Van de Velde/ Immers missen podium in Uberlandia

VoV, 01-05-2023. 3:30 uur. Steven van de Velde en Matthew Immers zijn bij het FIVB Elite -16 toernooi in Uberlandia, Brazilië als vierde geëindigd.  Na de verloren halve finale tegen de Noren Mol/ Sorum ging het in de strijd om het brons ook mis tegen de Polen Losiak/ Bryl. Beide keren in drie sets.

Tegen Mol/ Sorum blokkeerden de Noren zich naar een 3-0 voorsprong in de eerste set, ze bouwden het voordelig verschil uit naar vier punten bij 8-4 en hielden die marge vast tot aan 19-15. Nederland kende vervolgens een hele beste periode, waarin Steven van de Velde een masterclass blokkeren weggaf. Hij scoorde blokkerend de 19-17, 19-19, 19-20 en na het punt van Matthew Immers voor 20-21 maakte hij blokkerend de set uit voor de 20-22 winst.

In set twee was Noorwegen heer en meester en via de tussenstanden 6-1, 12-4 en 17-8 kwamen ze bij 20-10 op setpoint. Immers kon het verlies één keer uitstellen, daarna maakten de Noren de set uit.

In de tiebreak nam en Mol/ Sorum na 3-2 ook een ruime voorsprong (8-4) en die marge hielden ze vast. Nederland ging bij 12-7 de time out in, maar kon de set niet meer naar hun voordeel omdraaien. Op 14-9 volgde een foutserve van Matthew Immers en moest het BTN-duo dus spelen voor brons.

Tegenstander Losiak/ Bryl misten op 12-13 de side out en met dat breakpoint kwamen van de Velde/ Immers twee punten voor. Dat was van korte duur, na een ace nam Polen de leiding bij 18-17 weer over, waarop Nederland de time out opnam. Het werd 19-19. En vervolgens scoorden beide tegenstanders een punt voor de 21-19 winst.

De tweede set ging opnieuw heel lang gelijk op met tot aan 19-19 minimale verschillen in het voordeel van beide teams zoals de 11-10 voor Polen bij de technische time out en de 12-13 vlak  erna en 17-18 voor van de Velde/ Immers richting het einde van de set. Immers zette Polen met een aanvallende fout op matchpoint (20-19), maar scoorde bij de volgende twee gelegenheden wel voor de 20-21 stand. Polen kon dat setpoint ongedaan maken maar na 21-22 velde van de Velde met een ace het vonnis voor de 21-23 zege. Verlengen dus.

De serie door Polen van 7-7 naar 7-12, met daarin bij 7-10 een Nederlandse time out, maakte in de beslissende derde set het verschil. Polen sloeg de 9-12 in het net, maar scoorde daarna de twee punten om op matchpoint te komen. Met een ace maakten ze de set in stijl af.