Vizier op volleybal

 

Tot WK 2022 voor vrouwen. One year to go!

VoV, 24-09-2021. 6:06 uur. Gisteren was het exact één jaar voordat de openingswedstrijd van het WK Volleybal Vrouwen 2022 wordt gespeeld. Het WK voor vrouwen wordt van 23 september t/m 15 oktober 2022 gehouden in Nederland en Polen. Gisteravond werd bij het statige Paleis het Loo in Apeldoorn een ‘one year to go’ bijeenkomst georganiseerd waar alle betrokken partijen acte de présence gaven. De organisatoren van het WK, de Nevobo en TIG Sports, presenteerden hun ambitieuze plannen in de paleistuin en tijdens het diner.

Bijna 100 genodigden kwamen gisteren bijeen in Apeldoorn voor de ‘one year to go’ bijeenkomst bij Paleis het Loo. Onder hen waren vertegenwoordigers van het Nederlands volleybalteam (Myrthe Schoot, Elles Dambrink en Francien Huurman), wereldvolleybalbond FIVB, Nevobo, TIG Sports, de speelsteden Arnhem, Rotterdam en Apeldoorn, de Provincie Gelderland, 30 Gelderse gemeenten, de Gelderse Sport Federatie, maatschappelijke partners en media.

De bijeenkomst werd geleid door de toernooidirecteuren Bas van de Goor (winnaar Olympisch goud 1996) en Manon Nummerdor-Flier (voormalig topspeelster Nederlands volleybalteam).

Burgermeester Ton Heerts van Apeldoorn opende de bijeenkomst en verwelkomde alle gasten in zijn stad. Gedurende de middag en de avond kwamen meerdere sprekers aan het woord, die allemaal vol enthousiasme vooruitblikten op het eerste WK Volleybal ooit in Nederland.

Namens wereldvolleybalbond FIVB benadrukte CEO Finn Taylor de (commerciële) grootsheid van het vierjaarlijkse WK. Uit cijfers van het IOC bleek dat (beach)volleybal tijdens de Olympische Spelen van 2016 wereldwijd de meest bekeken tv-sport was.

Organisator TIG Sports, onder meer bekend van de Formula 1 Dutch Grand Prix in Zandvoort, illustreerde aan de hand van artist impressions hoe de stadions in Arnhem (GelreDome), Rotterdam (Ahoy) en Apeldoorn (Omnisport) eruit komen te zien. In 2015 werd tijdens de finale van het EK Vrouwen in Rotterdam Ahoy het record ‘meeste toeschouwers bij een volleybalwedstrijd in Nederland’ gebroken. 11.000 in het oranje gestoken fans kwamen op die dag naar Rotterdam om Oranje toe te juichen. Dit record kan volgend jaar tijdens het WK ruimschoots verbroken worden. Zowel het GelreDome als Rotterdam Ahoy bieden een grotere capaciteit aan om zoveel mogelijk volleybalfans samen te brengen en van het WK te laten genieten.

Voeding belangrijk thema:  Een van de belangrijke thema’s gisteravond, en tijdens het WK volgend jaar, is voeding. In Apeldoorn werd gisteren een convenant ondertekend tussen de Nevobo en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en een convenant Gezonde Sportevenementen waar Apeldoorn en Arnhem bij betrokken zijn. Volgende week wordt meer bekendgemaakt over de inhoud van deze convenanten.

Heel Gelderland doet mee!  Behalve vertegenwoordigers van de Provincie Gelderland, waaronder gedeputeerde Sport Jan Markink, waren ook de wethouders van maar liefst 30 Gelderse gemeenten aanwezig. Om heel de provincie mee te laten genieten van het WK, is een bijzondere noviteit bedacht: alle 24 deelnemende teams worden ondergebracht in een verschillende Gelderse gemeente (of een samenwerking van naburige gemeenten). Zo adopteren de Gelderse dorpen en steden ieder een land, waarmee zij actief onderdeel worden van het WK. Maandag worden meer details gedeeld over dit bijzondere plan.

Over het WK Volleybal Vrouwen 2022: Het Wereldkampioenschap Volleybal Vrouwen wordt van 23 september t/m 15 oktober 2022 gehouden in Nederland en Polen. Nederland is als hoofdorganisator gastheer van de meeste wedstrijden, waaronder de finale.

Aan het WK doen 24 landen mee, die in totaal 103 wedstrijden spelen. Er worden zo’n 200.000 toeschouwers verwacht. Gelderland is gastprovincie voor alle 24 deelnemende landen. Naast hoofdlocatie Arnhem (GelreDome), worden er ook wedstrijden gespeeld in Rotterdam (Ahoy) en Apeldoorn (Omnisport). Ede en Nijmegen organiseren evenementen gekoppeld aan het WK.

Via  DEZE LINK  kunt u de sfeervideo van de Nevobo inclusief quotes van Manon Nummerdor-Flier, Jan Markink, Marjolein Bolhuis, Finn Taylor en Elles Dambrink bekijken.

gh @ VoV, bron mediavoorlichting Nevobo, Thijs Pietersen. Foto’s Set Vexy / Nevobo.