Tijd voor het buitenland: De dames

VoV, 29-03-2023. 5:30 uur. Op Cyprus werd de eerste bekerwedstrijd gespeeld tussen de door loting bepaalde teams Lemesos (Nikki van der Veen) en AEL, allebei uit Limasol. AEL eindigde in de reguliere competitie als derde, terwijl Lemesos als zesde afsloot.

Het werd een spannende wedstrijd waarvan de uitslag ook heel anders had kunnen zijn. De dames van Lemesos maakten op belangrijke momenten te veel fouten waardoor AEL uiteindelijk met 0-3 won. Iedere set was spannend.

In set 1 werd een 24-22 voorsprong uit handen gegeven en de set ging met 25-27 verloren. Set 2 ging ook gelijk op tot 20-20. Lemesos liep uit tot 22-20 maar moest uiteindelijk toch de meerdere erkennen in AEL die de set wonnen met 23-25. In set 3 leek het verlies even uitgesteld te worden toen het 22-20 werd voor Lemesos maar ook in deze set ging het bij de big points mis en trok AEL de wedstrijd met 23-25 naar zich toe.

Nikki speelde alle sets en kwam tot 12 punten, waarvan 2 blokpunten en 1 servicepunt.  Volgende week vindt de return plaats waarna er het weekend erop gespeeld gaat worden met de 4 winnende teams om de beker van 2023.

Bij de dames in Griekenland verloor Anna Mebus met AO Lamias, elfde en voorlaatste in de stand, met 1-3 van Olympiacos, de nummer vier van de ranglijst. Er was een ruime setwinst in de tweede set (25-18), maar tevens drie zeer ruime set verliezen (15, 12, 14). Anna Mebus scoorde twee keer, ze stond de hele wedstrijd op spelverdeling. De ploeg van Maret Grothues komt vandaag in actie.

In Polen verloor Anneclaire ter Brugge in de laatste ronde van de reguliere competitie met Bydgoszcz met 3-0 (21, 20, 22) van Wroclaw. Er waren 700 toeschouwers. Anneclaire ter Brugge scoorde 9 keer. Haar ploeg eindigt als achtste in de stand. Lodz werd eerste, Rzeszow tweede.

In de Champions play-offs in België won Asterix Avo met 3-0 (21, 15, 18) van VC Oudegem. Nova Marring had met 24 treffers het vizier scherp staan, Laura Overwater voegde daar nog eens 4 Nederlandse punten aan toe.

In de Challenge play-offs won Antwerpen met 2-3 bij Tchalou. Het was vijf sets behoorlijk close met de setstanden 25-22, 22-25, 25-23, 21-25 en 13-15. Famke Boonstra had een hele drukke middag. Ze werd 43 keer als target gebruikt door de tegenstander bij de opslag, 4 keer ging het mis,  en daarnaast nam ze ook nog eens 16 punten voor haar rekening. Dan heb je je bijdrage wel geleverd.

In Zweden won Hylte/ Halmstadmet in de kwartfinale via een 3-0 (20, 18, 17) zege in de vierde wedstrijd met 3-1 in de ‘best of 5’ serie van Gislaved en is door naar de halve finale. Daarin komen ze uit tegen Orebro. In het laatste gewonnen duel had Lotte Groninger twee keer een invalbeurt.

In Turkije won Nika Daalderop met VakifBank met 0-3 bij THY. Via de setstanden 19-25 en twee keer 23-25. Daalderop scoorde 11 keer en stond alle sets in de basis. VakifBank staat met 53 punten uit 21 wedstrijden tweede, Eczacibasi is met 21-62 koploper.

In Tsjechië behaalde de Liberec, de ploeg van Hyke Lyklema, de tweede zege in de ‘best of 5’ serie tegen Frydek Mystec. Thuis was de eerste wedstrijd met 3-1 gewonnen, uit werd het 0-3. De eerste en derde set gingen met overmacht naar Liberec via 10-25 en 12-25, in de tweede was het met 25-27 kantje boord. Hyke Lyklema scoorde 4 keer (100% in de aanval) , ze had in de tweede set een invalbeurt en stond in de derde in de basis.

Himeji Victorina, de ploeg van Celeste Plak, leed afgelopen weekend twee keer een nederlaag. Op zaterdag was er 0-3 verlies tegen de Blue Cats en op zondag was Hitachi met 1-3 te sterk. Celeste Plak speelde niet.