Derbyzege Eurosped, Sliedrecht wint topper

VoV, 04-11-2018. 7:00 uur. De tweede Twentse derby van het Eredivisieseizoen bij de dames is, na de eerdere winst tegen Apollo8,  ook een prooi geworden voor Eurosped. Zij knoopten aan bij de vier zeges van vorig seizoen op Set-Up en wonnen in Ootmarsum met 1-3. De thuisploeg, net terug van een stage- en trainingsweek bij VakifBank in Turkije, bracht in de eerste set nog met succes het geleerde in praktijk en won met 27-25, daarna hadden ze, na een aanvankelijk gelijk opgaand begin in de tweede set, weinig grip meer op de tegenstander.

Met name met de opslagen kreeg Eurosped de thuisploeg op de knieën en bij een tussenstand van 11-18 in de tweede doorgang tekende zich al dik setverlies af. Met 17-25 maakte Eurosped de setstand gelijk.  De derde set ging met overmacht naar de gasten uit Vroomshoop, de 15-25 was afgetekend. De tiebreak afdwingen was de opgave aan het begin van de vierde set voor Set-Up. Tot 8-7 konden ze meekomen, de serie naar 10-15 brak het verzet. Na de 12-15 en 14-21 volgde opnieuw dikke setwinst (16-25) voor de gasten uit Vroomshoop.

Eurosped had via Eline Timmerman  (8 aces) en Eline Gommans de veel beter scorende midspeelsters. Met totaal 29 om 12 punten. Timmerman maakte totaal 21 punten en werd daarmee topscorer, bij Set-Up maakte Jorieke Bode de meeste punten (9).

Set-Up speelt vandaag in Apeldoorn tegen Dros-Alterno, dat gisteren tegen Regio Zwolle Volleybal een 3-0 nederlaag leed. Beide teams krijgen dus binnen 24 uur de gelegenheid om zich te revancheren. Regio Zwolle Volleybal deed eigenlijk wat het moest doen om het verlies van vorige week bij FAST recht te zetten. Met 25-21, 25-22 en 25-20 pakten ze drie belangrijke punten. “Overall hebben we een nette wedstrijd gespeeld” zei coach Wilfried Groothuis nadien.

Zwolle had veel voordeel op de serve (16 om 4 aces), maar dat maakte Alterno blokkerend (via 6 om 13 blokpunten) redelijk ongedaan. Aanvallend had Zwolle de iets betere cijfers. Tess de Vries van Alterno werd met 17 punten, inclusief 4 blokpunten, topscorer, Siska Hoekstra liet er 14 voor Zwolle noteren. Romy Hietbrink blokkeerde ook 4 punten bij Zwolle tegen de vloer.

Sliedrecht Sport liet in Sneek zien geen ‘schade’ te hebben overgehouden aan het Champions League uitstapje naar Stuttgart. De ploeg van Vera Koenen won ‘in het hol van de Friese volleyballeeuw’ met o-3. Via de setstanden 19-25, 21-25 en 23-25.

FAST blijft maar winnen, ook in de hoofdstad pakten ze een driepunter. Tegen Pharmafilter US werd het 1-3 via setstanden, die doen vermoeden dat de ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd waren. 22-25, 25-22, 23-25 en 21-25 tekenden voor de driepunten van FAST en de eerste setwinst in dit seizoen voor US. Midspeelster Joska Fransen van FAST was de topschutter van de avond met 17 punten. Teamgenote Nynke Rovers kwam tot 14, voor US zette Isabel Kuhel er 13, inclusief 4 blokpunten,  op het scorebord. De gasten hadden vooral aanvallend veel overwicht (37 om 59 punten) en hadden een lagere foutenlast. Het voordeel op serve en blok van US kon dat niet ongedaan maken.

Apollo 8 won bij de talenten van TTP met 2-3. De 1-2 voorsprong kon niet in drie punten worden omgezet, pas via de tiebreak werd de zege mee naar Borne genomen. Setstanden 25-21, 20-25, 19-25, 25-21 en 11-15. Annick Meijers was met 30 punten de scorende kwelgeest voor de gasten uit Borne, die zelf in  Jeanine Stoeten hun meest scorende speelster (totaal 17 punten) hadden.

In de openingsset sloeg TTP zich naar 8-4 en bouwde dat verschil naar 15-10 uit, bij 18-17 had Apollo 8 aansluiting, meer lukte niet. De 22-17 werd 25-21.  De gasten begonnen erg voortvarend in de tweede set (0-5) maar waren door een aantal fouten op rij die voorsprong bij 9-9 alweer kwijt.  Ook 12-15 poetste TTP weg (15-15) en bij 19-18 gingen ze zelfs aan de leiding. Daarna deed de foutenlast de teller bij Apollo oplopen naar 20-23, Ilona ter Avest (blok) en Emma Bredewoud scoorden de laatste twee punten in de set.

In de derde set sloeg Apollo in het middendeel een gaatje (15-19 na 15-17) en hield dat tot aan het eind vast. In set vier werd een 10-6 achterstand nog veranderd in 10-11, de 12-12 werd 16-12 en 16-16 , maar na de 21-21 drukte TTP door en dwong de vijfde set af.  De gasten uit Borne hadden een voortreffelijke start in die vijfde set (1-7) , maar dat voordelige verschil slonk vlot naar 7-9. Met een ace en een foutserve zette Manon van ’t Rood de 10-13 op het scorebord, Jeanine Stoeten sloeg de midaanval voor 11-14 binnen en het kill – block daarna besliste de set en de wedstrijd.

Serverend en blokkerend had Apollo een tiental punten voordeel, aanvallend was TTP de betere ploeg en in de foutenlast ontliepen de teams elkaar niet zoveel. Blokkerend waren Jeanine Stoeten (5 punten) en Ilona ter Avest (4 punten) op dreef. Antoinette Posthuma serveerde 4 aces. Voor TTP  had Annick Meijers nog één ace meer in haar totaal score zitten.

De stand in nu: Eurosped 6-17, FAST 6-14, Zwolle 6-13, Sliedrecht 5-12, Sneek 6-9, Set-Up 5-6, Apollo 6-6, TTP 6-4, Alterno 4-3, US 6-0.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ‘t Rood en Rudy Biekart.