Stunt Overbeeke cs. bij koploper Chaumont

00000LogoNantesVoV, 19-03-2017. 11:28 uur. In de Franse Eredivisie heeft Nantes Rezé voor de tweede wedstrijd achter elkaar een geweldige stunt gelukt, ze boekten een resultaat dat je van de nummer negen op de ranglijst niet verwacht tegen de top twee. In de voorlaatste wedstrijd werd koploper Montpellier op een 3-0 nederlaag gezet en gisteren was het de beurt aan Chaumont, de ploeg van Gijs Jorna, om het onderspit te delven tegen Overbeeke, Diefenbach en teamgenoten. Op eigen veld kwam Chaumont niet verder dan één gewonnen set.

En die pakten ze bij een 0-2 achterstand na 20-25 en 24-26. Met 25-23 bleef het in de wedstrijd net zo spannend als in de sets. De vierde doorgang werd weer met twee punten verschil beslist. Weer in het voordeel van Nantes Rezé, met 24-26. Overbeeke en Diefenbach waren bij hun ploeg wel de grote puntenmakers met respectievelijk 19 en 16 scores. Waarbij Overbeeke 4 keer en Diefenbach 7 keer blokkerend de nummers op de bordjes lieten verspringen.  Gijs Jorna scoorde in 2 sets en een invalbeurt 7 keer voor Chaumont.

Nantes Rezé had blokkerend een 6 om 16 voordeel, ook hun foutenlast was met 29 om 18 een stuk lager. Die verschillen waren groot genoeg om het aanvallende tekort van 64 om 52 punten te compenseren.

Montpellier maakte dankbaar gebruik van de misstap van Chaumont. Ze wonnen met 3-0 van hekkensluiter Narbonne. Alle sets eindigden in 25-17. Thomas Koelewijn scoorde 11 keer, Jan-Willem Snippe liet er 7 voor Narbonne noteren. Arago de Sète, de ploeg van Ewoud Gommans, won thuis met 3-1 van Nice. De tweede en derde set werden met 33-31 en 26-28 met nipte verschillen beslist, de 25-18 en 25-17 in de andere sets duidelijk voor Sète. Gommans speelde 3 sets en scoorde 10 punten. Poitiers, nog steeds zonder Nimir Abdelaziz, won met 3-2 van Tours. De 26-24 en 24-26 in de derde en vierde set maakten een tiebreak noodzakelijk, die met 15-11 naar Poitiers ging. Robbert Andringa scoorde 18 keer voor de winnende ploeg.

In de stand gaat Montpellier aan de leiding met 45 punten. Chaumont is met ook 45 punten tweede. Achtste is Poitiers (28 punten) en dan volgen Nantes Rezé (25 punten), Arago de Sète (24 punten) en Cannes (22 punten). Narbonne is reeds gedegradeerd.

Bij de dames verloren de teams met Nederlandse inbreng met 3-1. Paris St. Cloud, zonder Celia Diemkoudre,  leed die 3-1 nederlaag bij laagvlieger Quimper, dat nu op de elfde plaats staat. Paris is zevende. En Terville Florange van Nynke Oud keerde met 3-1 verlies van de uitwedstrijd bij Béziers terug. De eerste set werd gewonnen, daarna ging het drie keer mis. Nynke Oud stond drie sets op spelverdeling, ze scoorde 2 keer. Terville Florange is al gedegradeerd.