Turkije door in Oranjepoule, stand van zaken

VoV, 06-09-2021. 5:52 uur. In de Oranjepoule van het EK bij de mannen in het Finse Tampere heeft Turkije zich gisteren via de derde overwinning op rij verzekerd van het eerste ticket voor de achtste finale. Rusland had het opnieuw niet makkelijk en behaalde een zege in vier sets vs. gastland Finland.

Noord-Macedonië was na twee wedstrijden nog zonder zege en bleef dat in hun derde duel tegen Turkije ook. Het goede begin in de openingsset (3-0) was door Turkije snel ongedaan gemaakt (4-7), echter ging de strijd vanaf 12-12 tot aan de big points gelijk op. Turkije pakte in de finale na 20-22 de 22-25 zege.

De tweede set was eenrichtingsverkeer (0-6, 5-19) met een 12-25 eindstand. In de derde waren er in de krachtsverhoudingen aanvankelijk geen grote verschillen. Maar met een serie van tien punten liep Turkije na 10-10 uit naar 10-20 en won met 15-25.

Adis Lagumdzija van Turkije werd met 16 punten topscorer, zijn ploeg drukte de overmacht uit in een 30 om 56 eigen score.

Rusland won met 3-1 van gastland Finland, dat het de zilverenmedaillewinnaar van Tokyo twee sets nog erg lastig maakte. Een extra aspect aan deze partij was dat de Finse ex-international Tuomas Sammelvuo thans coach van Rusland is. Hij zag zijn ploeg de eerste set met 22-25 (na 16-20 en 20-22) verliezen en zag dat ze in de derde set na een ruime voorsprong (10-6) aan het eind (na 20-20) net genoeg over hadden voor de 25-23 zege.

De tweede set was ruim voor Rusland. De 14-6 werd 18-10 en 25-15. In de vierde set moest een vroege achterstand (3-7) weggewerkt worden (10-10), voordat er na 14-13 richting de setwinst (25-17) en wedstrijdwinst gekoerst kon worden.

Voor 3.100 toeschouwers werd Egor Kliuka met 18 punten de topscorer bij Rusland en tevens van de partij. De stand na gisteren, nadat alle teams 3 wedstrijden hebben gespeeld, is nu met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

1>Turkije 3-9, 2> Nederland 2-7, 3> Finland 2-6, 4> Rusland 2-5, 5> Spanje 0-0, 6> Noord-Macedonië 0-0. Vandaag speelt Nederland tegen Turkije en Noord-Macedonië tegen Spanje.

In de Poolse poule, waaruit in de achtste finale de tegenstanders van de top-4 van de Oranje poule komen werden twee wedstrijden gespeeld.

Griekenland verloor met 1-3 van gastland Polen. In de derde set wist Griekenland de 2-0 achterstand in sets met een 25-20 terug te brengen tot 2-1 en in de vierde ging het in de finale gelijk op nadat ze een 10-14 achterstand bij 16-16 hadden ingelopen. Polen had het betere eindschot en won mede dankzij 10 punten in deze set van Wilfredo Leon met 24-26. In de eerste twee sets was Polen met 15-25 en 22-25 de betere ploeg.

Voor 5.500 toeschouwers werd de Pool Pawel Nowakowski met 20 punten de topscorer van de partij.

Bij Portugal vs. Oekraïne kwam de Portugese ploeg met 0-2 in sets (18-25 en 23-25) achter, ondanks een 20-16 voorsprong in de tweede set. Ze konden echter via 25-21 en een nipte 26-24 toch nog een beslissende vijfde set afdwingen. Daarin was Oekraïne opnieuw te sterk. Met 11-15.  Dmytro Viietskyi van Oekraïne (20 punten) en Marco Ferreira van Portugal (15 punten) werden de meest scorende spelers van dit duel.

De stand na gisteren, nadat alle teams 3 wedstrijden hebben gespeeld, is nu met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

1> Polen 3-8, 2> Servië 2-7, 3> Oekraïne 2-4, 4> België 1-4, 5> Portugal 1-3 en 6> Griekenland 0-1. Vandaag staan Polen vs. België en Portugal vs. Servië op het programma.