Vizier op volleybal

 

Sterke partij Oranje tegen Thailand

YvonBelienAnneBuijsDe Oranje damesploeg heeft bij het OKT in Japan op de nederlaag tegen Korea een sterk optreden tegen Thailand laten volgen. Met de setstanden 14-25, 16-25 en 20-25 kon een goede 0-3 zege worden geboekt. Oranje speelde aanvallend opnieuw sterk, en had ook de verdediging goed staan. En versloeg de rappe Koreaanse dames menig keer met het wapen dat tegen Oranje werd gebruikt door Korea, de tipbal. Lonneke Sloetjes wisselde de harde klappen af met subtiele tactische tikjes, die heel vaak scorend waren.

Guidetti begon met Quinta Steenbergen voor Robin de Kruijf op mid, Maret Grothues – Balkestein stond in de basis, maar ruilde in de aanval een aantal keren met Celeste Plak zoals Anne Buijs in de verdediging diverse keren door Kirsten Knip werd vervangen. Verder stonden Laura Dijkema, Yvon Beliën, Lonneke Slöetjes en libero Debby Pilon – Stam in de starting seven.

Het belang voor beide teams, die beide tot nu één duel hadden gewonnen, was duidelijk. Het was nog geen ‘do or die’ duel, maar ‘winnen zou de nachtrust bevorderen’, aldus Guidetti vooraf. Van Thailand werd hetzelfde snelle spel als van Korea verwacht, met een sterke verdediging. Echter hebben ze geen ‘Koreaanse Kim’ in de ploeg, dus aanvallend beduidend minder power.

Sterke eerste set van Yvon Beliën.

Oranje dwong Thailand bij 1-5 al in de time out, mede tot stand gekomen door twee technische fouten aan Thaise kant en een prima kill – block van Yvon Beliën. De rustpauze werkte, Thailand kwam terug naar 4-5, Lonneke Slöetjes bracht het verschil weer op twee, na haar ace voor 5-8 werd er verplicht gerust.

In het middendeel van de set, tot de 11-16 stand was Yvon Beliën sterk op dreef. Ze scoorde blokkerend, via een prachtige lob en een snelle aanval op mid en kreeg een mooie  omloopbal op maat van Laura Dijkema, die ze linea recta richting de vloer aan Thaise kant verstuurde. Oranje ging met geruststellende vijf punten voor de technische time out in.

Na de pauze kreeg Thailand haar spel niet meer op de rails, uitgeslagen aanvallen en foutserves gaven Oranje een hele ruime voorsprong, het ace (11-20) van Yvon Beliën, die haar ploeg van 11-16 naar 12-21 serveerde,  deden het geloof in een goede afloop zienderogen afnemen. Anne Buijs sloeg de 12-22 vanaf de vier erin, waarna twee keer Quinta Steenbergen en een Thaise foutserve de eindstand op 14-25 brachten.     

Lonneke Slöetjes blijft scoren in set twee.

In de tweede set was het vooral Lonneke Slöetjes die scorend heel nadrukkelijk aanwezig was voor Oranje. Met een stuk of tien punten had ze een heel ruim aandeel in de 16-25 zege, wetende dat Thailand in deze set ook nog een aantal punten voor Oranje maakte. Naast Lonneke was ook Quinta Steenbergen blokkerend en met haar omloopscores succesvol.

Aanvankelijk ging het nog gelijk op (6-6), op de serve van Quinta Steenbergen en de scores van Lonneke kon Oranje tot 6-9 afstand nemen. Even later, na opnieuw een drietal punten van de Nederlandse nummer tien stond het 9-13 en Anne Buijs sloeg de 9-14 via het blok raak. Thailand ging de time out in, en op 11-16, na een score van Quinta stond de ploeg alweer verplicht aan de zijlijn rondom de coach. Oranje domineerde en dat werd in de derde helft nog duidelijker.

Guidetti stuurde Plak voor Grothues – Balkestein het veld in, en meteen de eerste actie van haar was raak (11-17), de 12-19 blokkeerde Celeste tegen de vloer, waarop Lonneke Sloetjes en Yvon Beliën (blokpunt) voor nog meer verschil zorgden (12-21). Een supersnelle midaanval van Thailand bracht hen aan serve, Sittirak Onuma serveerde een ace, Oranje sloeg uit en de stand stond op 15-22. Celeste Plak haalde de opslag terug, en ging zelf naar de achterlijn om te serveren. Vol risico verzond ze de harde serves naar de overkant van het net. Uit haar eerste opslag werd het 16-24 vanwege miscommunicatie aan het net bij Thailand, haar tweede harde opslag zorgde voor het eerste ace van Oranje in deze set.

Oranje maakt er een driesetter van.

Oranje had in derde set meer moeite met Thailand dan in de twee voorgaande. In het begin niet (2-5), toen liepen de scores van Lonneke Slöetjes en Quinta Steenbergen als voorheen, maar gaande weg kwam Thailand beter in het ritme. De snelle midaanval had succes, en vanaf de buitenkanten sloegen Nuekjang Thatdao, Sittirak en Ajcharaporn  raak. De stand liep naar 7-8, Oranje herstelde zich, Maret Grothues – Balkestein scoorde, net als Yvon Beliën, via het beproefde recept, de omloopbal.

Oranje had het verschil bij 9-13 op vier punten, Thailand sloot door scores van Sittirak Onuma aan bij 12-13, waarbij het onder andere de hulp van de challenge nodig had. Het ace van Thatdao  maakte de stand bij 17-17 gelijk, na de 18-19 serveerde Celeste Plak Oranje via een ace naar twee puntjes verschil, waarop Thailand de time out inging. Bij 20-22 was het verschil nog twee, Lonneke Slöetjes en Anne Buijs, knalden Oranje naar 20-24, waarna Quinta Steenbergen nog maar eens een eindje ging omlopen en het laatste punt voor 20-25 erin sloeg.

De wedstrijd in cijfertjes

Oranje was aanvallend erg trefzeker, Yvon Beliën kreeg vier set ups van Laura Dijkema, die verzilverde ze allemaal. Lonneke Sloetjes scoorde 19 keer uit 28 set – ups. Lonneke werd met 20 punten topscorer, Yvon zag de teller op 10 punten stilstaan. Bij Thailand werd Sittirak Onuma met 11 punten de meest scorende speelster. Naast een sterke aanval ( 34 om 43 scores) speelde Oranje ook met een lage foutenlast (18 om 10 directe punten voor de tegenstander). Ook blokkerend ( 4 om 9) en serverend ( 2 om 5 aces) was Nederland de bovenliggende partij. Al met al dus op alle fronten beter.

Commentaren: “We speelden gedisciplineerd, accuraat en agressief” zei Guidetti op de persconferentie. “Het was een belangrijk duel voor ons na het verlies tegen Korea, we speelden bijna de perfecte wedstrijd. Het is voor ons best lastig om tegen Aziatische teams te spelen, hun stijl verschilt nogal van de Europese, ook nu was Thailand tactisch erg moeilijk te bespelen.” Maret Grothues – Balkestein zei dat de Nederlandse ploeg uitstekend voorbereid was op deze belangrijke wedstrijd.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB Yvon Beliën (3) en Anne Buijs (11)