Vizier op volleybal

 

Team Voltena dames 1 doet het anders.

VoV, 25-01-2023. 5:28 uur. Tijdens het competitieloos corona jaar kozen de trainers van Voltena er voor om uitdaging in trainingen te houden. Vaak konden er maar in groepjes van drie getraind worden en dat werd onder andere gedaan door naar links te passen. Pas vorig jaar, het eerste jaar voor dit team in de eredivisie, kon dit spelsysteem in de praktijk gebracht worden.

Het is een jonge leergierige groep. Het systeem werkt met codes zwart en wit (over links en over rechts) met soms drie spelverdeelsters, waarvan twee aanvallende spelverdeelsters.

Side out en transitie wordt afgewisseld met meerdere spelverdeelsters omdat er eigenlijk geen spelverdeelster was. Iedereen wordt opgeleid voor elke positie, dus denken in oplossingen. Dan maar aanvallende spelverdeelsters.

Het is knap hoe de middenspeelsters zich eerst in de “jungle” voelden doordat de set vanaf links komt. Hoe neem je je aanloop op midden, als de spelverdeelster vanaf links komt.

Het is ook knap voor de focus in de passlinie en verdediging doordat de side out en transitie werden afgewisseld met over links en rechts spelen. Wie komt er wanneer er goud of zilver wordt gespeeld om tweeslagen te benutten of faken vanaf links en ook rechts. Serieuze uitdagingen en investeringen, die er steeds beter uit gaan komen.

Afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen koploper VC Sneek kwam alles eruit in de eerste twee sets. Nu is het zaak om het nog langer vol te houden.

Het was fijn dat Silke na een blessure weer in het veld stond, en Raïsa speelde vanaf de passer loper positie als aanvallende spelverdeler.

Het team heeft een mooie jonge selectie, met twee vijftienjarigen en meerdere tieners, er is dus veel rek en perspectief. Vrijwel alle selectiespelers zijn zelf opgeleid en komen uit de gemeente Altena.

Komende zaterdag gaat Team Voltena Dames 1 vanaf de zevende plaats, twee punten onder de nummer vijf en zes, én twee wedstrijden minder gespeeld, de strijd aan tegen de nummer twee van de ranglijst, Apollo 8 Dames 1 uit Borne.

De aanvang is om 19.00 uur in sporthal De Crosser in Werkendam, iedereen is welkom.

gh @ VoV. Bron Voltena Dames1. Foto: John Weeda, Weeda Media: Vreugde bij de speelsters van Voltena, terwijl de Friezinnen vanaf de zijkant toekijken.