Tiebreakzeges voor Set-Up en Zwolle

VoV. 17-12-2017. 8:13 uur. Twee wedstrijden stonden er gisteren in de Eredivisie bij de dames op het programma. VC Sneek kwam naar Ootmarsum en Regio Zwolle Volleybal speelde in Apeldoorn tegen Coolen Alterno.  Beide wedstrijden werden vijfsetters, met een zege voor thuisploeg Springendal Set-Up ’65 en de gasten uit Zwolle.

Set-Up stond er als een team dat zich blijkbaar had voorgenomen iets van het verloren prestige door de thuisnederlagen tegen Weert en Eurosped goed te maken. Met zichzelf en met het publiek. Merle Baasdam kon wegens een blessure niet spelen, Loes Engbers – Hollink was aan de selectie toegevoegd.  Bij Set-Up stalen oudgediende Marleen van Benthem (20 punten) en ‘rookie’ Jorieke Bodde (23 punten)  de show. Bij Sneek waren Hester Jasper (20 punten) en Roos van Wijnen (ook 20 punten) scorend nadrukkelijk aanwezig.

Set-Up begon overdonderend, na de 4-4 stand naar 10-4 en toen Sneek weer bij was (17-16) liepen ze in twee servebeurten uit naar 25-17. Twee aces van Jopke Schutte sloten de set af. In de tweede set maakte Sneek van een 16-13 achterstand een 16-19 voorsprong, kwam echter door scores van Jorieke Bodde van 19-21 voor op 24-21 achter. Jaimee-Lee Morrow scoorde de 25-22 voor 2-0.

Sneek was de betere ploeg in de derde set. Hester Jasper serveerde de gasten van 9-10 naar 10-15 en vervolgens gaven ze geen krimp meer en sloten met 16-25 af. De 25-27 was spannend in de vierde set.  Sneek kwam op setpoint bij 23-24, Jorieke Bodde maakt gelijk, Jaimee-Lee Morrow zette Set-Up bij 25-24 op matchpoint. Roos van Wijnen scoorde de gelijkmaker, met het setpoint van Sneek was Set-Up het helemaal niet eens. Rood volgde voor de 25-27 stand.

In de tiebreak werd met 8-5 van speelhelft gewisseld, bij  11-11 was het gelijk. Shanlee McLennan serveerde op 12-11 twee aces, Marianne Het Lam – Scholten blokkeerde vervolgens de 15-11 tegen de vloer, hetgeen een geweldige vreugde uitbarsting tot gevolg had.

Regio Zwolle Volleybal sloot de uitwedstrijd bij Alterno met 2-3 af via de setstanden  23-25, 25-21, 22-25, 25-23 en 10-15.  En zette daarmee de thuisnederlaag van vorige week tegen Peelpush recht gezet. “Dat was mooi om te zien, 3-2 tegen een directe concurrent, dat is een goede uitslag in en belangrijke wedstrijd. Het was een echt volleybalgevecht.  Je denkt niet graag terug aan de wedstrijd van vorige week. We moesten daar iets mee en hebben er gesprekken over gevoerd. Het is mooi om te zien dat het team daar ook iets mee heeft gedaan”, vertelde trainer Wilfried Groothuis volgens Stichting Sportief Zwolle na afloop.

En verder: “Verdedigend en blokkerend (14 blokpunten waarvan 8 door Anneke Ykema) hadden we het goed op orde. Het gaat bij ons de ene keer goed, de andere keer niet en dan weer wel. Het is een proces, waarin we het steeds vaker en langer goed moeten doen. Daar hebben we vanavond weer een stap in gezet.”

Bij Zwolle waren Ester de Vries (18 punten, 29% aanvallend) en Anneke Ykema (16 punten, 47% aanvallend) scorend belangrijk,  bij Alterno Iris Scholten (18 punten, 31% aanvallend) en Kirsten Wessels (11 punten, 33% aanvallend). De scoringspercentages waren niet echt hoog.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Herman Zandhuis (Set-Up) en Rudy Biekart (Alterno)