Italiaanse titel voor de Kruijf en Conegliano.

VoV, 16-05-2023. 2:35 uur. Conegliano van Robin de Kruijf is opnieuw, voor de vijfde achtereenvolgende keer, kampioen van Italië geworden. Na de 2-2 gelijke stand in wedstrijden beslisten ze de ‘best off 5’ gisteravond in eigen huis voor 5.400 toeschouwers met 3-1 voor zich. Na een 0-1 achterstand pakten ze met een scorende hoofdrol voor de in de tweede set ingevallen Canadese Alexa Gray drie sets op rij. Via 26-24, 25-17 en 25-21. Gray , die 25 keer scoorde werd tevens tot MVP gekozen.

Vero Volley Milano liep in de openingsset vlot uit naar een 9-3 voorsprong, richting de twintigpuntengrens was er van die marge nog vier punten over (19-15). Met een ace van Alessia Orro kwamen de gasten op setpoint bij 24-18, maar pas bij 24-23 werd de set via een foutserve van Conegliano beslist.

In de grotendeels door Vero Volley gedomineerde tweede set (6-6, 7-10, 10-16) kwam Conegliano via Isabelle Haak en Alexa Gray punt voor punt terug, bij 20-19 namen ze de leiding over, maar Jordan Larson sloeg haar ploeg na de 21-21 naar een 21-23 voorsprong. Lubian en twee punten van Gray zetten vervolgens Conegliano op setpoint, Jordan Thompson maakt gelijk, waarna de topscorers van Conegliano (Haak en Gray) de set voor de thuisploeg beslisten.

De thuisploeg pakte in de derde set een 7-2 voorsprong, liep uit naar 12-4 en kwam nooit meer in de problemen. Steeds opnieuw sloegen Gray en Haak de ballen tegen de vloer, Orro kon met een ace nog tegenscoren, maar de marge bleef ruim bij 19-15 en 22-16. De set ging met 25-17 naar Conegliano, dat dan een setwinst af was van het winnen van de Italiaanse titel.

Conegliano pakte na een 3-4 achterstand in de vierde set het initiatief terug (7-4) en liep uit naar 12-7. De inhaalrace van Vero Volley Milano stopte bij 14-12, waarna het weer de beurt aan Haak en Gray was om hun ploeg naar meer een handvol punten verschil te slaan (19-12). Met negen matchpoint op het scorebord bij 24-15 leek het een kwestie even wachten voor het beslissende punt zou vallen. Het duurde echter nog een hele tijd en de fans zagen het onheil al naderen toen Vero Volley het ene matchpoint na het andere wegwerkte en op 24-21 kwam. Sarah Fahr kon echter de reeks stoppen en met haar score voor 25-21 het winnen van de Scudetto definitief maken.

Jordan  Thompson van Vero Volley Milano werd met 32 punten topscorer van deze wedstrijd. Isabelle Haak en Alexa Gray scoorden ieder 25 keer. Robin de Kruijf had in de eerste set een invalbeurt en maakte 1 puntje. Met een aanvallende score van 70 om 49 punten behaalde Conegliano het zeer ruime verschil in de eigen score van totaal 85 om 63. Een hogere foutenlast van 10 punten (24 om 14) deerde hen niet.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Filippo Rubin/ LVF.