Stuntzege Sliedrecht (m), eerste winst SSS

VoV, 04-11-2018. 7:08 uur.  Landskampioen Abiant Lycurgus is gisteren onverwacht onderuit gegaan tegen promovendus Sliedrecht Sport en liep in de Basis tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. De promovendus was met 3-0 via de setstanden  25-23, 25-16 en 25-23 te sterk. Het was voor de Groningers de eerste reguliere competitienederlaag sinds 14 februari 2018, toen was Draisma Dynamo in Apeldoorn met 3-2 te sterk.

Van een blamage wil coach Arjan Taaij niet spreken. ‘Dan doe je de tegenstander tekort. Sliedrecht is echt een goede ploeg, die zeker bij de eerste vier gaat eindigen”  De landskampioen kreeg tijdens de wedstrijd geen moment vat op Sliedrecht Sport. De tweede set verliep zelfs dramatisch,  een 3-4 voorsprong veranderde in een 16-5 achterstand. Er trad nog wel enig herstel op, maar het spel was Abiant Lycurgus onwaardig. Bij Sliedrecht tekenden passer -loper Yorick de Groot en diagonaal Gerard Baan samen voor liefst 34 punten. Bij Abiant Lycurgus was aanvoerder Wytze Kooistra met 13 punten topscorer.

Aan het einde van de eerste set werd Frits van Gestel op setpoint afgeblokt, waardoor het dus geen 24-24 werd.  In de tweede set was van spanning geen enkele sprake getuige de tien setpoints die de thuisploeg kreeg bij de stand 24-14. Aan het einde van de derde set gloorde er hoop op herstel, maar het lukte niet om een 20-23 voorsprong om te zetten in setwinst. De thuisploeg maakte vijf punten op rij en denderde zo naar een 3-0 zege.

In Zwolle lukte het Coníche Topvolleybal Zwolle niet om van rode lantaarndrager Advisie / SSS te winnen.  Een 2-0 voorsprong in sets was niet voldoende, de 25-22 en 25-21 werden door SSS me 23-25 en 22-25 weggewerkt, waarna ze de tiebreak met 7-15 pakten. Zwolle vergat zichzelf te belonen zei hun teleurgesteld coach nadien.

Na twee gewonnen sets en het nipte verlies in de derde leek de thuisploeg de zege en de drie punten bij 22-19 in de vierde set voor het binnenhalen te hebben. Echter maakte SSS toen een serie van zes punten en dwong zo de vijfde set af. Dat bleek een behoorlijke mentale tik voor de thuisploeg, die de vijfde set vervolgens met 7-15 verloren zag gaan.

Jelle Hilarius en Thijs van Noorden werden met 15 punten de meest scorende Zwolle spelers, bij SSS was Peyton Shirman met 26 punten veruit de productiefste. Jan Willem het Lam blokkeerde 4 keer raak voor Zwolle.

De TTP talenten versloegen thuis SV Land Taurus met 3-0. De gasten kregen 18, 19 en 20 punten mee. TTP had het blokkerend met 12 om 1 punten goed voor elkaar en beslisten daarmee de wedstrijd in hun voordeel. Serverend (0 om 3) en aanvallend (37 om 38) ontliepen de teams elkaar niet zoveel. Nimo Benne en Martijn Brilhuis van TTP werden met 13 punten topscorer van de partij.  Timo Noordhoek (Taurus) maakte er 11.

Draisma Dynamo moest zich in de eerste set nog met 21-25 gewonnen geven tegen VoCASA, daarna zorgden ze ervoor dat het bierfeest nadien en de ‘doop’ van het clublied met een zege kon worden opgeluisterd. Via 25-20, 25-21 en 25-17 werd het 3-1. Mede door de scores van Rik van Solkema (totaal 17) en Nico Manenschijn (totaal 14).  Colin Zuijdgeest werd bij Taurus topscorer met 14 punten, hij bleef Steffan Hebbink en Joris Zwanenburg er ééntje voor.

De stand is nu: Dynamo 6-14, Lycurgus 5-12, Sliedrecht 5-12, Orion 4-11, TTP 6-9, VoCASA 6-7, Taurus 6-5, Zwolle 6-5, Zaanstad 4-3 en SSS 6-3. Voor vandaag staat nog Zaanstad vs Achterhoek Orion op het programma.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.