TDA: Apollo 8 D2 via tiebreak langs VoCASA

VoV, 25-02-2024. 8:13 uur. In de Topdivisie A bij de dames stond gisteren in Borne de Top 5 wedstrijd tussen Apollo 8 D2 (tweede) en VoCASA (vijfde) op het programma. Vooraf werd een spannend duel verwacht, achteraf bleek dat ook helemaal op te gaan.

In de openingsset deden de tams lange tijd bijzonder weinig voor elkaar onder en konden ze met de score na een aanvankelijk gering verschil voor de thuisploeg (4-2) bij elkaar in de buurt blijven. Zoals bij de tussenstanden 8-9, 12-10, 14-16. Bij Apollo 8 Dames 2 waren vooral Roos en Pien Grooters aanvallend succesvol, bij VoCASA kwamen veel punten op naam van Anneloes Fransen en Joëlle Vilé. Met een blokpunt kwam Apollo 8 op 19-20, daarna volgden vier scores op rij van de gasten. Susan Hullegien lobde de 19-21 op het scorebord, blokpunten en een slimme push in de hoek van Joëlle Vilé maakte dat verschil. Apollo kon het verlies twee keer uitstellen voordat een voetfout met 21-25 een eind aan de set maakte.

Apollo 8 D2 scoorde 16 eigen punten, VoCASA liet er 19 noteren, waarvan 5 blokpunten.

In de tweede set, waarin Eva Jasink bij Apollo 8 vanaf 8-9 de spelverdeling overnam,  was opnieuw Anneloes Fransen op de diagonaal scorend sterk aanwezig tot aan de 9-13 stand. Bij Apollo 8 kreeg Lotte Wissink een paar punten op naam. Gertjan ter Harmsel nam op 9-13 de time out op, VoCASA trainer/ coach Jaapjan Feenstra deed dat op 12-13 maar kon de serie van Apollo 8 niet stoppen. Met name Amber Eggengoor (o.a. drie blokpunten) en Pien en Roos Grooters waren niet af te stoppen. Apollo liep uit naar 17-13 en had de winst voor het oprapen bij 22-16. Fleur Kuipers en Roos Grooters maakten de set uit (25-16) en daarmee werd het dus 1-1.

Apollo 8 scoorde in deze set maar liefst 23 (!!!) eigen punten, VoCASA kwam tot 10.

In de derde doorgang, waarin bij VoCASA Laurine Geerdes en Femke Severijns in de basis begonnen, waren de rollen omgedraaid. Met blokpunten van Kristel Houkes en Joël Vilé kwam VoCASA op 3-5 en in het verdere verloop van de set was de thuisploeg constant in de achtervolging. Spelverdeelster Lotte van Hal leidde haar ploeg naar een 8-12 en 10-16 voorsprong, waarbij VoCASA op 10-12 en Apollo op 10-15 de time out inging.

Bij 14-22 was wel duidelijk dat deze set naar de gasten zou gaan, al leek het er even op dat de thuisploeg nog een ultieme poging wilde wagen om de spanning terug te brengen. Bij 18-22 was het verschil tot 4 punten geslonken, echter met twee kadootjes en een score van Femke Severijns pakte VoCASA de 18-25 zege voor de 1-2 setstand.

Apollo scoorde in deze set 11 eigen punten, VoCASA liet er zelf 16 op het scorebord zetten.

In de vierde set waren de teams tot aan 11-11 aan elkaar gewaagd. Apollo 8 had met 6-3 voorgestaan, door een aantal scores van Laurine Geerdes had VoCASA dat omgebogen naar 10-11. Een ‘gestolen bal’ maakte gelijk. Bij 11-14 ging haalde Gertjan ter Harmsel zijn ploeg naar de zijlijn, dat had meteen effect na fouten van VoCASA en scores van Rinske Hofste en Lotte Wissink voor de 15-14 tussenstand.

Op de serves van Pien Grooters en Lotte Wissink liep de thuisploeg uit naar 22-18. In de setfinale zocht Lotte van Hal haar diagonaal Laurine Geerdes op en zij liet tot 22-21 drie keer een punt noteren. Rinske Hofste en een technische fout zorgden daarna voor 24-21, Laurine Geerdes maakte 24-22, maar bij de volgende rally werd ze door Amber Eggengoor afgeblokt voor de 25-22 stand. Dus 2-2 en verlengen.

In deze zet scoorde Apollo 8 14 keer voor zichzelf, VoCASA kwam tot 17 eigen punten. De foutenlast van 5 om 11 maakte dus het verschil.

In de tiebreak zorgden Amber Eggengoor en Fleur Kuipers met vijf punten op rij voor een 5-2 stand, na met 0-2 te hebben achtergestaan. VoCASA knokte zich terug via Susan Hullegien, Joël Vilé en Laurine Geerde naar de aansluitingstreffer bij 7-6. Met 8-6 werd er van speelhelft gewisseld, het eerste punt daarna was voor VoCASA.

Drie kadootjes gaf VoCASA achter elkaar weg (11-7), waarvan ze er twee weer goedmaakten (11-9). Rinske Hofste en Lotte Wissink (ace) maakten 13-9, Kristel Houkes en Laurine Geerdes brachten het verschil terug tot twee punten bij 13-11. Vervolgens kon Pien Grooters het set- en matchpoint bij 14-11 bij eerste gelegenheid verzilveren.

Beide teams scoorden inde tiebreak 9 aanvallende punten. Apollo 8 maakte een blokpunt en een ace, VoCASA scoorde niet op die onderdelen. En had met 2 om 4 directe fouten ook de hogere foutenlast.