Tijd voor het buitenland: De mannen

VoV, 28-03-2023. 15:43 uur. In Polen zijn de mannen nog met het reguliere seizoen bezig, dat duurt daar 30 wedstrijden en afgelopen weekend werd de voorlaatste ronde gespeeld. ZAKSA  won met 3-0 van Katowice (22, 14, 16) met een invalbeurt voor Twan Wiltenburg bij de winnaars.

Olsztyn van Robbert Andringa was met 0-3 (23, 19, 22) te sterk voor Belchatow van Dick Kooy, waarbij Andringa 4 keer en Kooy 13 keer scoorde. Daarmee werd hij topscorer bij Belchatow.

En Warszawa van Niels Klapwijk boekte een 3-2 zege op Stal Nysa. Klapwijk had in de tweede en derde set invalbeurten, daarna stond hij in de basis. Na de 1-2 achterstand werd het via 25-17 en 15-08 een 3-2 zege voor Warszawa.  Klapwijk scoorde 12 keer.

ZAKSA staat vierde (61 punten), Warszawa is vijfde (59), Olsztyn zevende (51) en Belchatow tiende (39). Koploper is Rzeszow met 69 punten.

In Duitsland zijn de play-offs ook gestart. Lüneburg (Auke van de Kamp) won met 3-1 van Netzhoppers, Friedrichshafen verloor met 2-3 van Giesen en BR Volleys versloeg Haching met 3-0. Bij het NL-onderonsje tussen Düren en Herrsching was er een 3-1 zege voor Düren, de ploeg van Luuc van der Ent, die 8 keer scoorde. Stijn van Tilburg liet er 24 noteren voor Herrsching, maar voor de winst waren dat er niet genoeg.

In de vijfde ronde van de Champions play-off in België was er een 1-3 zege van Maaseik bij VDK Gent. Chris Ogink scoorde 9 keer voor Gent, collega Jente de Vries pakte tijdens een invalbeurt ook een puntje mee. De 26-24 en 34-36 in de eerste en vierde set waren nagelbijtend spannend.

Menen won met 3-2 van Aalst via 15-13 in de vijfde set. Robin Overbeeke scoorde 18 keer voor Aalst, dat ondanks een betere eigen score (+8 punten) vanwege de hogere foutenlast (+11) ten onder ging. Roeselare won met 0-3 (22, 18, 21) bij Leuven. Michiel Ahyi had in alle sets invalbeurten, maar scoorde niet.

Maaseik gaat met 18 punten aan de leiding, dan volgt Roeselare (17), Gent (10), Leuven (7) Aalst (4) en Menen (4). Met tussen haakjes het aantal punten na 5 wedstrijden.

In Turkije werd de topper tussen Ziraat Bankasi en Halkbank een afgetekende 0-3 zege voor Halkbank (22, 14, 15) mede door de scores van Nimir Abdel-Aziz, totaal 16. Wouter ter Maat maakte er 11, Bennie Tuinstra 6 voor de verliezende ploeg. Halkbank blijft uiteraard koploper met 61 punten, dan volgt Ziraat Bankasi (54 punten) en derde is Fenerbahce met 46 punten.

In Tsjechië is Gijs van Solkema met Kladno uitgeschakeld via de play-offs. Zij verloren het beslissende duel tegen Lvi Prague met 1-3 via de setstanden 32-34, 23-25, 25-20 en 21-25. Gijs van Solkema scoorde 3 punten. In de halve finale speelt Karlovarsko (Wessel Keemink) nu tegen Lvi Prague en heeft Budejovice (Stijn van Schie) Liberec als tegenstander.

In Zuid-Korea won Kepco van Thijs ter Horst in de play-offs om de vierde plaats voor 3.500 toeschouwers met 3-2 van Skywalkers. De eerste en derde set gingen met 25-18 naar Kepco, de tweede en vierde met 21-25 en 25-27 naar Skywalkers. In de spannende vijfde set viel de beslissing met 18-16. Thijs ter Horst scoorde 24 keer, waarvan 3 aces.

Ewoud Gommans is in Roemenië met Dinamo Bucuresti naar de volgende ronde in de play-offs door.  Zij wonnen het tweede duel opnieuw met 3-0 van Baia Mare. Ewoud Gommans scoorde 8 keer.  Dinamo Bucuresti en Craiova zijn door naar de halve finales, de andere twee plaatsen zijn nog vacant. Daar wordt deze week nog om die tickets gespeeld.

In Griekenland staat Gijs Jorna met PAOK in de halve finale van de play-0ffs met 2-0 in wedstrijden voor tegen Panathinaikos. Na de 3-0 thuiszege was er afgelopen weekend een 2-3 uitzege. Op 5 april volgt de derde wedstrijd. In de andere halve finale staat Olympiakos, dat het reguliere seizoen als eerste afsloot, met 2-0 in wedstrijden voor.

Aanstaand weekend wordt de Final Four voor de Greek Cup gespeeld. Ook daarin is de ploeg van Gijs Jorna present.

In Oostenrijk heeft Waldviertel van Daan Streutker in de play-offs om de vijfde tot en met de achtste plaats een 2-0 zege in wedstrijden behaald op VBC Weiz. De tweede wedstrijd werd ook met 3-0 gewonnen (12, 20, 23). Daan Streutker scoorde daarin 19 keer. Waldviertel neemt het nu op tegen Amstetten.