SV Dynamo kampioen na 1-3 winst in Doetinchem.

VoV, 30-04-2023. 16:42 uur. Na drie wedstrijden in de ‘best of five’ serie is SV Dynamo Apeldoorn opnieuw Nederlands kampioen geworden. Ze begonnen als underdog aan de titelstrijd maar twee keer in Doetinchem winnen en met een 9 om 1 voordeel in sets hebben ze wel aangetoond dat de underdog niet via een stunt de titel heeft gepakt. SV Dynamo was de betere ploeg in deze serie en heeft dat ook middels de scores duidelijk gemaakt. Ze wonnen vanmiddag in Doetinchem via de setstanden 21-25, 26-24, 15-25 en 16-25 met 1-3.

In de eerste set ging het lang gelijk op, wel had Dynamo op een gegeven moment een 11-14 voorsprong, maar die werd door Orion na de time out op die stand in een keer ongedaan gemaakt. Na 17-17 pakte Dynamo twee punten op rij, en op 20-21 pakten ze via een score van Martijn Brilhuis en een blokpunt van Sil Meijs de 20-23 voorsprong, die ze met 21-25 in winst omzetten

Orion pakte in de tweede set een 8-5 voorsprong, waarop Redbad Strikwerda de gastploeg naar de zijlijn haalde. Zonder succes, Orion bleef de aanvallen goed afronden en behield met energiek spel een ruime voorsprong (13-8). De inhaalrace van Dynamo had later wel succes en bij 19-19 stonden de ploegen op gelijke hoogte, Dynamo kwam met 22-23 voor, Orion kreeg als eerste een setpoint na een ace van Stijn Held. Jasper Wijksma sloeg na 24-24 de thuisploeg naar de setwinst.

Dynamo blokkeerde zich in set drie naar een 2-7 voorsprong en bouwde via 3-10 een voorsprong van tien punten op bij 6-16. Dat verschil hielden ze via 11-20 en 14-24 vast voor zeer overtuigende 15-25 winst.

De titel was een setwinst voor Dynamo verwijderd. Net als in de set ervoor werd vlot een ruim verschil op het scorebord gezet en via een sterke serveserie van Martijn Brilhuis liep de ploeg uit naar 3-10. Blokpunten van o.a. Joris Berkhout en een ace van Duco Krook dwongen Orion bij 6-15 de time out in. Coach Dirk Sparidans probeerde de ploeg nog eenmaal op het juiste spoor te zetten, maar slaagde niet. Via 9-19 en 14-23 pakte Dynamo de vierde set, de wedstrijd en de landstitel met 16-25 in de vierde set.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Rudy Biekart.