Vizier op volleybal

 

WK: Sensationele stuntzege Oranje mannen

VoV, 16-09-2018. 7:04 uur.  De Nederlandse volleyballers hebben gisteravond voor een enorme stunt gezorgd door op het WK Volleybal voor een kleine 4.000 toeschouwers en het oog van de wereld aan de buis Olympisch kampioen Brazilië te verslaan. Oranje versloeg de veelvoudige wereldkampioen en nummer één van de FIVB wereldranglijst met 3-1. Nederland speelde ontketend, vol passie, gedreven en geweldig goed en de equipe van bondscoach Gido Vermeulen verbaasde iedereen en misschien ook wel zichzelf met deze prestatie.

Bondscoach Gido Vermeulen begon met een verrassende basisopstelling, hij wilde lange mannen in het veld hebben, die op meerdere posities afweek van de ‘starting seven’ tegen China. Wouter ter Maat (diagonaal), Maarten van Garderen (passer / loper) en Michael Parkinson en Tim Smit (midden) waren de nieuwe spelers in het veld. Daan van Haarlem, Thijs ter Horst en Dirk Sparidans waren de drie spelers die ook tegen China begonnen.

Oranje begon niet goed, zoals dit WK al vaker getoond werd, en keek al snel tegen een 1-5 achterstand aan, waarop Vermeulen de ploeg naar de kant haalde. Het was jammer dat Nederland al snel achter de feiten aanliep, want in het vervolg van de set deed Oranje qua score en niveau niets voor de Zuid Amerikanen onder. Het vroege verschil bleef staan (tussenstanden 6-10, 10-14, 12-16) en richting de big points was er even bij 16-18 een opleving. Brazilië herstelde het verschil (18-22), waarop Oranje de dubbele wissel toepaste en Wessel Keemink en Nimir Abdelaziz in het veld kwamen. Er werd even stevig over en weer fout geserveerd en met een rake klap sloeg Abdelaziz de 21-24 op het scorebord. Zijn foutserve maakte vervolgens een eind aan de set.

Oranje was niet aangeslagen, had helemaal niets te verliezen en wist dat het Brazilië gewoon bij kon houden middels een prima side out. Thijs ter Horst en Wouter ter Maat scoorden vlot in het begin van de tweede set en Oranje ging met 8-7 voor de technische time out in. De Nederlandse aanvallers waren scherp, de hoge en lage verdediging speelde sterk en attent en Oranje was gewoon beter dan de volleybalgigant uit Zuid Amerika, die zich waarschijnlijk lelijk verkeek op Oranje, met in gedachten de dik gewonnen driekamp in Brazilië kort voor het WK.

Daan van Haarlem stond het spel geweldig te verdelen en de blokkeerders lazen keer op keer de aanvalsplannen van de tegenstander en staken er dan een paar handen voor. Daan van Haarlem blokkeerde 19-15 tegen de vloer, Brazilië spartelde, ging na scores van ter Maat en ter Horst bij 22-17 de time out in en zag de onweersbui al hangen. En die kwam in volle hevigheid tot uitbarsting, Oranje gaf geen krimp meer, met nog een paar punten van Thijs ter Horst en Maarten van Garderen werd de 25-20 zege binnengehaald. Het stond 1-1, onverwacht en ongedacht maar volledig terecht.

Oranje had het deze avond gewoon in zich om voor een sensatie te zorgen, de reputatie aan de andere kant deed hen blijkbaar niets en ook in de derde set ging de ploeg van Vermeulen, die als de fanatiekste Oranje supporter aan de zijlijn stond mee te leven, opnieuw volop de strijd aan. En met succes.

De voorsprong bij de eerste verplichte pauze bedroeg drie punten (8-5) en in het middendeel sloeg Oranje zich, na een 11-10 voorsprong en 12-13 achterstand, naar 16-13 bij de tweede verplichte pauze. Jeroen Rauwerdink was in die periode belangrijk, Brazilië kwam nogmaals naast Oranje, maar de ploeg was zo flexibel al een elastiekje en met een score van Tim Smit, en een ace van Jeroen Rauwerdink gevolgd door een knallend kill – block na de Braziliaanse time out werd het 19-16. Oranje had weer een beslissend verschil op de borden staan.

Ondanks scores van Lucas en Wallace hield Oranje dat vast (22-18 werd 22-20) en met rake klappen van ter Horst en ter Maat kwam Oranje op setpoint bij 24-20. Met een dikke dankjewel verzilverde ter Horst vervolgens de ‘overpass’ van Brazilië, Oranje stond met 2-1 voor. Geloof het of niet, maar het was wel de keiharde waarheid.

Waren de fans getuige van de grootste stunt van Nederland sinds jaren? We gingen er maar eens goed voor zitten, namen een hapje en drankje en proosten alvast op de goede afloop. Mocht het misgaan, hadden we in ieder geval die voorpret gehad. Maar het ging niet mis, Oranje liet zich op geen enkele wijze door de Brazilianen uit het spel halen, bleef ‘cool, calm en collected’ en speelde niet alleen de Braziliaanse sterren van de hemel, maar ook die uit andere werelddelen.

Via 8-6, 11-8, 11-11 en 13-13  werd er na een paar fouten van BraziliË en een blokpunt van Michael Parkinson bij 16-13 gerust. De score van Brazilië na die pauze maakte 17-13 en opnieuw moest Brazilië naar de zijlijn, na die pauze sloegen ze weer uit, waarmee Oranje op vijf punten verschil kwam bij 18-13 en 19-14. Lucas scoorde op mid, blokkeerde daarna raak en gaf het sein voor de inhaalrace. Die eindigde bij 21-21, nadat er vanaf beide midposities aan het net volop gescoord was.

Wouter ter Maat vervulde in de finale scorend een hoofdrol. Eerst joeg hij cross court de bal keihard naar de vloer aan Braziliaanse kant, vervolgens had de Braziliaanse passlinie geen antwoord op zijn kiezelharde opslag. Oranje stond op 23-21 en Brazilië vluchtte hard lopend de time out in. Met niet het gewenste effect. Eigenlijk deden ze hetzelfde als na de technische time out en hun eigen time out in het midden van de set. Ze sloegen gewoon twee keer achter elkaar uit. En met 25-21 volgde een geweldige explosie van vreugde aan Nederlandse kant van het net en op het Oranje deel van de tribune. Proost, de sensatie was compleet. En dik verdiend. Brazilië droop letterlijk af. “They deserved to win” was alles wat spelverdeler Bruno even kon uitbrengen.

Diagonaal Wouter ter Maat werd topscorer met 16 punten, gevolgd door Thijs ter Horst met 15 scores. Michael Parkinson maakte 4 kill – blocks. Totaal kwam hij op 13 punten.  Aanvallend was er met 52 om 52 punten evenwicht, Nederland blokkeerde vaker raak, 11 om 7, en sloeg ook meer aces, 6 om 2. Maar maakte ook een paar fouten meer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Vandaag heeft Oranje om 19:30 uur een afspraak met Frankrijk.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.