Succesvolle comeback Lycurgus na slechte start.

VoV, 07-03-2021. 4:41 uur. Het moest van heel ver komen, maar het lukte Amysoft Lycurgus zaterdagmiddag om na een 0-2 achterstand in sets met 3-2 te winnen van Active Living Orion. De setstanden in het Alfa-college Sportcentrum waren 24-26, 18-25, 25-23, 25-23 en 15-13.

Het mirakel voltrok zich met name in de vijfde set. Daarin werkte Amysoft Lycurgus een 7-2 achterstand weg. Door te blijven geloven in een goede afloop en dat werd beloond. Het was aanvoerder Dennis Borst die het met een fraaie klap door het midden afmaakte. Zo kreeg de wedstrijd nog een prettige ontknoping waar het lange tijd niet naar uitzag.

Dat het een meeslepend gevecht werd kwam door de veerkracht van de ploeg van coach Arjan Taaij. In de eerste anderhalve set klopte er weinig bij de thuisploeg. Orion vocht zich vanaf het begin in de wedstrijd. Iets wat Amysoft Lycurgus niet deed. Na afloop kwam de stoom bij Taaij uit de oren. Hij was zeer teleurgesteld

Amysoft Lycurgus begon met de volgende zeven; Jerome Cross, Bennie Tuinstra, Thomas Douglas-Powell, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Luke Herr.

Ze troffen een sterk spelend Orion die het in alle facetten van het spel gedurende de hele wedstrijd goed op orde hadden en daar was Amysoft Lycurgus in het begin niet tegen opgewassen. De focus ontbrak en er werden veel te veel fouten gemaakt. Toch kwam Amysoft Lycurgus via een score van Cross op setpoint, maar een servefout, een uitgeslagen bal en een geblokte aanvalsopzet zorgde voor het verliezen van de eerste set.

In set twee was het leed al geschied in het eerste deel. Het stond in no-time 13-6 voor de gasten. Het noopte Taaij om stevig te wisselen. Erik van der Schaaf, Geoffrey van Gent en Sam Gortzak kwamen binnen de lijnen voor Cross, Tuinstra en Herr. Van Gent bleef de rest van de wedstrijd staan en zou uitgroeien tot man van de wedstrijd. De wissels brachten energie en dat was de opmaat naar het vervolg van de wedstrijd. Set twee was niet meer te redden en een ace van Bas van Bemmelen, de beste man bij Orion, betekende het einde van die set.

Langzaam kwam Amysoft Lycurgus beter in de wedstrijd. Er werd beter geserveerd en de foutenlast nam af. Het niveau van de gasten bleef goed waardoor het een enorme kluif was om echt in de wedstrijd te komen. Toch lukte het om zowel in de derde als vierde set op de beslissende momenten de juiste dingen te doen. In beide gevallen was het Ghanbari, die het op het midden lastig had om zijn spel te spelen, die aan het net de beslissende tikjes gaf. En zo kon het gebeuren dat een eerder kansloze wedstrijd nog een apotheose kreeg.

gh @ VoV, verslag van Theo Sikkema, Amysoft Lycurgus. Foto CEV.