Vizier op volleybal

 

TH: VCN neemt koppositie van Reflex over

VoV, 06-10-2019. 7:24 uur. Na de tweede ronde gingen Zalsman Reflex en VCN ongeslagen aan kop. De ploeg uit Capelle aan den IJssel moest het opnemen tegen Inter Rijswijk, dat een moeilijke start had dit seizoen en na twee nederlagen onderaan de ranglijst stond. Reflex ging in Amersfoort bij AVV Keistad op bezoek, deze debutant liet middels twee tiebreakzeges al vier punten noteren. Dat duel beloofde dus meer spanning vooraf.

Is VCN vs. Inter Rijswijk een derby, dan staat vooraf niets vast. Zou kunnen, de vraag is hoever de plaatsen uit elkaar moeten liggen om van een derby te spreken. Tot 25 kilometer? Of is dezelfde streek er ook goed voor. Okay, het is een Zuid Hollandse derby, en bij een derby is de uitkomst altijd ongewis, volgens Bartje, die overal verstand van schijnt te hebben.

De gasten uit Rijswijk maakten het de thuisploeg in de eerste set meteen knap lastig. Met 26-28 pakten ze de eerste set, daarna gingen de set zeges naar VCN. Drie op een rij. Met 25-20, 25-18 en 25-20 haalden ze de volle buit binnen en veroverden daarmee de koppositie.

Ook ongewis is de afloop bij Keistad vs. Reflex. De thuisploeg heeft wel laten zien dat ze er niet voor terugdeinst om de wedstrijd over vijf sets te laten gaan en dan pas aan het langste eind te trekken, maar of dat tegen Reflex de juiste tactiek is. De Kampenaren rekenen bij voorkeur in drie of vier sets met hun tegenstander af.

Maar dat lukte hen gisteren niet. Na de 25-22 in de derde set moesten ze zelfs keihard knokken om er nog een vijfde set uit te slepen. De stand stond toen namelijk op 2-1, Keistad had ook de tweede gewonnen, dik met 25-15, nadat ze de eerste verloren hadden. Met 23-25 kwam Reflex terug in de wedstrijd, de vijfde set ging naar Keistad, met 15-12. Hun derde vijfsetter op rij.

In het noorden stond wel een echte derby op het programma, de burenruzie tussen het Gringse NTC Vastgoed Donitas en Kenders Bouw DIO / Bedum heeft de ruime omschrijving ‘Groningse derby’ niet nodig. Directe buren zijn het die in heden (?) en verleden ook nog wel eens de nodige kruisverbanden via de personele bezetting hadden. Voor beide teams was er dan ook maar één doel en dat was ‘winnen’. Mag via een mooie wedstrijd, maar hoeft niet persé.

Het ging om de punten en die namen de studenten allemaal mee naar Groningen. Nipt ging de eerste set met 24-26 naar hen, daarna kwam DIO niet eer over de twintig puntengrens. De 15-25 was voor de thuisploeg een smetje, dat ze in de derde set niet meer konden wegwerken, ook die ging naar de gasten. Met 19-25.

In Hengelo was al tijdens de wedstrijd tussen Webton en Peelpush de tam-tam te horen die de afterparty, het seizoenopeningsfeest, aankondigde. ‘Jungle’ was het thema, en of het zo moest, de aanvallers van beide teams slingerden zich als Tarzans in spé met lianen langs het net en scoorden er vrolijk op los. Alsof ze een kokosnoot bombardement uitvoerden aan de andere kant van het net.

En de meeste ballen vielen aan de kant van Peelpush op de grond. Webton boekte na twee nederlagen de eerste winst. De eerste ruime winst, met 3-0. Waarbij de gasten uit Meijel alleen in de eerste set de twintig punten aantikten, maar daarna op vijftien en achttien bleven steken, Een snelle zege, waarna men de jungle introk.

De studenten van USV Protos waren terug op de Olympus en hoopten erop dat zij hun overslaanbare status op hun eigen berg konden blijven behouden en ook bij hun tweede thuiswedstrijd hun naam eer aan konden doen. HLB van Daal / DS, we vinden het steeds weer verwarrend deze schrijfstijl waarbij het lijkt of Protos tegen het damesteam van HLB van Daal speelt, waren de gasten die tot nu twee punten sprokkelden. Dat moesten er gisteren meer worden, zonder twijfel.

En dat werden er ook meer, ze konden hun subtotaal met 50% verhogen, waren na drie sets dicht bij 100% maar het lukte hen niet na de 1-2 voorsprong de winst naar zich toe te trekken. Setstanden 15-25, 25-19 en 21-25 tot aan 1-2, daarna pakte Protos via 25-23 en 15-7 de winst..

Omnisport was het strijdtoneel van het duel tussen SV Dynamo 2 en Volley Tilburg. Wat moet je daar nu van zeggen? Dynamo 2 heeft na één duel één punt, Tilburg na twee duels drie. En beide teams gingen uiteraard voor de zege. De 3-0 voor Dynamo met de setstanden 25-21, 25-16 en 25-22 was een duidelijke zaak. Verder doen we er het zwijgen toe.

VCN is de nieuwe koploper (3-9), Reflex (3-7) en Donitas (2-6) volgen in de schaduw. Verder staan Keistad (3-6), Dynamo II (2-4) en Webton (3-4) ook nog aan de linkerkant van de ranglijst. In de onderste helft vinden we Protos (3-4), Peelpush (3-4), HLB van Daal (3-3) en Volley Tilburg (3-3), met op de laatste twee plaatsen DIO (3-1) en Inter Rijswijk (3-0).

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.