Tijd voor het buitenland: De dames

VoV, 15-02-2023. 6:45 uur. Op Cyprus is voor Nikki van der Veen met Lemesos de strijd om de posities vijf tot en met acht begonnen. Gisteravond speelden ze als eerste tegen Aris Polemiou, waarvan in het seizoen twee keer werd gewonnen. Thuis met 3-0 en uit met 2-3.

Het werd een spannende pot volleybal. De eerste set ging met 25-22 naar de thuisploeg, in set 2 serveerde Nikki een 1-0 achterstand naar een 1-7 voorsprong. Deze set werd door Lemesos gewonnen met 13-25. De 3e set was spannend en ging door een paar foutjes in de eindfase met 27-25 nipt naar Aris Polemiou. De 4e set werden een paar matchpoints weggewerkt en deze werd gewonnen door Lemesos met 25-27. Waarmee het dus 2-2 werd en de tiebreak de beslissing moest brengen.

Na een voorsprong van 8-13 voor Lemesos werd het toch nog spannend op het eind. Ze trokken de 5e set en daarmee de wedstrijd na een 14-13 achterstand met 14-16 naar zich toe en wonnen dus met 2-3, waarmee de eerste puntjes binnen waren. Nikki speelde de hele wedstrijd, serveerde maar liefst 24 keer en was goed voor 19 punten.

In Griekenland was er voor zowel Anna Mebus als Maret Grothues afgelopen weekend een nederlaag.

De kelderkraker tussen AO Aigaleo en AO Lamias van Anna Mebus, die op de elfde en tiende plaats in de ranglijst staan, eindigde in een 3-1 zege voor de thuisploeg. De tweede en derde set waren erg spannend en werden met minimaal verschil beslist. Via 26-24 en 27-29. De eerste set ging met 25-12 naar de thuisploeg en de vierde waren ze opnieuw sterker met 25-21.

Anna Mebus scoorde als spelverdeelster opvallend vaak. Maar liefst 11 punten liet ze noteren waarvan 6 blokpunten. Ze staat toch heel best te blokkeren, want ze heeft het hoogste gemiddelde per set (0,5) van alle Lamias speelsters. Totaal liet ze al 26 blokpunten noteren.

Panathinaikos vs. AEK was een kraker aan het andere eind van de ranglijst. Tussen twee podium teams. AEK won via de tiebreak met 2-3. De ploeg van Maret Grothues haalde met ruime zeges de tweede en vierde set binnen (25-11, 25-17) maar verloor met minimaal verschil de eerste en derde set. Via twee keer 23-25. In de vijfde set werd het 11-15.

Maret Grothues scoorde 11 keer (50% scoringpercentage in de aanval) en had daarnaast ook 12 foutloze acties als passer op de serve van AEK.

PAOK is koploper (16-43), AEK is tweede (16-39) en Panathinaikos derde (16-37), Lamias staat met 16-13 op de tiende plaats.

In Zweden won Lotte Groninger met Hylte/ Halmstad met 3-0 van het bezoekende RIG Falköping, de nummer voorlaatst in de stand.  De wedstrijd was heel snel afgelopen via de setstanden met 25-13, 25-11 en 25-14. De Nederlandse spelverdeelster stond in de derde set in de basis, ze scoorde 3 keer. Daarvoor had ze in de eerste set een invalbeurt. Haar ploeg staat derde met 16-33, koploper Engelholm heeft 14-40.

In Polen verloor Bydgorszcz met 0-3 van LKS Lodz. Via de setstanden 18-25, 23-25 en 20-25. Anneclaire ter Brugge stond drie sets in de basis, ze scoorde 8 keer. Haar ploeg is de nummer negen van de ranglijst.

Gisteravond werd in Frankrijk de kwartfinale van de Coupe de France bij de dames afgewerkt. Daarin kwamen de teams van Lynn Blenckers (Venelles vs. Mulhouse), Puck Hoogers (Béziers vs. Nancy) en Marrit Jasper/ Sanja Gommans (Terville Florange vs. Nantes) in actie.

Venelles vs. Mulhouse werd een verrassende 3-2 zege voor de ploeg van Lynn Blenckers, die overigens nog niet in actie kwam. Mulhouse kwam met 0-2 in sets voor, maar was daarna in de volgende drie sets in de finale minder effectief dan de thuisploeg. Met 25-23, 25-23 en 17-15 pakte Venelles het ticket voor de halve finale. Eigen score 85 om 85 punten.

Béziers vs. Nancy werd een 3-2 nederlaag voor de ploeg van Puck Hoogers. De 1-2 voorsprong via 25-11, 17-25 en 18-25 kon Nancy niet  verzilveren in de vierde set. Béziers maakte gelijk via 25-20 en won daarna de tiebreak met ruim verschil (15-7). Puck Hoogers had een invalbeurt. Eigen score 81 om 80 punten.

Terville Florange vs. Nantes leverde de ploeg van Marrit Jasper en Sanja Gommans het ticket voor de halve eindstrijd op. Zij wonnen met 1-3. De eerste twee sets gaven de teams elkaar niets toe met 30-32 en 26-24, daarna was Nantes de bovenliggende partij met 13-25 en 18-25. Marrit Jasper scoorde 20 keer, Sonja Gommans maakte er 11. Eigen score 69 om 82 punten.

Het vierde ticket ging naar RC Cannes, dat Paris St. Cloud met 3-0 versloeg.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Nikki van der Veen en Anna Mebus.