Tiebreakzeges in kampioenspoule voor VC Zwolle en VC Sneek

VoV, 05-03-2023. 6:27 uur. Twee wedstrijden in de kampioenspoule stonden er gisteravond op het programma. Twee wedstrijden waarin de potentiële play-off kandidaten elkaar van de punten probeerden te ‘beroven’

In Sliedrecht ging Sliedrecht Sport ‘voor driemaal is scheepsrecht.’ Het was de derde ontmoeting tussen de landskampioen en VC Zwolle, de vorige twee in het reguliere seizoen waren door Sliedrecht verloren. Gisteravond stond er gezien de stand in de kampioenspoule meer op het spel dan alleen maar dat smetje wegwerken.

Sliedrecht Sport slaagde niet in de missie. Tot de 2-2 setstand lagen ze op koers om de revanche waar te maken, eigenlijk tot pakweg 11-12 in de vijfde set.  Daarna ging het mis voor de thuisploeg.

Zwolle kreeg in de eerste set na 19-21 twee punten cadeau, Sliedrecht kwam terug naar 22-23, na de time out op die stand scoorde Tess de Vries de 22-24 en blokkeerde Emily Silderhuis Zwolle naar de setwinst. In de tweede set waren de rollen in de finale omgekeerd. De voor de serve erin gekomen Evie van Kerkvoorde serveerde na 20-19 een ace, Zwolle kwam twee keer uit achterstand terug (21-21, 22-22), na de 23-22 beslisten een Zwolse aanvallende fout en twee foutserves de set met 25-23.

In de derde set ontbrak het in de finale ook niet aan spanning. Zwolle kwam van 23-21 achter op een 23-24 voorsprong, kreeg bij 24-25 nogmaals de kans op setwinst, maar zag dit mis gaan toen Sliedrecht na de side out via een Zwolse foutserve met een blokpunt en via de blokkering de laatste twee punten scoorde. Zwolle kon in de vierde set de tiebreak afdwingen. De 21-19 werd 21-21 en 21-23, waarop Sliedrecht de time out inging, Iris Vos scoorde daarna (23-23), maar de foutserve en het volgende Zwolse punt zorgden voor 23-25 en 2-2.

In de tiebreak wisselde Zwolle met een puntje voor van speelhelft bij 7-8, hield dat vast tot aan 11-12 scoorde vervolgens de laatste drie punten voor de 11-15 en 2-3 winst. En daarmee bleef Zwolle ook in de derde wedstrijd ongeslagen en Sliedrecht Sport na twee wedstrijden zonder winst.

Sliedrecht Sport had de betere eigen score (80 om 78) maar ook de hogere foutenlast (35 om 28). Jolijn de Haan werd volgens de Nevobo statistieken met 22 punten topscorer, Iris Vos kwam tot 19 treffers en Dagmar Mourits tot 16.  Susan Schut kreeg bij Zwolle de meeste punten achter haar naam (18), Nynke Hofstede scoorde 14 keer, waarvan 4 aces en 5 blokpunten. Tess de Vries kwam tot 13 treffers.

Een andere topper gisteravond was VC Sneek vs. VV Utrecht. In Sneek hadden de fans weer massaal de weg naar de sporthal gevonden en deden hun uiterste best om als een extra factor van betekenis te zijn voor de thuisploeg. Ook in Sneek was het een spannende aangelegenheid, die in vijf sets beslist werd.

Sneek had de beste start (8-3, 13-9, 19-10) en haalde de eerste set via 25-18 met ruime winst binnen. De tweede doorgang was voor VV Utrecht. Ze bogen een 8-6 en 11-8 achterstand om in een 15-17 voorsprong en bleven daarna de leiding in de set vasthouden. Sneek kon na 21-24 twee keer verlies uitstellen, maar bij 23-25 was het wel 1-1 in sets.

Het ging gelijk op in de derde set tot aan 19-19, toen pakte Sneek na de side out voor 20-19 een breakpoint op eigen serve, hield dat vast tot 24-22 en maakte de set toen met 25-22 uit. VV Utrecht liep in de vierde set na 19-19 uit naar 19-24, op setpoint tegen slaagde Sneek erin om tot 22-24 terug te komen, waarna VV Utrecht de set besliste en met 22-25 de tiebreak afdwong. Daarin kon Sneek na de 8-8 het gaatje slaan naar 10-8, waarna ze bij 12-11 met een serie van drie punten de winst pakten.

Volgens de Nevobo statistieken waren de scores 7 om 12 bij de aces en 11 om 6 voor blokpunten. Aanvallend was het 49 om 53, hetgeen volgens ons een eigen score maakt van 67 om 71. Het Nevobo overzicht geeft aan 87 om 71. Daar staan dus 20 punten meer voor Sneek, waarvoor we in de persoonlijke scores (totaal 67 punten) ook geen verklaring vonden.

Vandaag speelt Apollo 8 (om 14:30 uur wordt er aangefloten) tegen Sudosa-Desto.

• 06> Sudosa-Desto 1-0.

In de B- poule staan vandaag de wedstrijden SV Dynamo vs. Voltena (begin 14:00 uur) en FAST vs. Peelpush (begin 15:30 uur) op het programma.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.