Tactisch plan bezorgt Volley Tilburg D1 drie punten

VoV, 05-03-2023. 19:08 uur. Het móést zaterdag gebeuren. En het gebeurde ook. Drie punten in de pocket. Mede degradatiekandidaat VollinGo werd door Volley Tilburg Dames 1 met 3-0 verslagen.

Daar was wel een list voor nodig. Want de Tilburgse ploeg worstelde de afgelopen weken en zag de degradatie-P/D zone steeds dichterbij komen. Er werd een tactisch plan uitgevogeld om zoveel mogelijk aanvalskracht aan het net te houden. En dat werkte. Wat hielp was dat VollinGo de blokkering volledig op de diagonaalpositie van Tilburg had gezet. Daardoor was er nauwelijks een blok op midden en meestal slechts een één-vrouws-blok op de passer-loper.

Dat er zaterdag in T-Kwadraat perse drie punten behaald moesten worden, zorgde voor een zenuwachtig begin aan Brabantse zijde. De ploeg uit de Stroopwafelstad Gouda kwam daardoor in de eerste set op een 6-12 voorsprong. Maar met het wegebben van de nervositeit kwamen ook de punten. Het leverde een zinderend slot van dat eerste bedrijf op. Via 19-20 werd het 20-20 en 21-23, 22-24 en 24-24. Pas bij 26-24 kon er opgelucht adem worden gehaald.

Maar één set levert nog niets op. Dus door. Naar weer een nagelbijter van de eerste orde. Om en om kwamen de twee voor ieder punt knokkende teams op voorsprong. 21-22, via een kill-block 22-22 en uiteindelijk 25-23.

Daarmee viel een last van de Tilburgse schouders. In set drie liep de thuisploeg uit naar een riante 6-0 voorsprong. De voorsprong werd maximaal zeven punten (15-8), waarna VollinGo het toch weer spannend dreigde te maken. Maar, gesteund door het fanatieke thuispubliek, hield de equipe van coach Dennis Gelissen het hoofd koel en werden met 25-21 de belangrijke drie punten binnengehaald.

Het verschil met de elfde plek, die het spelen van P/D-wedstrijden tot gevolg heeft, is nu zeven punten. In de onderste helft van de Topdivisie B zijn de verschillen minimaal. Op plek zes staat nu VollinGo met 24 uit 18. Volley Tilburg staat op de negende plaats met 20 uit 18. Daaronder VCN met 19 uit 17 en op plek acht Keistad met slechts één punt meer dan Tilburg uit eveneens achttien wedstrijden.

Komend weekeinde komen de Tilburgers niet in actie en moeten de speelsters toekijken wat de concurrentie gaat doen in de aanloop naar de belangrijke wedstrijden tegen rode lantaarndrager Spaarnestad (in Tilburg) en concurrent VCN (in Capelle aan den IJssel).

gh @ VoV, verslag van en foto via PR Volley Tilburg dames 1.