Team Merle Baasdam verliest via tiebreak van Asterix Avo

12-10-2021. 5:14 uur. Hermes Oostende heeft afgelopen weekend via de vijfde set van de Belgisch kampioen Asterix Avo verloren. De setstanden waren 23-25, 25-20, 16-25, 25-22 en 11-15. Bij Oostende ontbraken Lisa Nobel (schouderblessure) en kon Charlotte Leys vanwege knieproblemen alleen in het achterveld worden ingezet.

Oostende had een prima start (5-0) in de eerste set, maar dat was bij 10-10 alweer ongedaan gemaakt door Asterix. Merle Baasdam hield haar ploeg in de finale in de race voor winst met haar punten voor 20-19 en 23-23, daarna sloeg Asterix toe. In de tweede set waren twee series beslissend. Eerst die van 7-9 naar 7-16 voor de bezoekers, dan die van Merle Baasdam van 15-19 naar 22-19. Oostende won met 25-20.

In de derde set speelde Nova Marring met haar scores voor Asterix Avo een belangrijke rol in de 16-25 winst. Via 6-10 en 14-21 kwam die stand tot stand. Met een sterke opslagbeurt van Merle Baasdam werd in de vierde set de 20-21 achterstand omgezet in 25-22 winst, waarmee de tiebreak werd afgedwongen. In die beslissende vijfde set kon Oostende tot 6-6 bijblijven, vervolgens nam Asterix afstand en won met 11-15.

Merle Baasdam werd opnieuw, net als vorige week, de meest scorende speelster in de Belgische Eredivisie, ze maakte er 25. Nova Marring van Asterix Avo bleef er eentje bij haar achter. Fanny Lafeber, die vanaf de derde set bij Oostende voor Loladina Zwaanswijk in de basis stond, scoorde 7 keer. Zwaanswijk maakte 2 punten. Mid speelster Laura Overwater liet voor de bezoekers 8 punten noteren. De gasten hadden een 60 om 86 voordeel op de eigen score via o.a. 5 om 15 aces. Oostende had met 21 om 40 scores voor de tegenstander een beduidend lagere foutenlast.

Jaraco LVL Genk verloor uit bij VDK Gent met 3-0 (23, 17, 18). Gent was op alle scorende onderdelen de betere ploeg. Dagmar Boom kwam tot 8 scores voor Jaraco, haar collega Kirsten Bröring pikte 4 puntjes mee.

Verder verloor Michelbeke thuis met 1-3 van Charleroi, dat met 7 om 14 aces en 7 om 10 blokpunten het niet alleen van de aanvallende punten moest hebben. En VC Oudegem winst thuis met 3-0 (19, 12, 22) van Antwerpen te winnen. Daar was de aanval met 53 om 33 scores wel weer het belangrijkste wapen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hermes Rekkenshop Oostende. Archieffoto Cofre Fotografie.