Tijd voor het buitenland. De mannen

VoV, 07-02-2023. 6:55 uur. Ons overzicht van de prestaties van Nederlandse spelers in dienst van buitenlandse clubs beginnen we deze keer ver van huis, namelijk in Zuid-Korea. Daar presteerde de ploeg van Thijs ter Horst opnieuw prima met een 3-1 zege op Skywalkers. De eerste set moesten ze nog aan de gasten laten (20-25) maar daarna waren er voor de thuisploeg drie setwinsten. Met 25-22, 25-21 en 25-23. Ter Horst droeg totaal 27 punten aan de totale  eigen score bij, daarmee werd hij voor de zoveelste keer dit seizoen topscorer van zijn team.

In Oostenrijk moest Waldviertel van Daan Streutker in de afgelopen dagen twee keer stevig aan de bak. In de competitie tegen koploper Hypo Tirol op zaterdag en in de bekerfinale op maandag (gisteren) tegen dezelfde tegenstander. Beide partijen gingen met 3-0 verloren. In het competitieduel via de setstanden 27-25 en twee keer 25-20. In de bekerfinale met 25-18, 25-17 en weer 25-18. Daan Streutker scoorde 8 en 9 punten. Waldviertel staat op de zesde plaats. Hypo Tirol blijft koploper.

In Roemenië stond de stadsderby om de koploperpositie in hun Eredivisie op het spel bij het duel tussen Steaua Bucuresti en Dinamo Bucuresti van Ewoud Gommans.  Het werd een spannende  vijfsetter waarin de verschillen vier sets minimaal waren met setstanden 27-25, 22-25, 25-23, en nogmaals 22-25. Steaua won vervolgens de tiebreak met 15-11. Ewoud Gommans had invalbeurten in de eerste en derde set, hij begon in de basis in de vierde en vijfde set. Hij scoorde twee keer. Steaua is nu met 43 punten koploper, Dinamo is tweede met 42 punten.

Koploper Halkbank van Nimir Abdel-Aziz behaalde in Turkije een 0-3 zege op Arkas Spor, dat de derde plaats op de ranglijst inneemt. Dat het niet gemakkelijk ging bleek wel uit de setstanden 27-29, 27-29 en 22-25. Nimir Abdel-Aziz had met 29 punten van de totale eigen scores van 60 punten weer een heel fors aandeel in de behaalde zege. Halkbank blijft met 49 punten koploper, Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra staat op 45 en Arkas Spor blijft derde met 39 punten.

In Griekenland had Gijs Jorna met PAOK Thessaloniki een makkelijk middagje. Ze wonnen met 3-0 van OFI, dat per set slechts 13, 12 en 11 punten meekreeg en na iets meer dan een uur de kleedkamer weer kon opzoeken. Jorna scoorde 10 keer, zijn ploeg staat met 13-30 op de tweede plaats. Koploper Olympiakos staat op 13-35.

In Italië kwam er een eind aan de positieve serie van Siena. Bij Modena verloren ze met 3-1, al waren ze maar één set echt de mindere. De eerste en de derde gingen met 34-32 en 28-26 verloren, de derde werd met 20-25 gewonnen en alleen in de tweede kon de thuisploeg met 25-12 het verschil in positie op de ranglijst in punten uitdrukken. Maarten van Garderen scoorde 21 keer, daarmee werd hij topscorer van de partij.

Perugia versloeg Piacenza van Freek de Weyer met 3-1. De Nederlander moest met een serveerbeurt in de vierde set genoegen nemen. Zijn ploeg won de eerste set met 22-25, vervolgens werd er met 25-22, 25-21 en 25-17 drie keer op rij verloren.

Onderin is het spannend, 9de is Cisterna met 23 punten, Padova is 10de en heeft er 15, Siena is met 14 punten 11de en Taranto 12de en laatste met ook 14 punten. Allemaal na 18 van de 22 wedstrijden.

Het Nederlandse onderonsje in Polen bij Warszawa vs. ZAKSA voor Niels Klapwijk en Twan Wiltenburg ging tijdens de wedstrijd binnen de lijnen niet door. Twan Wiltenburg kwam niet in actie, Niels Klapwijk had twee invalbeurten, waarin hij 3 keer scoorde. Zijn ploeg won wel met 3-1. Via 25-21, 25-13, 19-25 en 25-21.

Belchatow van Dick Kooy leed een 3-0 nederlaag tegen Suwalki. Via 25-20, 28-26 en 25-22.  Kooy scoorde 19 keer. Olsztyn van Robbert Andringa speelde niet.

In de stand is Rzeszow met 22-53 koploper, ZAKSA staat  met 23-46 vierde, Warszawa is met 23-43 vijfde, Olsztyn bezet de zesde plaats met 22-40 en Belchatow vinden we terug op positie elf met 23-29.

In België stonden bij VDK Gent tegen Aalst een drietal landgenoten binnen de lijnen. Gent won via 15-12 in de tiebreak met 3-2. Daarvoor was het met 25-23, 24-26, 22-25 en 25-23 zeker spannend. Jente de Vries maakte 11 punten, Chris Ogink scoorde 13 keer, waarvan 5 keer blokkerend. Robin Overbeeke maakte 6 punten voor Aalst, hij stond in de eerste twee sets in de basis, in de vierde was er nog een invalbeurt.

Achel leed uit bij Menen een 3-1 nederlaag. Met 28-26 verlies in de vierde set lukte het net niet om een vijfde set af te dwingen.  Spelverdeler Sam Gortzak begon in de basis en had na de eerste set alleen een invalbeurt in de vierde. Hij scoorde 1 keer. Dion Verwey maakte er 9, Tim Smit 10.

Verder won Leuven met 3-1 van Guibertin en was Maaseik met 0-3 te sterk voor Waremme.

Roeselare is met  40 punten koploper, Maaseik is tweede met  35 en dan komt Leuven met 23 punten. Vervolgens staan Menen (22), Gent (21) en Aalst (18) op de plaatsen 4 t/m 6. En wordt de rij gesloten met Guibertin (14), Waremme (10) en Achel (9). Tussen haakjes de behaalde punten.

In Duitsland verloor Lüneburg in de Kampioenspoule met 1-3 van Friedrichshafen en was er een 3-0 nederlaag van Düren bij BR Volleys. Luuc van der Ent speelde niet bij Düren. Lüneburg wist de derde set met 25-22 te winnen, de andere gingen met 17-25, 22-25 en 20-25 verloren. Auke van de Kamp scoorde 10 keer, hij had een invalbeurt in de eerste set en begon daarna steeds in de basis. Passend was hij 26 keer foutloos.

In Tsjechië was er winst voor Budejovice van Stijn van Schie en voor Karlovarsko van Wessel Keemink. Gijs van Solkema leed met Kladno een nederlaag.

Budejovice won met 0-3 bij Usti (17, 21, 17), van Schie scoorde 11 keer. Karlovarsko won thuis met 3-0 van Zlin via 27-25, 25-13 en 25-19. Keemink maakte 2 punten, zijn ploeg was op alle onderdelen de betere. Kladno verloor met 3-1 bij Benalky. Drie sets bleven ze onder de twintig punten (19, 18, 12), de derde set wonnen ze met 22-25. Gijs van Solkema had in de eerste en tweede set invalbeurten en stond in de derde en vierde in de basis. Hij scoorde 1 keer.

Liberec is koploper met 55 punten, Karlovarsko heeft er 53 en is tweede, Budejovice staat vierde met 46 punten en Kladno is de nummer zes met 38 punten. Dat alles na 21 van de 24 wedstrijden.