Vizier op volleybal

 

Tess von Piekartz, spelverdeelster

Tess von Piekartz

Tess von Piekartz, geboren d.d. 24-07-1992 is spelverdeelster bij het DELA League team van Heutink – Pollux in Oldenzaal. Voorheen kwam zij, net als drie van haar huidige teamgenotes, uit voor Set – Up ’65 in Ootmarsum. Tess speelde in de Jong Oranje, waarmee zij afgelopen jaar deelnam aan de EK in Nis, Servië.   

Tess, wil je je in 10 woorden aan ons voorstellen?

Klein, blond, sportief, opgewekt, snel, slim, gedisciplineerd, planner, enthousiast, lief.

Noem eens een aantal zaken, die de meeste mensen niet van je weten.

Dat ik tot en met mijn 9e pap uit de fles dronk (met speen). Ik slaap nog met een knuffel (die nu bijna geen knuffel meer is).  Dat je me wakker mag maken voor boerenkool (moos) maar alleen als mijn oma het heeft gemaakt. Ik ben altijd zenuwachtig voor een wedstrijd, wel een gezonde spanning. Ik heb al bijna 3 jaar een relatie met Stijn en heb drie stief zussen, één stief broer, een halfzusje en ook nog een zus. En als laatste: ik bang ben voor vogels.

 Wat doe je in jouw vrije tijd, naast volleybal?

Als ik overdag vrije tijd heb, heb ik altijd zin om lekker te lunchen. Meestal met paar meiden van mijn team, die toevallig ook die dag vrij hebben. We gaan dan naar ‘De Tijd’ of ‘ Christoffels’ in Oldenzaal. Ook winkel ik graag, maar dat doe ik niet zo vaak, omdat daar gewoon geen tijd voor is. Meestal zijn we om 14:00 uur alweer voor de training in de sporthal. ‘s Avonds lig ik vaak lekker op de bank met een kop thee en een koekje. Goede Tijden kijken en een leuk filmpje. Gezellig met mijn moeder of vader of natuurlijk met mijn vriendje. 

Ben je een ochtend of avond mens?

Ik ben een ochtend mens. Ik kan altijd zo opstaan. Als de wekker heel vroeg gaat, denk ik natuurlijk wel eens van, oh shit nu al. Maar dan zet ik me er zo overheen en ga eruit. ’s Avonds lig ik meestal wel rond 22:30 uur in mijn bed.

Wat is jouw favoriete TV programma, boek, film?

Mijn favoriete tv programma’s zijn: Expeditie Robinson;  Wie is de mol?; Gossip Girl; The voice of Holland.  En voor de rest deed Tess er het zwijgen toe.  

Zonder welk luxe artikel zou je niet kunnen leven?

Mijn mobiel. Ik neem mijn mobiel altijd overal mee naar toe. Als de batterij op is, kan ik er niet tegen dat ik niet bereikbaar ben. Ik vind dat namelijk best belangrijk. Vooral als je bijvoorbeeld pech hebt onderweg. Ik zorg dan ook (bijna) altijd dat ik mijn mobiel bij me heb.

Naast welke beroemdheid zou je in een vliegtuig willen zitten?

George Clooney, what else? In de reclame. Het is nog niet zijn tijd, om naar de hemel te gaan. Ik heb namelijk een beetje vliegangst, vandaar haha

Over welke superkracht zou je graag willen beschikken?

Dat ik zelf zou kunnen vliegen. Lijkt me super om helemaal vrij in de lucht te kunnen zweven. (Tussen al die vogels en vliegtuigen)

Waarom ben je gaan volleyballen?

Ik ben opgegroeid met volleybal. Mijn moeder volleybalde altijd al. Ik mocht al mee naar de wedstrijden toen ik nog niet eens kon lopen. Later mocht ik tijdens de wedstrijden op de bank zitten, en als het team van mijn moeder aan het inspelen was, ging ik altijd met de coach inspelen. Dit vond ik natuurlijk geweldig. Voor de wedstrijd trainde het team van ma ook altijd, daar was ik dan ballenmeisje, prachtig! Ik ben dus gaan volleyballen omdat mijn moeder ook op volleybal zat en het me met de paplepel is ingegeven. En natuurlijk omdat ik het heel erg leuk vond en vind.

 

Tess en Marlou Sommer

Waarom ben je spelverdeelster geworden?

Ik zat altijd bij de NVS  (Nederlandse Volleybal School), daar zagen ze mij als een echte spelverdeelster. Jan Berendsen vroeg me of ik bij Jeugd Oranje wilde trainen als spelverdeelster. Natuurlijk wilde ik dat! Dat was het begin van wat ik nu doe. Daarom ben ik door gegaan met spelverdeling. Eerst twijfelde ik nog,  want eigenlijk wilde ik  de 2e Elles Leferink worden, maar daar ben ik later van af gestapt.

Ben je (sportief) graag dominant aanwezig?

Ik kijk wel eerst de kat uit de boom. Eerst ben ik een beetje verlegen en zeg ik niet zoveel, maar als ik me goed voel en op me gemak ben dan ben ik wel dominant aanwezig.

Klopt het dat spelverdeelsters de hersenen van het team zijn?

Ik heb meer het gevoel dat ik het hart van het team ben. De spelverdeelster zorgt dat het in het team loopt. Maar natuurlijk moet een spelverdeelster ook echt wel slim zijn en is ze ook de hersenen van het team.

Ben je bijgelovig, bepaalde rituelen voor de wedstrijd?

Genoeg!! Ik ben heel erg bijgelovig. Ik heb voor de wedstrijd altijd mijn vaste rituelen. Heb altijd ‘mijn wedstrijdondergoed’ aan,  haha. Linker sok, kniebeschermer en schoen doe ik altijd eerst aan, voordat ik mijn rechter sok, kniebeschermer en schoen aan doe. Voor de wedstrijd eten we altijd iets bij ‘Iets Anders’, daar staan pepermuntjes en daar moet ik er altijd één van nemen. Voor de wedstrijd ga ik ook altijd nog even naar fysiotherapeut Erik, hij maakt mijn schouders los. Als we gewonnen hebben, heb ik de volgende wedstrijd mijn haar precies hetzelfde. Als we verloren hebben doe ik altijd iets anders in mijn haar. Dat waren ze wel zo ongeveer!

Hoelang ben je chagrijnig na een nederlaag?

Ik ben helemaal niet lang chagrijnig na een nederlaag. Natuurlijk kan ik heeeeeel erg balen na een verloren wedstrijd, dit zie je dan ook vaak aan me, maar als we onder de douche staan, ben ik wel weer in voor een grapje. Dit doe ik dan ook meestal. Ik kan me goed over een nederlaag heen zetten. Soms heb ik wel gehad, dat ik echt na een toernooi (Jeugd Oranje) later pas heel verdrietig werd. De klap kwam dan later dubbelhard aan.

Moet je beste wedstrijd nog komen?

Mijn beste wedstrijd moet zeker nog komen, ik wil nog veel en veel beter worden en ik weet ook dat ik nog veel meer uit mezelf kan halen. Ja hoor, mijn beste wedstrijd komt nog, daar ben ik van overtuigd.

Wat verwacht je persoonlijk van het seizoen 2010 / 2011?

Ik verwacht dat we bij de eerste vier zitten, daarna de play offs spelen en de finale ingaan om te strijden voor het landskampioenschap. Voor de beker zitten we in een zware poule, maar ik verwacht dat we zeker in de bekerfinale kunnen komen! Hiervoor gaan we daarom ook met zijn allen ons uiterste best doen.

 

De 2de bal!

Hoe beslis je wie de laatste, allesbeslissende bal krijgt?

Ligt eraan of we echt heel erg voorstaan of als het spannend is. Als het spannend is kies ik de meest scorende bal, zodat we zo snel mogelijk het punt krijgen. Als we echt heel erg voor staan, proberen we andere dingen uit. Maar meestal kies ik voor de best scorende aanvalster op dat moment.

Welke invloed hebben statistieken op jouw spel?

Ik kijk altijd wel na de wedstrijd naar de statistieken van mij en van de andere. Maar dat heeft niet echt invloed op mijn spel voor de volgende keer. Een voordeel van statistieken is, dat je een slecht gevoel kunt hebben over een wedstrijd, maar als je dan de statistieken terug kijkt, je soms best goeie cijfers hebt. Dat is dus een voordeel, maar het kan natuurlijk ook andersom en dan is het niet zo leuk.

In de wedstrijd weten we ook veel over de tegenstanders. Dit wordt ons in de time-outs gezegd. Soms pas ik mijn spel daar op aan. Bijvoorbeeld als een tegenstander  niet zo goed staat te passen, ga ik daar op serveren. Maar ook met het block, als een mid zich niet zo makkelijk verplaatst, dan laat ik haar juist dat wel doen. Dit weten we meestal al voor of tijdens de wedstrijd. Ik vind dit leuk om te weten, want dan kan ik het de tegenstander lekker moeilijk maken.

Wie is je favoriete volleybalster?

Elles Leferink was eerst echt mijn idool, maar nu heb ik eigenlijk niet echt een idool meer waar ik tegenop kijk.

Blokkeer je de bal of de arm?

Op dit moment blokkeer ik de bal.

Gebeurt scoren via de 2de bal berekend of intuïtief?

Intuïtief berekenend!! Haha. Ik zie het en dan doe ik het op gevoel!

Welke sport zou je beoefenen als je niet volleybalde?

Turnen of tennissen. Vroeger zat ik op turnen tennis en volleybal. Ik moest toen kiezen tussen die drie. Uiteindelijk toch gekozen voor volleybal. Turnen kon ik op zich wel goed, want ik moest naar een hogere groep. Dit wilde ik niet en ben toen van turnen af gegaan.

Wat is je favoriete sportmoment van 2010?

Toen we met Jong Oranje in Finland waren voor de EK kwalificatie. We hadden ons gekwalificeerd en diezelfde avond gingen we de stad in om de finale van het WK voetbal te kijken! Dat was echt een super sportmoment.

Wie is je favoriete sportman/ sportvrouw?  Sven Kramer

Geel of Rood:  Geel dan maar, dan hoef ik er tenminste nog niet uit.

Strand of ski vakantie: Strand, heerlijk lekker luieren!! En skieen mag ik niet meer

Jim Morrisson of Freddy Mercury?  Geen van beide!!

Bono of Frans Bauer? Bono

‘Vrouw zoekt boer’ of ‘Hollands next top model’?

Nou, een week geleden zou ik zeggen Hollands next top model, want daar kijk ik altijd naar. Maar een paar meiden van Pollux dames 1 kijken altijd naar ‘boer zoekt vrouw’ en zeiden tegen me dat ik dat ook moest gaan doen, dus heb ik onlangs ‘boer zoekt vrouw’ gekeken en ik kwam niet meer bij van het lachen. Haha! Ik kan dus niet kiezen, gelukkig zijn ze dan ook op een andere dag te zien.

Zuurkool of spagetti?  SPAGETTI! Ik vind pasta’s heerlijk!

Wil je ons verder nog iets vertellen over jezelf of over Heutink – Pollux?

Ik heb jarenlang bij Set-up’ 65 gespeeld. Daar heb ik het volleybal geleerd en heb het er altijd heel erg naar mijn zin gehad.  Nu zit ik dus bij Heutink – Pollux en kan me daar heel goed verder ontwikkelen. Ik vind het gezellig en heb er veel lol!

Tess, namens Vizier op Volleybal bedankt voor de tijd en veel succes.

Foto’s: Herman Zandhuis