Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer)

VoV, 16-12-2017. 6:46 uur. De laatste Top 10 van het jaar alweer. Nog even wat dingen van 2017 op de rij zetten. Wellicht volgende week nog een verkorte uitgave omdat er dan nog Eredivisiewedstrijden zijn. Een Top 3 of Top 5 misschien.  We zien dan wel weer wat er dan nog uit de pen komt.

“Waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe”  dat is de prangende vraag in het nieuwste boek van Dan Brown, de auteur van de “Da Vinci Code”, getiteld “De Oorsprong”. Aangezien wij niet de kennis, de info en de tijd hebben om die vraag voor wat betreft het Nederlandse volleybal op 538  bladzijden te beantwoorden houden we het op de minstens zo interessante vraag “Waar staan we nu?”

Dat is met de cijfers per heden, de lijsten van de Nevobo (Nederland), CEV (Europees) en FIVB (wereld),  nog wel een keer in beeld te brengen en is ook heel concreet, daar komt geen giswerk aan te pas.

Dames Oranje: CEV 4de. FIVB 8ste . Heren Oranje: CEV 11de,  FIVB 25steJeugdteams Oranje (v) : CEV U19 13de, U18 10de, FIVB  U23 34ste, U20 42ste en U18 37ste. Jeugdteams Oranje (m):  CEV U20 16de,  U19 20ste.  FIVB U23: 43ste , U21 41ste en U19 45ste.

Beachvolleybal: CEV: Brouwer – Meeuwsen 6de, Varenhorst – van Garderen 22ste. Bij de dames zijn er nogal wat wijzigingen in samenstelling geweest en daar staan Meppelink – Keizer 43ste. Hoger genoteerde Nederlandse duo’s bestaan nu niet meer. Op wereld niveau staan Brouwer – Meeuwsen 22ste en Varenhorst – van Garderen 39ste.  Om toch wat niet meer bestaande dames duo’s te noemen, Meppelink – van Gestel sloten 2017 als 25ste af en Sinnema – Stubbe als 30ste.

Landelijk, tot en met 1ste divisie: Eredivisies: Sliedrecht Sport en Sneek gaan als bovenste twee het jaar bij de dames afsluiten. Dat kunnen we nu al zeggen, ook al zijn er nog twee wedstrijden te gaan. Bij de mannen zijn dat Lycurgus en Orion. In de Topdivisie gaat de strijd tussen Apollo 8 en Veracles, bij de mannen gaat Sliedrecht Sport als nummer één naar 2018. In de eerste Divisie A bij de dames zijn nog vier kandidaten (Krekkers, Dynamo, Dash, Set-Up) en in de Divisie B zijn dat er ook vier (Volley Tilburg, Voltena, Sliedrecht Sport II en Ledub). Bij de heren gaan Donitas (1A) en VCN (1B) als eerste over de drempel van 2018.

In het bekertoernooi bij de heren zijn de vier halve finalisten bekend. Lycurgus speelt tegen Orion en Taurus tegen Sliedrecht Sport. Uit en thuis. Bij de dames is Sneek door. Eurosped vs Set-Up ’65, VCN vs Alterno en Orion vs Sliedrecht Sport zijn de andere duels voor een plaats bij de laatste vier. Die staan voor volgende week in de agenda.

Europese toernooien:  De Europese dames toernooien waren wat resultaten van Nederlandse clubs niet beter dan bij de heren. VC Sneek verloor met 0-3 en Sliedrecht Sport kreeg bij Béziers ook geen setje mee.

Een aantal Europese clubs met Nederlandse inbreng hielden het rood – wit – blauw wel hoog. Zoals Conegliano (Robin de Kruijf), VakifBank (Lonneke Slöetjes), MTV Stuttgart (Femke Stoltenborg, Nika Daalderop, Deborah van Daelen), Dresden (Myrthe Schoot, Marrit Jasper), Bursa BBSK ( Yvon Beliën), Hermes Oostende (Fanny Lafeber) en Charleroi (Annelien Alons, 3-0 tegen Barcelona).

Maar ook waren er nederlagen te noteren zoals van Novara (Celeste Plak tegen Conegliano), CSM Bucuresti (Nicole Koolhaas) en Pfeffingen (Tess von Piekartz).

Nederlanders in Europa en elders:  Frankrijk, België (de dames), Duitsland (Bundesliga),  Italië en Turkije passeerden in de loop van de week al de revue. Als verdere aanvulling geven we, met nog een of twee duels in 2017 te gaan in de meeste landen, de huidige posities op de ranglijst van de teams, met Nederlanders in dienst.

Duitsland:  Lüneburg (Gijs van Solkema) 7de , Solingen (Rutger Zoodsma, Mart van Werkhoven) laatste. Tweede Bundesliga dames: Leverkusen (Fabienne Coenders) 3de, Borken (Maud van Koot) 5de. SCU Emlichheim (ass. TC Eric Heerkes) 7de, VCO Schwerin (TC Bart-Jan van der Mark) laatste. Tweede Bundesliga heren: Bocholt (TC Henk Goor) 10de, Schüttorf (Yannick van Dijk) 4de,  VCO Berlijn (TC Johan Verstappen) koploper, Bundesliga Zuid: Mainz (Frank Manenschijn) 8ste, L.E. Volleys (Tjerck Dercksen) 13deBelgië Heren: Maaseik (Jelte Maan, Just Dronkers, Michiel Ahyi) 2de, Lindemans Aalst (Wessel Keemink) 4de.

Zweden: Gislaved (Nynke Oud) 7de , Sodertelge (Arno van Solkema) 7deZwitserland:  Pfeffingen (Tess von Piekartz) koploper.  Volley Schönenwerd (Fabian Plak) 4de. Polen:  Olsztyn  (Robbert Andringa) 7de . Rusland:  Dinamo Moskou (Dick Kooy) 5de.  Zuid Korea:  Blue Fangs ( Thijs ter Horst) koploper. Iran: Paykan  (Kay van Dijk) 4de. Finland:  Loimu (Gino Naarden) 7de . Roemenië:  Ploiesti (Gijs Jorna) 2de , CSM Bucuresti (Nicole Koolhaas) koploper.  Griekenland: Olympiakos (Jeroen Rauwerdink) koploper , PAOK ( Ramon Martinez Gion) 2de.  Slowakije: Prievidza (Tijmen Laane) koploper.

In België gaat de bekerfinale tussen Maaseik en Roeselare. Die spelen op 18 februari 2018 in het Sportpaleis in Antwerpen tegen elkaar.

Huiskamervraagje?  Hebt u een idee hoeveel internationals er in de Italiaanse Serie A1 bij de mannen spelen, Internationals uit alle landen van de wereld bedoelen we. Nou ? Wat dacht U ? 25 of misschien wel 50 of nog méér?  Ja, nog meer! 70? Nog méér! Totaal 74 hebben de status van international, alleen bij Perugia, dat de meeste in dienst heeft,  spelen er al 11. Trentino heeft er bijvoorbeeld 8 en  Civitanova en Modena 7, dat telt aan.

Nieuws van de Nevobo:  Het rapport ‘seksuele intimidatie in de sport’ is door de commissie De Vries gepresenteerd op 12 december. Voor geïnteresseerden het staat onder de link

https://www.nevobo.nl/nieuwsbericht/commissie-de-vries-presenteert-rapport-seksuele-intimidatie-en-misbruik-in-de-sport

De Top 10  dan maar. Daar hebben we dit keer meer dan 10 wedstrijden in gepropt. Het is tenslotte de laatste van 2017, en dan kan dat gerust een keertje. Via de zogenaamde ex aequo ’s, teams die op de schaal van 1 tot 10 een zelfde waardering van ons kregen.

1>Abiant Lycurgus vs Seesing Personeel Orion. Eredivisie Heren. No doubt about it. Beide ongeslagen dit seizoen in de competitie. De clash in het Hoge Noorden. Orion speelde een wedstrijd minder en staat 4 punten achter. Die kan Orion nog inhalen als ze en zaterdag en volgende week (23-12), als Lycurgus vrij is,  ruim winnen. De overige ploegen liggen inmiddels een halve straatlengte achter.

2>Peelpush vs Flynth FAST. Eredivisie dames. Peelpush won vorige week in Zwolle, Flynth FAST ging niet door en had een week meer de tijd om van pijntjes en blessures te herstellen. Het is de strijd om uit de degradatiepoule weg te blijven. De drie Limburgse ploegen, TTP buiten beschouwing latende, staan op de nominatie om straks in de degradatiepoule om het kampioenschap van Limburg te spelen. Zover is het echter nog niet, een zege kan een wereld van verschil betekenen.

3>Eurosped vs Sliedrecht Sport en Springendal Set-Up ’65 vs VC Sneek. Eredivisie dames. Twente tegen de top van Nederland. Heeft Sliedrecht de trip naar zuid Frankrijk (CEV Cup) goed doorstaan, is Sneek na de 0-3 nederlaag in de CEV Cup weer genoeg hersteld voor de aanval van een op revanche belust Set-Up ’65. Of rekent de ploeg van Jan Berendsen en Brahim Abchir af met hun opponent en schudden ze in het oude jaar nog éénmaal hard aan de puntenboom?

4>VVP vs Inter Rijswijk en Topvolley Zwolle vs Zaanstad. Eredivisie mannen. De kelder duels van de vier laagst geklasseerde teams tegen elkaar. Zwolle en Zaanstad staan beide op 10 punten, Rijswijk heeft er 7 en VVP 5. Daar kan behoorlijk met de stand gehusseld worden.

5>Dynamo vs Dash en Ledub vs Sliedrecht Sport II. Eerste Divisie A en B dames. Teams op het podium of in de directe schaduw ervan spelen tegen elkaar. Met een minimaal en dus overbrugbaar verschil in punten naar de top, met de mogelijkheid bij ruime winst als nummer één het jaar uit te gaan. Waarbij ze wel van andere uitslagen afhankelijk zijn. Spanning in de top tot aan het eind.

6>Springendal Set-Up II vs TiMaX / DeVoKo en Velo vs Inter Rijswijk. Eerste Divisie A dames en B heren. Streekderby ‘s van de bovenste plank. In Ootmarsum is de thuisploeg duidelijk de favoriet voor de winst, in Wateringen ligt dat niet zo makkelijk en duidelijk, mede gezien het niet zo grote verschil op de ranglijst. De vraag is of dat verschil zwaarder weegt dan het thuisvoordeel van Velo.

7>Peelpush II vs Zaanstad. Eerste divisie B dames. Kelderduel tussen twee teams die op plaatsen staan, waar ze liever aan het eind van het seizoen niet staan. Dan is er in 2018 nog een lange weg naar boven te gaan. En daar kan in 2017 al aan begonnen worden

8>Peelpush vs Skunk en Apollo 8 vs Donitas. Eerste Divisie A en B Heren.  De twee absoluut laagste teams uit de twee eerste divisies (Skunk staat 14 punten achter op een ‘veilige’ tiende plaats, Apollo al 15) doen in hun laatste wedstrijd van het jaar nog een poging om een puntje te sprokkelen.

9>VVU vs Donitas en HLB van Daal vs VoCASA.  Topdivisie dames en Topdivisie Heren. Duels in de subtop, die eigenlijk door alle vier teams gewonnen moeten worden om de aansluiting naar boven niet te verliezen.

10>Voor de verandering, mag u zelf invullen.  Wanneer u denkt dat wij ten onrechte de wedstrijd van uw team niet genomineerd. En bedenk, erbij staan is belangrijker dan de ingenomen positie.

Dat was ’t dan wel. Meer weten we er niet . Maak er een mooi volleybalweekend van en houdt blessures buiten de sporthal. Veel succes!  We gaan u natuurlijk zondag wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV.

gh @ Vizier op Volleybal.