Stuttgart verliest topper en koppositie.

VoV, 22-12-2019. 7:30 uur. Voor meer dan 2.200 toeschouwers in een volledig uitverkochte SCHARRena in Stuttgart werd als laatste wedstrijd van 2019 de topper tussen de koploper van de Bundesliga (MTV Stuttgart) en de directe belager (SSC Schwerin) gespeeld. Een duel tussen de huidige kampioen en de bekerwinnaar. Teams waren erg aan elkaar gewaagd, net als onlangs in de halve finale van de beker, toen Stuttgart aan het eind na de 2-3 winst juichend van het veld stapte.

Gisteravond was de herkansing voor Bundesliga punten. Beide teams begonnen met heel veel servedruk, maar de passlinies aan beide kanten van het net bleven hun hoge niveau vasthouden en leverden keer op keer goede passes voor hun spelverdeelsters af. Kleine verschillen beslisten in de eerste twee sets over winst en verlies.

Een serveserie van spelverdeelster Ainise Havili zette Stuttgart op een 9-5 voorsprong, die ze tot midden in de set vast konden vasthouden. Schwerin leverde eerst de nodige foutserves af maar herstelde dat met een aantal aces bij de bigpoints waardoor ze op 21-23 kwamen. Stuttgart pareerde via scores van Krystal Rivers en maakte vier punten op rij voor de 25-23 setwinst.

In de tweede set kwam Stuttgart op een 20-18 voorsprong. Schwerin draaide echter de gang van zaken uit de finale van de eerste set om. Met Lauren Barfield aan serve scoorden ze vijf keer achter elkaar en met een blokpunt en een snelle aanval over links maakten ze via 22-25 de stand in sets gelijk.

Ook in de derde set bleven de teams ook weer lang aan elkaar gewaagd. Met opnieuw een spannende set finale, die door Marie Schölzel met een snelle midaanval met 23-25 voor Schwerin beslist werd. Bij de eerste technische time out in de vierde set stond Stuttgart met 3-8 achter en daarna kon de ploeg ‘zijn draai’ niet meer vinden. Schwerin domineerde van A tot Z en won met 13-25 en dus met 1-3.

Juliët Lohuis stond alle sets in de basis en scoorde 8 keer (62% in de aanval), Britt Bongaerts speelde niet bij Schwerin en Nicole Oude Luttikhuis had een invalbeurt.

Bij Ladies in Black Aachen tegen Rote Raben Vilsbiburg was ook de nodige Nederlandse inbreng. Waarbij Myrthe Schoot en Iris Scholten als winnaars van het veld stapten. Hun Rote Raben won met 1-3 via de setstanden 21-25, 25-17, 19-25 en 26-28. Dit ondanks een sterke partij met 17 punten van Tessa Polder en 10 punten van Marrit Jasper. Ook Lynn Blenckers kon in twee sets nog 2 punten bijdragen. Maar per saldo was het niet goed genoeg. In de vierde set na 16-15 namen de Raben het initiatief over (18-21) en pakten ze de winst.

Bij de Rote Raben was Nikky Taylor de ster van de avond met 29 gescoorde punten. Iris Scholten had een invalbeurt en scoorde 1 keer, Myrthe Schoot hield 19 opslagen van Aachen van de vloer.

Bij Suhl tegen Erfurt, een duel in de kelder van de Bundesliga, bleef de zege bij de ploeg van Hester Jasper en Annick Siebring. Het was hun eerste winst van dit seizoen. Met 3-0 (20, 17, 19) pakten ze de drie punten. Hester Jasper had daar met 13 van de 59 eigen punten een mooie bijdrage aan. Annick moest het doen met twee invalbeurten.

USC Münster van Teun Buijs leed bij Potsdam een 3-0 nederlaag. Ze kregen per set 15, 20 en 16 punten mee. Demi Korevaar scoorde 8 keer, Sarah van Aalen, die drie sets invalbeurten had, maakte er 2. Alleen in de tweede set kon Münster lang mee, bij de tweede technische time out stonden ze nog met 15-16 voor, bij 21-19 bij de big points waren er ook nog kansen. In de beide andere sets was de achterstand bij 21-12 (eerste set) en 21-9 (derde set) heel erg fors.

VC Wiesbaden van Nynke Oud verloor thuis met 1-3 van Dresden. Spelverdeelster Nynke Oud had in drie sets invalbeurten bij Wiesbaden, Laura de Zwart moest bij Dresden met één invalbeurt genoegen nemen. Dresden verloor de eerste set met 25-23, maar was daarna de bovenliggende ploeg met setwinsten 14-25, 22-25 en 16-25.

De Bundesliga sluit 2019 met de volgende stand af, waarbij alle teams 10 wedstrijden hebben gespeeld.

1>Schwerin 26, 2> Stuttgart 25, 3> Potsdam 24, 4> Ladies in Black 19, 5> Dresden 18, 6> Rote Raben 16, 7> Straubing 12, 8> Münster 10, 9> VC Wiesbaden 7, 10> Erfurt 4 en 11> Suhl ook 4. Suhl staat op de degradatieplaats.