Tijd voor het buitenland: De dames.

VoV, 15-03-2023.  6:45 uur. Voor de wedstrijden van Nederlandse speelsters in buitenlandse dienst gaan we deze keer naar Polen, Griekenland, Tsjechië, Japan, Brazilië, Zweden en Cyprus. Kortom naar de landen waar we nog niet geweest zijn voor de wedstrijden van afgelopen weekend. Immers hoe het in Duitsland, Frankrijk, Italië en België was hebben we reeds eerder gemeld.

Polen: Anneclaire ter Brugge verloor met Bydgoszcz in de eigen hal met 0-3 van MKS Kalisz. Via de setstanden 19-25, 23-25 en 9-25.  Het verschil in de laatste set was wel heel erg groot.  Anneclaire ter Brugge speelde de eerste twee sets in de basis en had in de derde een invalbeurt.

Ze scoorde 2 van de 13 set ups, waarbij we niet kunnen zeggen hoe goed die set ups waren. De gasten behaalden veel voordeel uit 6 om 12 blokpunten en 1 om 6 aces. Kalisz staat nu met 17-26 vijfde, Bydgoszcz is de nummer acht met 17-17. Koploper is Commercecon Lodz met 17-48.

Zweden: Hylte/ Halmstad vs. Linköpings VC werd een 3-0 zege voor de ploeg van spelverdeelster Lotte Groninger, die twee invalbeurten had en één keer scoorde. De setstanden waren 25-22, 25-8 en 25-23. Hylte/ Halmstad sluit het reguliere seizoen als derde af en gaat nu een ‘best of 5’ serie spelen in de kwartfinale tegen Gislaved.

Brazilië: Osasko vs. Praia Club, de topper in Brazilië tussen de nummer twee en één, eindigde in een 0-3 zege voor de ploeg van Anne Buijs. De verschillen waren drie sets minimaal met 23-25, 24-26 en 23-25. Anne Buijs begon in de derde set in de basis, daarvoor had zij in elke set invalbeurten. Ze scoorde 4 keer. Haar ploeg is met 19-52 koploper, Osasko staat op 19-43.

Tsjechië: Liberec vs. Sternberk werd een 3-0 zege voor de ploeg van spelverdeelster Hyke Lyklema, die in de tweede set een invalbeurt had en in de derde bij de starting seven stond. Hekkensluiter Sternberk kreeg 20, 20 en 14 punten mee. Hyke Lyklema scoorde 4 keer. Haar ploeg sluit het reguliere seizoen als koploper af en komt in een ‘best of 5’ serie in de kwartfinale uit tegen Frydek Mistek.

Griekenland Cupfinale: Ondanks de betere eigen score van Panathinaikos van Maret Grothues tegen A.E.K (66 om 57 punten) verloor haar ploeg de cupfinale met 1-3. Alleen in de tweede set waren ze een stuk beter dan de tegenstander (25-14) in de andere sets haalde A.E.K met 21-25 en twee keer 20-25 de winst binnen. De 20 om 32 punten in de foutenlast wogen te zwaar voor het voordeel op de eigen score.  Maret Grothues scoorde 11 keer en was 22 keer foutloos in de servepass.

Japan: Hisamitsu Springs vs. Himeji Victorina werd een 3-0 nederlaag voor de ploeg van Celeste Plak via de setstanden 25-20, 25-14 en 25-22.  Celeste Plak scoorde 8 keer.

Cyprus: Lemesos ging op bezoek bij Dikefalos Geriou, de nummer laatst in de stand. De ploeg van Nikki van der Veen behaalde via drie keer 12-25 een snelle en makkelijke overwinning. Het werd nooit spannend, steeds had Lemesos al vroeg een ruime voorsprong en de zege kwam daarna geen moment meer in gevaar. Tussenstanden in de sets waren bijvoorbeeld 8-18 (1ste), 9-15 (2de) en 8-18 (3de). Nikki van der Veen speelde alle sets en droeg scorend een fors steentje bij aan de overwinning.

Volgende week speelt Lemesos de laatste wedstrijd van de competitie, daarna wordt er een begin gemaakt met de bekerwedstrijden. Lemesos heeft AEL Limasol geloot. Er wordt een thuis en uitwedstrijd gespeeld, waarna de halve finales en de finale in een Final Four weekend worden afgewerkt.