Ter Maat met Fenerbahce op 2-0 in finale

VoV, 24-04-2019. 6:04 uur. Wouter ter Maat heeft gisteren met Fenerbahce een zwaar bevochten tweede zege behaald op Arkas Spor. Deze twee teams vechten in Turkije in een best of five serie uit wie zich landskampioen mag noemen. Fenerbahce had voor de tweede keer thuisvoordeel en maakte daar maximaal gebruik van door met de steun van hun fanatieke aanhang weer met 3-2 te winnen. Ter Maat, was opnieuw belangrijk voor zijn ploeg, deze keer niet als topscorer, maar als degene die op de belangrijke momenten de punten binnen sloeg.

De eerste set was na de 7-4 en 7-7 verder gelijkopgaand, met dan weer Fenerbahce, dan weer Arkas Spor een of twee punten in het voordeel. De side out op 19-20 lukte niet, op 19-21 ging Fenerbahce de time out in, Ter maat scoorde en op 22-24 weer een time out voor de thuisploeg, gevolgd door de setwinst voor Arkas Spor (22-25).

In de tweede doorgang sloeg Fenerbahce zich naar de 10-11 tussenstand naar 14-11 en 18-13. Bij de big points (21-18) werd het nog spannend, maar punten van ter Maat maakten 22-18, 23-18 en 25-21 waarmee de stand dus 1-1 in sets werd.

Fenerbahce stoomde door (3-0) in de derde set, maar was die voorsprong ook snel weer kwijt. Met minimaal verschil bleef de ploeg van ter Maat leidend (9-8, 13-11) en na een drie punten voorsprong in de aanloop naar de big points (17-14) was het verschil in de setfinale tot één puntje geslonken bij 24-23. Ter Maat joeg de beslissende bal voor 25-23 naar de vloer.

De 3-1 winst was voor het grijpen dichtbij toen Fenerbahce in de vierde set op 23-20 voor kwam. Arkas Spor had via time outs op 16-14 en 19-17 nog geprobeerd een ommekeer te bewerkstelligen, maar dat lukte toen niet. Op 23-22 en 23-24 was het de beurt aan Fenerbahce om dat te proberen, maar ook bij hen lukte het niet. Na de time out blokkeerde Matic de gasten naar 23-25 en een 2-2 setstand.

De ontknoping van de wedstrijd leek in de vijfde set dezelfde kant op te gaan als de set ervoor. Het ging tot halverwege gelijk op (4-4, 8-8) waarna Fenerbahce een 10-8 en  na een ace van ter Maat voor 12-9 een 13-10 voorsprong nam. Time out Arkas Spor. Ter Maat zette Fenerbahce bij 14-11 op matchpoint,  Arkas Spor kwam terug naar 14-13, waarop Fenerbahce de time out inging. Om vervolgens de winst op een bijna klassieke manier middels een foutserve bij te kunnen schijven.

Wouter ter Maat scoorde 23 keer, zijn aanvallende scoringspercentage bleef deze keer met 33% achter bij normaal. Ploeggenoot Hidalgo Oliva was met 32 treffers de topscorer bij Fenerbahce.

De strijd verplaatst zich nu naar Arkas Spor, daar wordt de derde wedstrijd op 28 april gespeeld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Fenerbahce.