Stuttgart met van Daelen door in CL

VoV, 14-11-2018. 5:35 uur. MTV Stuttgart van teamcaptain Deborah van Daelen en ‘sportdirector ‘ Kim Renkema begon met een 3-1 achterstand aan de return tegen Alba Blaj, dat vorig jaar Champions League zilver had gewonnen. Minimaal een 3-1 zege hadden ze nodig om de golden set te spelen.   Voor de Bundesligaclub zijn het drukke tijden met maar liefst zes wedstrijden in 21 dagen, ze spelen in de Bundesliga, de Duitse Pokal en de Champions League.  Alleen vorige week werd tot nu verloren, de uitwedstrijd tegen Alba Blaj.

Kim Renkema zei vooraf dat het een geweldige uitdaging zou worden om de poulefase te halen, “we zullen vanaf het begin vol gas moeten geven om ook maar een kleine kans te maken. Iedereen binnen het team weet dat we de sets moeten winnen en wat er te doen is.”

Stuttgart begon overrompelend en met de steun van ‘de zevende man’ op de tribune werd de eerste set redelijk eenvoudig binnengehaald met 25-19 na een 16-10 en 21-17 tussenstand. Jana Poll sloeg het laatste punt vanaf rechtsvoor raak.

De tweede set was tot aan 15-13 gelijkopgaand, toen nam de thuisploeg afstand naar 19-14 en speelde de set gekund uit. Alba Blaj maakte nog een paar op zich zelf staande punten (19-15, 21-16, 23-17) maar kreeg geen kans om nog bedreigend te worden.

De derde set was vanaf het begin een vertoon van macht van de thuisploeg. Jana Poll serveerde Stuttgart naar 8-0, bij het volgende meetpunt stond het 16-4 en de set eindigde met 25-11.

De 3-0 winst voor de golden set was binnen, nu het kunststukje nog vervolmaken. En ook dat deed Stuttgart met verve. Het leek wel of gisteravond alles precies op zijn plek viel want ook in die beslissende set kwam Alba Blaj duidelijk te kort. De serie van 6-4 naar 9-4 was de ‘Vorentscheidung’, met 15-7 maakte de Duitse topploeg, die in de vorige ronde Sliedrecht Sport uitschakelde, de klus af. In de poulefase spelen ze tegen VakifBank, Béziers en Plovdiv.

Vooral blokkerend had Stuttgart Alba Blaj in zijn greep. Totaal 18 blokpunten tegen 5 van de tegenstander scoorden ze. Paige Tapp (9 blokpunten) en Grace Mc. Cage (6 blokpunten) hadden een stevige muur boven het net staan. Ook de 6 om 1 aces droegen hun steentje aan de winst bij. Deborah van Daelen had twee invalbeurten en scoorde 1 punt.