Vizier op volleybal

 

Sudosa-Desto finalist Vereniging v/h Jaar

VoV, 15-09-2018. 5:10 uur. Ambassadeurs en juryleden uit de sport,- en cultuurwereld hebben afgelopen weken alle provinciewinnaars van de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ het vuur aan de schenen gelegd. De verenigingen werden door middel van een interview getoetst op thema’s als: maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Iedere vereniging haalde alles uit de kast om straks in aanmerking te komen voor de titel: Vereniging van het Jaar 2018.

Er zijn door de jury drie finalisten gekozen in de categorie sport te weten  Volleybalvereniging Sudosa – Desto uit Assen, Rugbyclub The Big Bulls uit Almelo en Basketbalvereniging Crackerjacks uit Amersfoort. Uiteindelijk mag één sportvereniging en één cultuurvereniging de titel Vereniging van het Jaar gaan dragen. Volgende week worden de winnaars bekend gemaakt.

De sportverenigingen kregen een bezoek van beachvolleyballer Alexander Brouwer en hockeyer Robbert Kemperman. Robbert Kemperman zei na afloop: “We hebben een duidelijk beeld van de verenigingen gekregen. Het is mooi om te zien dat deze verenigingen niet alleen een belangrijke rol spelen in het leven van de mensen die bij de vereniging aangesloten zijn, maar ook in de gemeenschap. Er zit zoveel meer achter een vereniging.”  Bij de sportverenigingen was het moeilijk om drie finalisten te selecteren. Het was een nek-aan-nekrace met uiteindelijk de keuze voor de volgende finalisten in willekeurige volgorde:

Volleybalvereniging Sudosa – Desto uit Assen is een maatschappelijk betrokken vereniging waar sport en plezier voorop staat. Het is een echte familieclub met een groot saamhorigheidsgevoel. Deze vereniging heeft een sportaanbod voor een zeer brede doelgroep. Speciale aandacht gaat uit naar de jeugd. Ze organiseren schoolvolleybaltoernooien en wijkgebonden volleybaltrainingen en proberen zo het jeugdvolleybal te stimuleren.

Er zijn diverse samenwerkingen met het onderwijs, het AZC (trainingsgroep vluchtelingen), de buurtvereniging en andere sportverenigingen (o.a. op het gebied van veilig sportklimaat, rookvrije generatie, maar ook samenwerking op het gebied van persoonlijke sportontwikkeling). De ontwikkeling voor de sporter staat centraal. Het maakt eigenlijk niet uit welke sport je beoefent als je maar plezier hebt en jezelf kan ontwikkelen.

Rugbyclub The Big Bulls uit Almelo is een mooie kleine club met een hoge betrokkenheid van de leden. Zelfredzaamheid, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid zijn termen die bij deze club passen. De trots is hun clubhuis, van ontwerp tot bouwen: alles is gerealiseerd door de leden.

Basketbalvereniging Crackerjacks uit Amersfoort is een vereniging die in twee jaar tijd van een naar binnen gerichte organisatie en nauwelijks zichtbaar voor de buurt en gemeente, is veranderd in een vereniging die volop actief is in de samenleving.

De uiteindelijke winnaars van de verkiezing winnen Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de verenigingen extra in de schijnwerpers te zetten.

Verenigingen in heel Nederland werden aan het begin van het jaar uitgedaagd hun verenigingsverhaal te delen via verenigingvanhetjaar.nl. In 71% van alle gemeenten in Nederland deden verenigingen mee aan de verkiezing. Per provincie werd de vereniging met de meeste stemmen en hoogste beoordeling provinciewinnaar.

Dit jaar vindt de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ voor het eerst plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. De ingezonden verhalen van alle winnende verenigingen zijn terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl .

gh @ VoV. Bron NOC*NSF.

Bekijk de zes filmpjes (Cultuur en sport) van de finalisten onder de link : https://www.verenigingvanhetjaar.nl/finalisten