Stuttgart met 2-1 voor tegen Schwerin

VoV, 06-05-2019. 6:25 uur. Het zag er voor MTV Stuttgart van Deborah van Daelen niet al te best uit na de verloren derde set (19-25), waardoor ze op een 1-2 achterstand kwamen, maar het lukte haar ploeg om de wedstrijd (ondanks 5-10 achter in de vierde set) te laten kantelen en via twee setwinsten daarna de wedstrijd alsnog voor zich te beslissen en zo een 2-1 voorsprong te nemen in de play – off serie tegen SSC Schwerin. Waarmee dus een vijfde duel in eigen huis zeker is, mocht het bij de vierde confrontatie in Schwerin misgaan.

Stuttgart had een slechte start, ze kwamen in de eerste set snel met 2-8 achter, konden punten goedmaken (12-16, 19-21) maar kwamen aan het eind toch tekort om Schwerin te verrassen. In de tweede set waren de rollen anders verdeeld. De thuisploeg herpakte zich, had het initiatief (7-4) en hield dat tot na de tweede technische time out vast. Bij 16-16 en 20-20 waren de teams elkaars gelijke, het gaatje naar 22-20 was beslissend. Stuttgart gaf niets meer weg en pakte de setwinst via de side out met 25-23.

Stuttgart kon in het begin van de derde set het niveau uit de tweede vasthouden (7-8) maar raakte tussen de technische time outs de aansluiting helemaal kwijt. Na de 10-12 liep Schwerin, met de in deze set in de basis gestarte Britt Bongaerts op spelverdeling, uit naar 11-16 en 14-21. Schwerin had de schwung te pakken en liet zich niet meer uit het winnend ritme halen. Met 19-25 pakten ze de derde set en zo de 1-2 voorsprong in sets.

En in de vierde set leek de wedstrijd voor Stuttgart verloren te gaan toen er een 5-10 achterstand op het scorebord stond. Gezien het verschil in de voorgaande set zag het ernaar uit dat Schwerin rechtstreeks op de zege zou afstevenen. Maar weinigen geloofden nog in een ommekeer en het zag er ook helemaal niet naar uit dat Stuttgart, waar Deborah van Daelen (2de en 3de set in de basis, 10 punten)  was vervangen door Krystal Rivers, het initiatief nog weer zou kunnen terugpakken, zich nog weer in de wedstrijd zou kunnen knokken.

Soms schieten woorden te kort om te beschrijven hoe het er in de vierde en vijfde set aan toe ging. De speaker deed een beroep op de meer dan 2.250 toeschouwers om de thuisploeg collectief luidkeels en applaudisserend aan te moedigen, te gaan staan bij scores en hun team de boost voor een ommekeer te geven. En dat lukte, de vonk sprong van de tribune het veld in. Stuttgart kwam terug, verdedigde als leeuwen hun vloer, won lange rally’s en scoorde onmogelijke en prachtige punten. Eerst naar 15-16 en vervolgens namen ze de leiding over bij 21-17 om de stand via 25-20 naar 2-2 te tillen.

Dus tiebreak. Daarin bleven ze doorgaan. Via 10-6 en 12-7 werd met 15-9 gewonnen. Jana-Fransiska Poll zette de ploeg op matchpoint en Paige Tapp, die tot MVP van de wedstrijd gekozen werd, maakte de winst perfect. Waarna de ploeg op initiatief van hun Griekse coach Giannis Athanasopoulos collectief de sirtaki begon te dansen.

De coach zei nadien dat hij de ploeg op het hart had gedrukt zich niet door de stand op het scorebord te laten leiden, maar gewoon keihard te blijven werken ongeacht de stand. “We stonden zo vaak achter dat het een klein wondertje is dat we als winnaars van het veld konden stappen.”

Britt Bongaerts stond de derde en vierde set in de basis en had in de tweede en vijfde invalbeurten. Ze scoorde 5 keer. Tessa Polder kreeg bij Schwerin geen speeltijd. Stuttgart was op alle scorende onderdelen de betere, een plus 4 score in de aanval, plus 3 blokkerend en plus 3 voor wat de aces betreft. Maar had ook een hogere foutenlast, een min 6 in punten.

Donderdag 9 mei om 18:30 uur wordt de serie vervolgd. Dan staan de ploegen in de Palmberg Arena in Schwerin weer tegenover elkaar.