Vizier op volleybal

 

Turkije pakt ticket naar OS in Tokyo

VoV, 13-01-2020. 5:30 uur. Turkije van Giovanni Guidetti heeft zich gisteravond geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokyo door in de finale revanche te nemen op Duitsland, waarvan in de poule nog met duidelijke cijfers verloren werd. Het werd 3-0 voor de Turkse ploeg via de setstanden 25-17, 25-19 en 25-22. Nadat de Duitse mannen dus in Berlijn de finale tegen Frankrijk verloren, bleven de dames in Apeldoorn ook met lege handen.

Turkije bleek prima hersteld van de vijfsetter tegen Polen de dag ervoor en bleek meer dan voldoende energie, wilskracht en mentaliteit over te hebben, gesteund door duizenden Turkse fans, om er geweldig tegenaan te gaan. De 7-2 start in de eerste set liet daarover geen enkel twijfel bestaan. Met name door Hande Baladin en een heel erg trefzekere Zehra Günes kreeg Duitsland geen kans iets terug te doen. Het werd 25-17.

Duitsland bleef in de tweede set lang in het spoor, bij 20-19 was het verschil slechts één puntje. De serveserie van Meryem Boz en het kill-block van Eda Erdem maakten de set in een keer uit. Eindstand 25-19 en 2-0. Duitsland stond dus met 0-2 achter, was niet in vorm als tegen Nederland en stond met de rug tegen de muur. Set drie moest gewonnen worden.

De foutenlast in de derde set was echter te hoog om succes te hebben. Duitsland scoorde 10 keer in deze set voor Turkije. Desalniettemin wisten ze lang uitzicht op een vierde set te houden, bij 22-22 was een achterstand weggewerkt en leek dan toch een waterig zonnetje door te breken. Maar toen zat het tegen, tegen de ace via de netband was niets te doen, Meliha Ismailoglu sloeg Turkije met het punt voor 25-22 en 3-0 naar Tokyo.

De dames die de meeste punten maakten waren Baladin (18) en Eda Erdem (14) voor Turkije. Voor Duitsland waren dat Louisa Lippmann (17) en Hanna Orthmann (14).

Naast Turkije plaatsten zich verder Kenia, dat in Afrika het OKT won, Argentinië dat in Zuid-Amerika won, Zuid-Korea via het OKT in Azië en de Norceca afgevaardigde is nu nog niet bekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s  CEV.