Vizier op volleybal

 

SV Dynamo II: Het is toch geen geluk meer?

VoV, 17-09-2019. 12:50 uur. Het was eind november dat het ‘sportieve’ evenement in Omnisport zorgde voor vertraging en een te late wedstrijdvoorbereiding. We stonden -passend bij het thema van dat evenement- als dode vogeltjes in het veld. Ook bij de return weer een groots sportief evenement (WK Paracycling) in Apeldoorn. Nimmer was dit evenement op deze zaterdag een handicap voor de thuisploeg. De nummer 3 van de ranglijst (Inter Rijswijk) werd met 3 – 1, met de setstanden 25-20, 20-25, 25-23 en 25-17, verslagen.

Dat betekent dat de kans op het kampioenschap voor het Rijswijkse team van de baan is. Een uitstekende prestatie van onze kant. We hebben ons knap hersteld na de teleurstellende nederlaag van vorige week, spelen veel beter dan in de eerste competitiehelft en laten zien tegen iedere tegenstander op te kunnen. Dat kan toch geen geluk meer zijn?!

Als bankzitter of in de basis starten:  In de loop van de week werken we langzaam naar de zaterdag toe. Het weekendgevoel wordt op de maandagavondtraining weggeslagen en na de training op de woensdagavond is het (zelfs voor de fulltime werkenden) al bijna weekend. De vrijdag staat in het teken van het -als spelers onderling in de groepsapp- ‘ouwehoeren’ over de startopstelling. Deze ‘basis’ kan toch niet van invloed zijn op de keuzes op de vrijdagavond? Bewust gekozen om de spelers mee te laten denken en hun voorkeuren persoonlijk aan mij door te geven.

Slechts om te checken welke aspiraties een ieder heeft en om te (blijven) kijken of we nog steeds op één lijn zitten. De conclusie luidt dat (bijna) iedereen zichzelf niet als bankzitter ziet en dus voldoende vertrouwen heeft in eigen kunnen, het willen winnen centraal staat (en dat betekent niet meteen een asociaal wisselbeleid) en het niveau plus inzet op de trainingen en in de afgelopen wedstrijden mede bepalend is voor de totstandkoming van de startopstelling. Juist de conclusies sluiten helemaal aan bij het beeld van (mij als) de trainer/coach, want een tweede zelfsturend volleybalteam willen we echt niet worden.

Sterke start:  Aanvullend aan het proces voor het zoeken naar de collectieve bevestiging volgde uiteraard ook weer voorafgaand aan dit duel een wedstrijdplan. Ook nu was het weer een analyse die tot een beperkt aantal afspraken en opdrachten leidde. Voldoende om met een focus aan de wedstrijd te beginnen.

Na het eerste punt voor Inter waren het vijf punten op rij voor ons en daarmee was de toon direct gezet. Slechts één serie van drie punten tegen bracht de score iets dichter bij elkaar (van 7-3 naar 7-6). Halverwege de eerste set keken we voor de tweede keer tegen een achterstand (12-13), maar opnieuw was het in één servicebeurt van een passer/loper die het verschil maakte (naar 18-13). In het slot van deze set was het steeds terughalen van de side-out, zonder altijd alle gecreëerd rallykansen te benutten, voldoende voor setwinst: 25-20.

Series van punten, voor en tegen: De tweede set kenmerkte zich door een vijftal lange series, met in elke servicebeurt tenminste één directe ace. Het was de nummer 3 van de ranglijst die van 3-3 naar 3-7 uitliep, direct gevolgd door ook een serie van vier punten (met maar liefst twee aces van onze op de training vaak sterk serverende middenman) voor ons. De tweede serie van het uitspelende team kenmerkte zich door maar liefst drie killing blocks en zorgde weer een aanzienlijk verschil op het scorebord. Onze tweede serie van 15-19 naar 19-19 vergrootte de kans op opnieuw setwinst. Helaas was het hun ingebrachte passer/loper die onhoudbaar aan de buitenkant bleek en ons geen kans liet: 20-25.

Niet weggelopen, maar onze verantwoordelijkheid genomen:  Net zoals bij het eerste fluitsignaal was de stand helemaal gelijk: 1 – 1 in sets en 45 punten voor en exact hetzelfde aantal punten tegen. Het initiatief lag in eerste instantie bij Inter Rijswijk en een time-out (op 8-11) moest ons weer terug in de set proberen te brengen en dat lukte al op 12-12. Zonder te denken dat we er al waren, keken we toch opnieuw snel tegen een kleine achterstand aan.

Was het een onterecht fluitsignaal, een foutief beoordeelde ingeslagen bal of het verplicht wisselen van één van de lijnrechters die zorgde voor het opnieuw spelen van de rally? Geen idee, maar ineens stonden we van een 15-17 achterstand met 18-17 voor. Dit ‘incident’ zorgde voor twijfel bij Rijswijk en vertrouwen aan onze kant. Zelfs een ‘domme’ foutieve opslag van een sterk serverende en steeds beter gaan spelende middenman op 23-22 zorgde niet eens meer voor frustratie. Een afgesproken aanvalscombinatie en slim geslagen bal bracht ons op setpunt en een netfout betekende setwinst: 25-23.

Een stralende lach:  In de vierde set waren het direct twee killing blocks en twee aces die voor een 10-5 voorsprong zorgde. Nimmer kwam setwinst in gevaar en was het slechts nodig om ons hoofd erbij te houden. Genieten van de mooie acties en gemaakte punten. Voorkomen dat we ons gaan bemoeien met  de tegenstander. We hebben ons niet meer uit het spel laten halen en met 25-17 ging ook de laatste set naar ons toe.

Dat betekent een prachtige overwinning, herstel van de onnodige nederlaag van vorige week, maar bovenal een grandioze ontwikkeling ten opzichte van de eerste competitiehelft. We hebben veel van verlies (en onze tegenstanders) geleerd, maar bovenal veel over onszelf geleerd. We weten steeds beter wat we kunnen en kunnen verwachten van elkaar. De overwinningen zijn dan ook hiervan het resultaat.

Volgende week nieuwe kansen:  Ook onze reeks van overwinningen is bij onze aankomende tegenstander vast niet ongezien gebleven. Zo is de geplande wedstrijd van zaterdag 30 maart verschoven naar maandagavond 25 maart om 20.00 uur in Hengelo (Overijssel). Niet bedoeld om ons uit het zaterdag wedstrijddagritme te halen, maar om de coaching van twee van onze NOJK-teams bij de finale door spelers van ons team te kunnen laten doen. Met nog maar twee trainingen ervoor is het zaak om de flow erin te houden, maar ook dat gaat ons vast weer lukken. Tot maandag in Hengelo?

gh @ VoV. Verslag van Jorg Radstake, trainer coach van SV Dynamo Heren 2.