Teams Jasper en Parkinson blijven koploper in Frankrijk

VoV, 07-02-2023. 5:39 uur. Bij de dames in de Franse Ligue A blijft Nantes van Marrit Jasper en Sanja Gommans de ene zege aan de andere rijgen. Afgelopen weekend was het weer raak met 3-0 winst tegen St. Raphael. Via de setstanden 25-16, 25-21 en 25-20.

De eigen score van 60 om 38 punten, met vooral veel verschil in blokpunten (13 om 3) en aanvallende punten (43 om 33) was helder en duidelijk, de ploeg uit Nantes kon zich daardoor voor 1.200 fans ook wat meer eigen fouten permitteren.

Marrit Jasper scoorde 14 keer, Sanja Gommans maakte er 10. Beide dames zorgden met totaal 16 en 12  opslagen ook voor de nodige servedruk en haalden dat met 9 en 14 foutloze servepasses bij hun  eigen ploeg van de ketel.

Nancy van Puck Hoogers maakte het St. Cloud Paris, de nummer twee in de stand knap lastig. Met een 7-15 nederlaag in de tiebreak pakten ze één puntje, nadat er na drie sets gewoon uitzicht was geweest op de volle buit. Na de 16-25, 25-16 en 25-23 gingen ze nog met 2-1 aan de leiding, maar de 20-25 die daarop volgde betekende een vijfde set spelen.

Puck Hoogers stond drie sets in de basis en had in de andere twee invalbeurten. Ze scoorde totaal 14 keer.

Bij Levallois vs. Marcq en Baroeul en Terville Florange vs. Venelles was nagenoeg geen of helemaal geen inzet van landgenotes. Bij Levallois speelde Nicole Oude Luttikhuis alleen in de derde set en scoorde 1 punt. Haar ploeg verloor met 0-3 (20, 19, 10). En Lynn Blenckers stond na haar blessure bij Venelles wel weer op het wedstrijdformulier, maar kreeg in de herstelperiode nog geen speeltijd. Haar ploeg won met 1-3. Na de 1-1 maakten 24-26 en 23-25 de winst perfect.

Na 18 wedstrijden is de stand wat de top 3 en de teams met landgenotes betreft: 1> Nantes 46, 2> Paris 41, 3> Béziers 38, 8> Venelles 27, 10> Nancy 21 en 13> en voorlaatste Levallois 8.

Bij de mannen was er een verrassende nederlaag van koploper Tours bij middenmoter Sète. De ploeg van Michael Parkinson verloor met 3-1 via 26-24, 25-15, 22-25 en 25-20. Bijzonder de 10 om 0 aces. Parkinson speelde 2 sets en scoorde 5 keer.

Chaumont van Fabian Plak behaalde een 1-3 zege bij Plessis Robinson De eerste en laatste set waren met 23-25 nipt, daartussen was steeds een ploeg duidelijk de betere met 25-20 en 19-25. Plak scoorde 6 keer, De nadelige eigen score van 65 om 62 punten werd met de foutenlast van 33 om 25 goedgemaakt.

Cambrai van Maikel van Zeist verloor thuis met 1-3 van Montpellier. De derde set wonnen ze met 25-23, de andere gingen met 18-25, 22-25 en nogmaals 18-25 verloren. Van Zeist stond één set in de basis en had in de set ervoor een invalbeurt. Hij scoorde 2 keer.

Tours blijft ondanks het verlies koploper (44 punten), Chaumont staat derde (40 punten) en Cambrai bezet de laatste plaats met 8 punten.