap van Raïsa Schoon en twee aces van Katja Stam een 21-7 nederlaag.

In set twee snelde het NL-duo vlot naar 5-2 (veldwissel) en 10-4 (tweede veldwissel). Hetgeen een copy van de gang van zaken in de eerste set was. Bij de technische time out was er een 14-7 tussenstand en was allang duidelijk dat onze Oosterburen vanmorgen niet tegen het Nederlandse Olympische duo opgewassen waren.

Na 19-11 gaf Oranje nog een viertal gratis punten weg en blokkeerde Laura Ludwig nog twee keer raak, maar de scores van Stam en Schoon waren ruim voldoende om een winnend verschil op de borden te houden. Via 20-13 werd het 21-16, na de Nederlandse time out op 20-16.

Tegen Agatha/ Rebecca: Het Oranje duo had in de eerste set tot 10-6 duidelijk het betere van het spel, maar van de volgende 8 punten gingen er 7 naar Brazilië, resulterend in een 11-13 voorsprong voor Agatha/ Rebecca. Bij 14-13, na drie mooie eigen punten, had Nederland de leiding weer overgenomen, daarna vond er weer een wisseling plaats. Bij 15-17 was er een beslissend verschil, dat bleef tot 16-18 en 17-19. Met een smash langs de lijn en een ace maakte Brazilië de set daarna uit (17-21)

In set twee hadden Stam/ Schoon ook de betere start met tussenstanden 6-3 en 8-5. Bij 10-7 bedroeg het verschil nog steeds drie punten, Brazilië ging met 11-10 achter de technische time out in en daarna bleven de teams scorend erg aan elkaar gewaagd.

Na de 17-17 maakte Raïsa Schoon tot 21-20 vier keer op de side een puntje voor, maar ook vier kon Brazilië de stand weer gelijktrekken tot aan 21-21. Nederland ging op die stand de time out in, maar had geen succes daarmee. Brazilië kwam na de pauze op matchpoint dat bij eerste gelegenheid ook meteen werd verzilverd.

Resumé: Na de eerste dag wordt afgesloten met een zege en een verliespartij, hetgeen voorlopig de tweede plaats in de poule oplevert.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB.

Noot: VoV is er vrijdag in de loop van de dag en zaterdag wegens andere verplichtingen even niet, in de loop van zondag zullen we berichten hoe het toernooi in Gstaad voor Stam/ Schoon is afgelopen.