Ter Maat met Paris Volley koploper af

VoV, 13-02-2018. 10:00 uur. Door de 3-1 nederlaag van Paris Volley bij het laag geplaatste Nice en de winst van de directe achtervolgers is de ploeg van Wouter ter Maat de koppositie in Frankrijk kwijtgeraakt. Ze staan nu met één puntje achter op de derde plaats.  Ook Tours van Jasper Diefenbach is hen voorbij gegaan.

Paris Volley verloor in en tegen Nice, de nummer tien van de ranglijst,  met 3-1. Met name in de eerste en derde set gingen ze ten onder aan de eigen foutenlast, in die sets scoorden ze 11 en 10 keer voor de tegenstander. De tweede set wonnen ze dik met 14-25, in de vierde lukte het net niet om een tiebreak te forceren. Met 26-24 hield Nice de punten in eigen huis. Ter Maat nam 22 punten voor zijn rekening.

Bij Nantes Rezé was de Nederlandse puntenproductie in de met 3-1 gewonnen partij tegen Montpellier weer fors. Robin Overbeeke maakte er 21, Floris van Rekom 15 en Michael Parkinson 10, terwijl libero Dirk Sparidans 33 opslagen van de tegenstander van de vloer hield.  Nantes won de eerste twee sets met 27-25, na met 18-21 in de eerste en 20-21 in de tweede te hebben achter gestaan. De derde set ging met 18-25 verloren, waarna de volle buit via 25-21 werd binnen gehaald.

De confrontatie tussen de Oranje mids Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn bleef bij Tours vs Poitiers uit. Diefenbach had alleen in de vierde set een invalbeurt, terwijl Koelewijn vier sets, hij scoorde 11 keer,  in de basis stond. Tours won wel, met 3-1 via de setstanden 25-18, 20-25, 25-22 en 26-24.

Tim Smit leed met Tourcoing een 3-0 nederlaag bij Ajaccio. De tweede set was met 25-23 nipt, de andere twee met 25-16 en 25-20 een stuk ruimer. Smit had in de derde set een invalbeurt en begon in de vierde in de basis. Hij scoorde één keer.

Verder won Chaumont met 3-2 van Rennes en verloor Toulouse met 2-3 van Sète.

Chaumont is de nieuwe koploper, Tours is tweede en Paris derde. Tourcoing staat op de vierde plaats, Poitiers staat één plaatsje lager. Nantes is naar positie negen gestegen en staat nu boven het stippellijntje.

Bij de dames leed Paris St. Cloud van Flore Gravesteijn een 3-2 nederlaag bij hekkensluiter Chamalières.  De nummer laatst veranderde een 1-2 achterstand in sets via 25-15 en 17-15 in hun tweede zege van het seizoen. Paris staat nu 7de. Flore Gravesteijn scoorde 9 keer, ze stond vijf sets in de basis en was 39 keer foutloos op de servepass.

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto Jan van den Noort.