Titel in Turkije voor ter Maat en Tuinstra.

VoV, 16-05-2023. 2:45 uur. Het beslissende vijfde duel om de Turkse titel werd gisteravond om 18:00 uur (NL-tijd) aangefloten in de Başkent Volleyball Hall. De kampioenswedstrijd kende met Nimir Abdel-Aziz en Wouter te Maat twee, wat gescoorde punten in de vier voorgaande wedstrijden betreft, Nederlandse uitblinkers. Ter Maat scoorde 89 keer, Abdel-Aziz 86 keer.

Na de winst in de derde partij uit bij Halkbank, waardoor de stand op 1-2 voor Ziraat Bankasi kwam, verzuimde de ploeg van ter Maat en Tuinstra vorige week de beslissende tik uit te delen en voor de derde keer op rij Turks kampioen te worden. De kansen op het kampioenschap leken met thuisvoordeel voor Halkbank nu naar de ploeg van Abdel-Aziz te zijn gekeerd. Al is het wel zo dat beide teams één keer thuis en één keer hun uitduel wonnen, dus is dit voordeel misschien ook niet direct van toepassing.

In de openingsset wisselden de teams regelmatig van koppositie. Zo werd de 2-4 een 7-5 tussenstand, werd 9-10 veranderd in 15-14 en kwam met de twintigpuntengrens in zicht Ziraat van 17-16 op 19-21 voor. Osmany Juantorena blokkeerde Ziraat naar 20-23, Nimir Abdel-Aziz en Thomas Jaeschke maakten er 22-23 van, waarna de foutserve van Jaeschke en de ace van Juantorena de set met 22-25 beslisten. De foutenlast in deze set was hoog (10 om 10), met name door de vele foutieve opslagen. Abdel- Aziz liet zes punten noteren, ter Maat vier.

In de tweede set nam Halkbank bij 3-1 een voorsprong van 2 punten, die ze op de side out tot 10-8 konden behouden. De ace van ter Maat maakte 10-10, even later scoorde Abdel-Aziz met een ace de 12-11 en hij scoorde vervolgens het breakpoint voor de 13-11 ook. Zijn ploeg liep uit naar 15-11, en 17-12, waarop Ziraat voor de tweede keer de time out inging. Tot 22-17 hield Halkbank het verschil op vijf punten, na setpoint bij 24-18 kon Ziraat nog twee keer tegenscoren voordat de 25-20 er 1-1 in sets van maakte.

In de derde set nam Halkbank een 7-2 voorsprong, die na een ace van ter Maat bij 8-8 helemaal van de borden was. Ter Maat serveerde Ziraat Bankasi na de 15-16 tussenstand naar een 15-20 voorsprong. In de setfinale maakte hij ook de beslissende punten. De 20-24 en 20-25, een blokpunt, kwamen op zijn naam.

Ziraat Bankasi was een set van de titel verwijderd, maar kwam in de vierde set meteen met 3-0 achter. Vier punten op rij werkten dat verschil weg, wat later maakte een serie van drie de 7-6 achterstand ongedaan en vervolgens tilde ter Maat en Co. de stand naar 9-12. Bij 12-12 was het allemaal weer gelijk. Juantorena hield Ziraat met zijn scores voor 13-14 en 14-15 op een puntje voorsprong, na de time out van Ziraat bij 16-15 liepen ze uit naar 17-20. En vocht de ploeg van Nimir Abdel-Aziz om in de wedstrijd te blijven. Ze kwamen nog terug naar 21-22, op 22-24 maakte een foutserve een eind aan de wedstrijd.

Nimir Abdel-Aziz en Thomas Jaeschke werden met 22 punten ieder de topscorers van dit duel. Bij Ziraat Bankasi scoorde Wouter ter Maat 19 keer, Osmany Juantorena maakte er 18 en Martin Atanasov 16. Bennie Tuinstra kreeg geen speeltijd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Facebook Ziraat Bankasi.