VC Zwolle lijdt tiebreakverlies vs. Sliedrecht

VoV, 24-03-2023. 6:00 uur. In de Kampioenspoule bij de dames werd gisteravond de wedstrijd VC Zwolle vs. Sliedrecht Sport gespeeld. Na 5 duels heeft Zwolle 11 punten en Sliedrecht 9. Het was dus zaak om de punten in eigen huis te houden c.q. mee te nemen naar Sliedrecht om mee te blijven doen.

Zwolle liet zich in de eerste twee sets in de finale twee keer verrassen door de gasten en verloor met 20-25 en 25-27. De 0-2 achterstand werd met 25-20 en nogmaals 25-20 ongedaan gemaakt, maar in de tiebreak had Sliedrecht Sport het meeste over. (11-15)

In de openingsset kwam VC Zwolle met 7-4 voor, drie gratis punten voor Sliedrecht maakten 7-7, waarna de thuisploeg via de side out steeds op voorsprong kwam. Hetgeen met een breakpoint voor 11-9 twee punten verschil opleverde. Iris Vos maakte het meteen ongedaan (11-11), na een blokpunt van Emily Silderhuis en een in het net geslagen aanval van Sliedrecht had de thuisploeg opnieuw twee punten verschil bij 14-12. Nynke Hofstede hield dat verschil met haar score voor 17-15 vast, Iris Vos en een ace van Jolijn de Haan maakten vervolgens weer gelijk.

Nadat Tess de Vries de 18-17 had laten noteren was het opnieuw Iris Vos die de serve terughaalde waarop een serve serie van Lana Lijkendijk met o.a. een ace van haar en blokpunten van Ellemijn Stevens volgden tot aan de 18-22 tussenstand. Tess de Vries en Lara Hendricks scoorden de side out punten tot aan 20-23, Een blokpunt en een netfout beslisten daarna de set. (20-25)

In set twee maakte VC Zwolle van 1-3 achter een 5-3 en 9-4 voorsprong. Harde opslagen van Susan Schut waren te veel van het goede voor de passlinie van Sliedrecht, daarnaast gaven de gasten te makkelijk punten weg. Zwolle bleef met een punt of vier voor aan de leiding (14-10, 17-13). Bij 17-15 was er een time out van Eric Meijer, Louise Bijlsma sloeg Sliedrecht naar één puntje verschil bij 18-17, Iris Vos hield dat verschil bij 19-18 in stand.

Met een tactische bal scoorde Susan Schut de 21-18, in de big points ging de thuisploeg keer op keer in de fout. De 21-19, 22-20, 24-22 en 24-23 waren kadootjes voor de gasten, na de time out op de laatste stand blokkeerde Sliedrecht Sport zich naast de thuisploeg. (24-24). Het blokpunt zette hen even later op setpoint bij 25-26, de aanvallende fout van Zwolle besliste de set met 25-27 en bracht de stand op 0-2.

VC Zwolle stond met de rug tegen de muur, de derde set moest gewonnen worden om in de wedstrijd te blijven. Eric Meijer bracht Jet Kok voor Tess de Vries en Sanne Konijnenberg nam de spelverdeling van Charlot Vellener over. Verder kwam ook Nicole van de Vosse in de ploeg. Dat was niet meteen een succes, bij 4-7 nam Zwolle de eerste time out op. Daarna kantelde de set, langzaam maar zeker. De 7-9 werd 10-9 via o.a. scores van Nicole van de Vosse en na een serie foutieve opslagen in het middendeel van de set bleef Zwolle nog met 14-12 aan de leiding.

Iris Vos, met 28 punten totaal de topscorer van de partij, bleef raak slaan (15-15), toen Zwolle drie punten afstand nam (18-15) haalde Elroy Bezemer de ploeg naar de zijlijn. Onder andere scores van Jet Kok brachten het verschil op vijf bij 21-16. Sliedrecht bracht de spanning terug toen Louise Bijlsma (ace) en Evie van Kerkvoorde de 21-19 lieten noteren, waarop Eric Meijer met zijn ploeg de time out inging. Twee kill-blocks en een score van Nicole van de Vosse zetten Zwolle bij 24-19 op setpoint, Iris Vos kon verlies één keer uitstellen, waarna Lara Hendricks de winnende treffer voor 25-20 en 1-2 scoorde.

Zwolle stond nog steeds met de rug tegen de muur, had dan wel een set gewonnen, maar was nog zonder punten. Daar moest dan in de vierde set verandering in gebracht worden. Teams waren afwisselend aan de leiding na de 5-5 gelijke stand. Sliedrecht bij 7-9, Zwolle bij 11-9, Sliedrecht weer bij 13-14 en 14-15. Zwolle sloeg een gaatje naar 18-15, Sliedrecht kwam met scores van Iris Vos en Evie van Kerkvoorde steeds weer terug in de set, maar moest na de 20-19 de thuisploeg laten gaan. Zwolle nam afstand naar 24-19, het setpoint werd door Lara Hendricks benut voor de 25-20 en 2-2 stand.

Zwolle had de beste start in de vijfde en beslissende set (3-0), ging ook met voorsprong van kant wisselen (8-5), maar kwam daarna in de problemen. Sliedrecht Sport kwam bij 10-10 op gelijke hoogte en kon meteen het gaatje slaan naar 10-13 voor een beslissend verschil. Met 11-15 ging de winst vervolgens naar de bezoekers.

Iris Vos werd dus met 28 punten de topscorer, Evie van Kerkvoorde maakte er 18 voor Sliedrecht. Bij Zwolle scoorden Lara Hendricks (18) en Jet Kok (14) de meeste punten. Zwolle had met 68 om 51 aanvallende punten veel voordeel, 5 om 9 aces en 13 om 12 blokpunten maakten van de eigenscore 86 om 72 in Zwols voordeel. Dit voordeel werd geheel tenietgedaan door de 35 om 20 foutenlast.