Tours met van Rekom steviger op kop

VoV, 29-01-2019. 6:20 uur. In de Franse Eredivisie kon Tours van Floris van Rekom de koppositie verstevigen door zelf met 0-3 te winnen bij rode lantaarndrager Sète, terwijl Rennes een 3-0 nederlaag leed bij Toulouse, de ploeg van Gijs Jorna en Ramon Martinez – Gion. Onderin was er een 1-3 nederlaag van Tourcoing (Bennie Tuinstra) tegen Montpellier.

Tours had het in de eerste set nog knap lastig met de hekkensluiter, pas bij 25-25 konden ze doordrukken voor de 25-17 winst. De volgende set werd een zege met overmacht (13-25), waarna Sète zich in de derde set redelijk herstelde en nog 22 punten meekreeg. De 40 om 63 eigen score was ruim voldoende om de 14 om 19 foutenlast ongedaan te maken. Van Rekom scoorde 8 keer en had 16 positieve acties op de servepass. Tours is met 14-34 koploper.

Gijs Jorna en Ramon Martinez – Gion waren zo ongeveer met zijn tweeën verantwoordelijk dat Toulouse het passend een stuk beter voor elkaar had dan hun gasten uit Rennes. Totaal 37 keer leverden ze de pass goed af bij de spelverdeler. En daarnaast scoorde Jorna ook nog 10 keer, Martinez – Gion maakte er eentje minder, maar was in de pass een beetje ‘drukker’. Hun ploeg won via drie keer 25-22 met 3-0 van Rennes en staat nu zesde met 22 punten uit 14 wedstrijden.

Libero Dirk Sparidans mocht de smaak van scoren ook proeven. Hij maakte één puntje voor Nantes bij de uitwedstrijd tegen Poitiers, waarvoor Thomas Koelewijn  7 punten liet noteren.  Poitiers won met 3-2, Via 25-16 en 25-17 werd het 2-0. Dat maakte Nantes met 22-25 en een hele dikke 11-25 ongedaan. De tiebreak was met 15-12 voor de thuisploeg. Een hoger eigen score van 4 punten van Nantes viel geheel weg tegen een hoger foutenlast van 7 punten. Poitiers is vierde in de stand (13-26), Nantes bezet de zevende plaats (14-22)

Nice, met de opnieuw goed scorende Robin Overbeeke, hij maakte 24 punten, won uit bij Ajaccio met 2-3. Ze konden de 1- voorsprong ins ets in de vierde doorgang niet afmaken (25-19), maar voor Ajaccio was het slechts uitstel van verlies, dat één puntje opleverde. In de tiebreak pakte Nice met 11-15 de 2-3 zege.  Nice staat achtste op de ranglijst met 21 punten uit 14 wedstrijden.

Tourcoing, de ploeg van Bennie Tuinstra, kon de eerste set tegen Montpellier met 25-22 succesvol afsluiten, daarna moesten ze de eer aan de gasten laten. Met 18-25, 21-25 en 22-25 namen zij de volle buit mee, voornamelijk omdat Tourcoing de foutenlast niet onder controle had.  Op de eigen score deden ze maar één puntje voor de gasten onder. Tuinstra stond in de vierde set in de basis en scoorde 4 keer. Zijn ploeg staat met 14 punten uit 14 wedstrijden op de elfde plaats, ze zijn derde van onderen.

Verder won Narbonne (nu 10de, 14-15) toch wel verrassend van Chaumont (nu 5de, 14-24). Daar werd het 1-3 voor de bezoekers.

Bij de dames in Frankrijk won Le Cannet, de ploeg van Avital Selinger, met 2-3 bij Quimper.  Le Cannet staat derde op de ranglijst.