Sudosa koploper, derbywinst Krekkers, stuntje Rivo

VoV, 21-11-2021. 7:55 uur. In de Topdivisie A bij de dames was er gisteren sprake van voor elk wat wils. Een topduel, een gemeentelijke derby en een vrije dag voor de teams van VC Zwolle D2, WVC Volley, VC Sneek D2 en Veracles.

In Groningen ontving koploper Donitas hun naaste bedreiger Sudosa- Desto. En dat liep niet goed af voor de thuisploeg. In de eerste set pakten de Groenen uit Assen me t 21-25 een 0-1 voorsprong, In de daaropvolgende set lieten ze Donitas in hun eigen hal zo’n beetje alle hoeken zien. Het begin was nog wel voor de thuisploeg (3-0), daarna werd het 3-6 (time out Donitas) en 9-11 toen de thuisploeg zich na een 5-10 achterstand herpakte. De serie naar 9-16, met op 9-14 de tweede time out van Donitas, luidde de dikke 13-25 nederlaag in.

Hoe anders was het in de derde set, daarin bleven de beide ploegen, lang aan elkaar gewaagd. Totdat Donitas van 13-14 eerst 16-14 maakte en met 21-18 en de big points begon. De time out van Sudosa op 19-16 kreeg een vervolg op 19-18 en 21-21 toen op verzoek van Donitas de zijlijn werd opgezocht. In een super spannende finale trok Sudosa na een blokpunt en een harde rake klap vanaf positie vier de winst met 24-26 en 0-3 naar zich toe.

Dynamo Tubbergen en Krekkers maakten er een vijfsetter van. Niet ongewoon voor Krekkers. In de openingsset sloeg de thuisploeg het gaatje voor de 25-19 winst na 16-14. De time out op 19-14 resulteerde niet in een wezenlijke verandering, Dynamo pakte met een blokpunt op mid de setwinst.

In de tweede set liep Krekkers uit naar 1-6 maar kwam net zo vlot weer op achterstand (9-7, 13-10), die bij 13-14 na een slimme score van Eline Goossen weer ongedaan was gemaakt. Bij 22-18 had Dynamo de beste papieren voor de setwinst, na een ace van Britt Hoek werd het 22-22, Dynamo kreeg setpoint op 24-23, met een serie van drie eigen punten pakte Krekkers de set met 24-26.

In de derde set was Krekkers de betere ploeg. Britt Hoek serveerde ze naar 0-6, een verschil dat via 4-12, 9-15 en 11-21 constant heel ruim bleef. Lindy Donker maakte het laatste punt voor de 16-25 set zege en de 1-2 stand.

En nu doorgaan zullen ze bij Krekkers kijkend naar de livestream hebben gedacht. De wil was er ook wel, maar Dynamo wilde er niet aan meewerken. De 14-10 werd 14-14, de 17-17 werd 22-18 maar ook 23-22, toen Dynamo aan de noodrem genaamd time-out, trok. Eva Schuurman zette Dynamo op tiebreakpoint bij 24-22, de foutserve maakte het nog weer spannend (24-23), daarna sloeg Lieke Mensink de 25-23 en 2-2 op het scorebord.

In de tiebreak had Krekkers meer over dan de thuisploeg. Het werd 2-8 bij de veldwissel, bij 6-11 laste Frank van den Noort nog een pauze in. Eline Goossen sloeg bij 8-14 het laatste en winnende punt binnen.

Rivo boekte een verrassende 2-3 zege bij het hoger geplaatste Alterno. Na twee gelijk opgaande sets (23-25 en 25-22 ) kon Alterno met 25-17 een 2-1 voorsprong nemen, die echter met een omgekeerde stand door Rivo gelijk werd getrokken. In de beslissende vijfde set was er tot ver na de normale set lengte een strijd voor dat tweede wedstrijdpuntje. Uiteindelijk trok Rivo met 18-20 aan het langste eind.

In Amsterdam maakten US-dames 2 en Apollo 8 dames 2 het ook ‘onmeunig’ spannend in de vierde set en bleef het heel lang de vraag of de wedstrijd in vier of vijf sets beslist zou worden. Pas na 35-34 kon US-dames 2 het winnende punt noteren, waarmee ze de wedstrijd in vier sets beslisten.

Daarvoor was de tweede set ook al spannend geweest met 26-24. Apollo 8 dames 2 was met een 22-25 zege in de eerste set uitstekend begonnen, en kreeg daarna in de derde set een ruime nederlaag (25-15) voor de kiezen. Dat was dan wel de enigste set waarin US-dames 2 duidelijk de beste was.