Stuttgart en Schwerin naar halve finale

VoV, 04-04-2019. 6:11 uur. In de Duitse play – offs bij de dames in de Bundesliga hebben zich gisteravond twee teams middels hun tweede zege in de best of three serie verzekerd van een plaats bij de laatste vier. Dat lukte MTV Stuttgart en SSC Schwerin. Ladies in Black Aachen en Dresden hebben een derde wedstrijd nodig om te bepalen wie er doorgaat en de Rote Raben uit Vilsbiburg proberen dat vanavond tegen Potsdam ook voor elkaar te krijgen.

Het waren gisteravond alle drie partijen die ‘op het nippertje’ beslist werden, al was dat bij de uitslag VC Wiesbaden vs MTV Stuttgart (0-3) niet meteen de eerste gedachte. Stuttgart had thuis met 3-0 gewonnen, kreeg het echter in de return knap lastig met de ploeg van Nynke Oud, die overigens met één invalbeurt genoegen moest nemen, net als Deborah van Daelen, zij scoorde 1 keer,  bij de bezoekers.

VC Wiesbaden ging met 21-18 in de eerste set aan de leiding, maar kon het voordelig verschil inde finale niet vasthouden en verloor met 29-31. De tweede set ging via 17-21 naar 21-25 en de derde werd pas na 24-24 beslist met twee punten voor de bezoekers.

USC Münster had de uitwedstrijd tegen SSC Schwerin met 3-0 verloren en nam thuis brutaal een 2-0 voorsprong (25-22, 25-21) De ploeg van Teun Buijs was één set van de beslissende derde wedstrijd af, maar kon die set in de volgende drie doorgangen niet binnen halen. Schwerin won met 2-3 na de 18-25, 16-25 en 11-15 setwinsten.  De Nederlandse inbreng in de ze wedstrijd was niet erg groot. Tessa Polder speelde niet, Britt Bongaerts had één invalbeurt, net als Juliët Lohuis bij Münster. Beiden scoorden één keer.

Ladies in Black Aachen had uit in Dresden voor een verrassing gezorgd door een 2-3 zege mee te nemen naar Aachen en wilde gisteravond de klus in eigen huis afmaken. Het begin was ook goed met een 25-16 setzege, maar vervolgens kwam Dresden sterk terug en nam via 22-25 en 26-28 een 1-2 voorsprong. De tweede set was met 11 punten van elk team voor de tegenstander een waar foutenfestival. De ploeg van Saskia van Hintum hield zicht op de winst toen ze de vierde set met 25-23 naar zich toetrokken. Echter had Dresden in de vijfde net iets meer over en won met 14-16.

Bij Aachen was Marrit Jasper de meest scorende speelster met 15 punten. Nicole Oude Luttikhuis, die twee sets in de basis begon, kwam tot 6 punten. Kirsten Knip had 13 foutloze acties op de serve van Dresden. De derde partij volgt zaterdag in Dresden.

Vanavond moeten de Rote Raben van Myrthe Schoot en Iris Scholten een 1-0 achterstand in wedstrijden tegen Postdam zien weg te werken. Ze spelen in Vilsbiburg.

Bij de mannen in de Bundesliga moet de ploeg van Gijs van Solkema een derde wedstrijd tegen Frankfurt spelen. Lüneburg won thuis met 3-1 maar verloor gisteravond uit met 3-2. Een 0-2 voorsprong kon niet verzilverd worden. De 15-13 in de tiebreak betekende dat de ploegen elkaar zondag in Lüneburg weerzien. Van Solkema had in vier sets invalbeurten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart/ CEV.