Team de Kruijf uitgeschakeld in Champions League

VoV, 24-03-2023. 5:54 uur. Nadat eerder deze week VakifBank en Novara zich hadden geplaatst voor de halve finale van de Champions League bij de dames, voegden zich daar gisteravond Fenerbahce en Eczacibasi aan toe. Ofwel van de laatste vier ploegen komen er drie uit Turkije en één uit Italië. Waarbij de uitschakeling van Conegliano wellicht een beetje voorspelbaar was na de 3-0 nederlaag in Turkije.

Conegliano was in de laatste drie edities wel steeds finalist en is tevens de regerend wereld clubkampioen. We mogen dus van een verrassing spreken dat zij er niet meer bij zijn. Dat houdt ook in dat alleen Nika Daalderop nog voor de Nederlandse inbreng zorgt.

Na het uitverlies met 3-0 kwam Conegliano thuis op een 0-2 achterstand in sets, waarmee de uitschakeling definitief was. Dat ze daarna de wedstrijd nog met 3-2 wonnen is mooi voor de statistieken, nergens anders voor. Setstanden 23-25, 15-25, 25-23, 25-20 en 15-13.

Fenerbahce had een droomstart en nam met Arina Federovtseva aan serve een 1-9 voorsprong in de eerste set, met o.a. vier aces van haar. Conegliano kon tot 12-14 terugkomen en in de finale tot 22-23. Ana Cristina maakte een eind aan de set.

In de tweede set moest Conegliano het antwoord schuldig blijven op scores van Vargas en Ana Cristina. Fenerbahce ging van 5-6 naar 5-11 en 7-15. Met negen punten verschil (10-19) begonnen ze aan de big points. De 15-25 was overduidelijk en betekende het ticket voor de laatste vier. In de volgende sets ging Fenerbahce wisselen. Dat Conegliano de volgende drie set won was mooi voor de geschiedschrijving.

Ana Cristina scoorde 29 punten, Isabelle Haak maakte er 24 voor Conegliano. Fedorovtseva, die tot MVP werd gekozen, liet 8 aces noteren. Robin de Kruijf maakte 3 punten.

Eczacibasi moest na de 1-3 uitzege bij het Poolse Rzeszow twee sets winnen om de laatste vier te bereiken. Maar degene die dachten dat het een appeltje – eitje zou worden hadden zich behoorlijk verkeken. De Poolse dames pakten na een overtuigende start (1-7, 6-14) de eerste set met 20-25 en wisten na de 25-19 voor de 1-1 stand in de derde set de spanning terug te brengen. Van een 20-17 achterstand maakten ze een 24-26 zege waarmee ze dus een 1-2 voorsprong in sets namen.

Boskovic en co. konden in de vierde set het ticket middels 25-21 veiligstellen. Daarna wonnen ze de tiebreak ook met 15-8. Tijana Boskovic werd met 30 punten topscorer, hetgeen haar ook de MVP titel opleverde.

Eczacibasi speelt in de halve finale tegen Novara, VakifBank neemt het op tegen Fenerbahce.