Vizier op volleybal

 

TD: Zeges voor topduo VCN en Voltena

VoV, 06-10-2019. 7:15 uur. De derde ronde in de Topdivisie bij de dames kende een aantal bijzonder aantrekkelijke wedstrijden. Zoals de topper IMS / Voltena tegen VV Utrecht en de noordelijke derby tussen Koffievoordeel.nl Sudosa – Desto tegen OBEG Donitas, waar op personele basis meer dan één kruisverband tussen de clubs / teams loopt. En tevens was er al een topper in de onderste regionen, als je daar tenminste na twee wedstrijden van kunt spreken. PDK Huizen en Dros – Alterno II zullen beide de eerste zege willen bijschrijven, maar dat kan natuurlijk niet. Dat weet u ook wel.

Om maar bij het eind te beginnen. PDK was extra gemotiveerd om na de nipte en volgens hen onnodige nederlaag van vorige week bij hun tweede thuisduel de drie punten in Huizen te houden! We gaan ervan uit dat Dros – Alterno II dezelfde motivering had om er drie uit hun tweede uitduel bij te schrijven. Want er zijn altijd weer nieuwe kansen.

De ploeg uit Apeldoorn maakte het voornemen waar. Keihard haalden ze in de eerste set uit met 10-25, de tweede tik leverde alvast een puntje op, al was de 23-25 meer een tikje dan een tik, maar die telt ook. PDK bleef in de wedstrijd door met dezelfde cijfers de derde set te winnen als de tweede verloren was, daarna was de koek blijkbaar op, want met 16-25 was ook de vierde ruim voor Alterno 2. De thuisploeg bleef dus met lege handen

In de noordelijke topper tussen Sudosa – Desto en OBEG Donitas stonden twee teams tegenover elkaar die vorige week met verlies van het veld stapten. Sudosa haalde een zwaar bevochten puntje in Galgenwaard binnen na een 2-0 achterstand, Donitas kon het tegen Sliedrecht II niet bolwerken. Ze waren nog niet goed genoeg om te winnen. En daar zou verandering in komen. In Assen. Hadden ze zich voorgenomen.

Niks daarvan, zelfs geen setje was Donitas gegund. De thuisploeg trok meteen stevig van leer en pakte de eerste set met een overweldigende meerderheid (25-10), kreeg het in de tweede eens tuk lastiger maar had aan het eind genoeg over voor de 25-23 zege. Met 2-0 op de borden was de inzet duidelijk. Voor beide. Na de derde set was er geen onduidelijkheid meer, geen enkele, Sudosa won die met 25-20 en boekte dus een 3-0 zege.

IMS / Voltena had na twee uitwedstrijden ‘eindelijk’ thuisvoordeel. VVU wam op bezoek en dat was bij voorbaat een mooi affiche voor een vroege topper. De nummer twee (Voltena) vs. de nummer drie. VVU kreeg waar voor hun bondscontributie, ze speelden al tien sets in twee wedstrijden, die ze beide winnend afsloten tegen de debutanten Sliedrecht II en Sudosa. Voltena is niet nieuw en kent het klappen van de zweep in de Topdivisie, dus op de voorhand mochten we er wat van verwachten.

Het werd de wedstrijd van Voltena. Zij boekten hun derde zege. Met 3-1 via de setstanden25-20, 25-22, 20-25 en 25-21. VVU kon in de vierde set niet in de wedstrijd blijven, nadat ze daarvoor de spanning er in gehouden hadden.

Een ander zeer interessant duel was dat tussen VoCASA en Laudame Financials VCN. VoCASA was de wedstrijd van vorige week in de hoofdstad tegen US snel vergeten (3-2 verlies), onthield wel de leerpunten en besteedde daar deze week de nodige aandacht aan. Dat moet zich uitbetalen tegen het ongeslagen VCN, dat voor het eerst dit seizoen uit speelt.

Drie sets streden de teams hard voor de winst, na 24-26, 25-22 en 22-25 had VCN net iets meer gebracht en ging de koploper met 1-2 in sets aan de leiding. Dat de vierde set vervolgens met een hele dikke 12-15 ook naar hen ging besliste de strijd definitief. Blijkbaar was VoCASA het even helemaal kwijt.

Sliedrecht Sport II speelde in het voorprogramma van de Super Cup (Sliedrecht vs. Apollo) tegen Rabobank Orion Doetinchem, waarvan de mannenselectie (Active Living Orion) vandaag de Supercup speelt tegen Draisma Dynamo. Veel Super Cup perikelen dus bij beide clubs. Maar dat zal toch wel geen invloed hebben gehad op dit duel. Maar wel op dat na hen, want die begon gewoon drie kwartier later dan gepland. Waarom?

Nou onder andere omdat Sliedrecht II en Orion er een vijfsetter van maakten. De thuisploeg sloeg zich naar 2-0 voor (twee keer 25-22)), kon echter de wedstrijd in de derde set niet over de streep trekken. Orion bleef na de 24-26 meedoen, met de 18-25 dwongen ze de tiebreak af en die beslisten ze vervolgens ook voor zich. Met 13-15. Van 2-0 naar 2-3 dus!

In Apeldoorn kruisten SV Dynamo en Pharmafilter US de degens. Het eerste thuisduel van Dynamo, na de winst van vorige week bij Orion, dat met ‘het belooft een mooi, spannend potje te worden’ de fans naar Omnisport probeerde te halen. US zag beide kanten van de medaille in de tot nu gespeelde twee wedstrijden. Dik verlies bij VCN, nipte winst tegen VoCASA. Wel twee winnaars van vorige week tegenover elkaar.

De bezoekers gingen er met de punten vandoor. Na 19-25 en 25-21 was er evenwicht in de setstanden, die echter daarna via 18-25 naar de Amsterdamse kant overhelde. Bijna was het SV Dynamo gelukt om er een tiebreak uit te slepen, alhoewel een set met twee punten verschil verliezen scheelt wel vier punten om de winst op te kunnen eisen. US bleef ook in de vierde set aan de goede kant van de score, met 23-25.

In de stand gaat VCN aan de leiding (3-9), Voltena (3-8) en Sudosa (3-7) staan ook op het podium. Het linker rijtje bestaat verder uit Sliedrecht II (3-5), US (3-5) en VVU (3-4). Rechts staan VoCASA (3-4), Orion (3-3), Alterno II (3-3) en Dynamo (2-2). De laatste twee plaatsen zijn voor PDK (3-1) en Donitas (2-0).

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.